opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
Voor 16:00 besteld, morgen geleverd
Gratis achteraf betalen via Billink
Bezorgen wanneer het u uitkomt

5 wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van 5-HTP

5 wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van 5-HTP

Een gezondheidssupplement dat de laatste jaren sterk stijgt in populariteit is 5-HTP, of 5-Hydroxytryptofaan. Het middel zou de slaap verbeteren, gewichtsverlies bevorderen, depressies verlichten én het zou een geweldig middel zijn om de zogenaamde dinsdagdip na een weekendje doorhalen op MDMA of XTC tegen te gaan. Vanwege de talrijke en potentieel gevaarlijke bijwerkingen van voorgeschreven medicatie, is 5-HTP een welbekend natuurlijk alternatief geworden voor prozac en slaapmedicatie voor gezondheidsbewuste mensen. Maar wat is 5-HTP nou eigenlijk, en wat zijn de gezondheidsvoordelen die dit middel zo populair maken?

5-HTP kan helpen bij gewichtsverlies en obesitas

5-HTP kan helpen bij het onder controle houden van de eetlust. Het resultaat is dat de gebruiker minder calorieën eet dan er worden verbruikt, wat gewichtsverlies als gevolg heeft. Een andere studie suggereert dat het nemen van 5-HTP bij een maaltijd je ook een vol gevoel kan geven, waardoor de kans groot is dat je minder zult eten.

En er is zat over onderzocht. In één studie, gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition, kregen 20 obese deelnemers 900 milligram 5-HTP of een placebo. De studie onthulde dat de proefpersonen die 5-HTP binnen kregen, erin slaagden af ​​te vallen, met of zonder voorgeschreven dieet. De onderzoekers merkten op dat de deelnemers minder koolhydraten aten en zich na een maaltijd meer verzadigd voelden. Een veelvuldige inname van koolhydraten is een van de belangrijkste redenen waarom mensen aankomen. In ieder geval is het verantwoordelijk voor de hoge calorie-inname die wordt omgezet in vet. 5-HTP's vermogen om je te helpen jeeetlust onder controle te houden of het verlangen naar koolhydraten te verminderen, maakt het een krachtig hulpmiddel om gewicht te verliezen.

5-HTP kan symptonen van depressies verminderen

We blijven er gewoon lekker overschrijven, want naast paddo’s en ayahuasca - twee onderwerpen waar we recent nog over schreven - zou ook 5-HTP de symptonen van depressies kunnen verminderen. Het Journal of Neuropsychiatric Disease and Treatment publiceerde een onderzoek naar de effecten van 5-HTP op depressie. De onderzoeker, een expert op het gebied van 5-HTP, onderzocht 99 deelnemers die aan behandelresistente depressie leden. Dit zijn mensen met een depressie die niet goed reageerden op traditionele vormen van medicatie, zoals antidepressiva.

De onderzoeker meldde dat ongeveer 43 procent van de deelnemers volledig herstelde met doseringen van gemiddeld 200 milligram 5-HTP met een lagere bereikdosis van 50 milligram en een hoger bereik van 600 milligram. Wel moet daarbij vermeld worden dat dezelfde percentages worden bereikt met placebo-middelen (30 tot 45 procent). Andere meer gecontroleerde studies suggereren dat 5-HTP het potentieel heeft als een behandeling voor depressie, maar studies op grotere schaal zijn nodig om deze te bevestigen. 5-HTP kan nuttig zijn in combinatie met andere stoffen die veelbelovende resultaten laten zien bij de behandeling van angst of depressie.

5-HTP kan helpen angsten te verminderen

En dat brengt ons ook bij het volgende punt. Een kleine studie gepubliceerd in het Journal of Affective Disorders volgde 10 poliklinische patiënten die 5-HTP met carbidopa hebben ingenomen. De deelnemers meldden een significante vermindering van angstfactoren. Hoewel deze kleine studie niet sluitend is, suggereert dit dat dit supplement effectief kan zijn bij het verminderen van angstgevoelens.

Het tijdschrift Psychiatry Research publiceerde een onderzoek naar het effect van 5-HTP op paniekaanvallen. De studie omvatte 24 deelnemers met de diagnose paniekstoornis en 24 gezonde personen. De deelnemers ondergingen een door co2 geïnduceerde paniekaanval gevolgd door ofwel 200 milligram 5HTP of een placebo.

De resultaten toonden aan dat het middel de symptomen en frequentie van paniekaanvallen aanzienlijk verminderde in vergelijking met placebo. Degenen die geen paniekstoornis hadden, profiteerden niet in dezelfde mate als de deelnemers met de diagnose paniekstoornis. De onderzoekers suggereren dat de toename van serotonine verantwoordelijk is voor het verminderen van de frequentie van paniekaanvallen.

5-HTP kan helpen bij migraines

Van 5-HTP wordt gezegd dat het helpt met migraine, een vervelende hoofdpijn die vaak gepaard gaat met misselijkheid of een verstoord gezichtsvermogen. Terwijl de exacte oorzaak nog wordt onderzocht en er verschillende visies over zijn, geloven sommige onderzoekers dat ze worden getriggerd door lage serotonineniveaus.

In een onderzoek onder 124 mensen werd het vermogen van 5-HTP en methysergide, een veel voorkomend migrainemedicijn, vergeleken om migraine te voorkomen. Het bleek dat dagelijkse supplementatie met 5-HTP gedurende zes maanden het aantal migraine-aanvallen bij 71% van de deelnemers verhinderde of aanzienlijk verminderde. In een andere studie onder 48 studenten, leverde 5-HTP een 70% afname van de hoofdpijnfrequentie op, vergeleken met een afname van 11% in de placebogroep.

5-HTP kan je helpen in slaap te laten vallen

5-HTP is een voorloper van neurotransmitters - melatonine en serotonine - die essentieel zijn bij het reguleren van de slaap. Een placebo-studie die in 2010 in de American Journal of Therapeutics werd gepubliceerd, toonde aan dat 5-HTP in combinatie met gamma-aminoboterzuur hielp personen sneller in slaap te brengen en hen bovendien langer te laten slapen. De studie bestond uit 18 vrijwilligers. Zij rapporteerden tevens dat hun slaaplatentie afnam en dat ze zich ‘s ochtends vroeg een stuk lekkerder voelden dan normaal na het wakker worden..

Het is echter onwaarschijnlijk dat 5-HTP een effectief slaaphulpmiddel is wanneer het puur op zichzelf wordt gebruikt. In tegenstelling tot melatonine, is het het beste om 5-HTP samen te nemen met andere slaap verbeterende supplementen zoals citroenmelisse, kamille, inositol of magnesium.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.