opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
Voor 16:00 besteld, morgen geleverd
Gratis achteraf betalen via Billink
Bezorgen wanneer het u uitkomt

Benieuwd naar de effecten van kratom? Dit is wat gebruikers erover zeggen…

kratom effecten gebruikers

Eén van de vele bekende kruiden die we in onze smartshop verkopen is kratom. Deze tropische boom (Mitragyna speciosa) is afkomstig uit Zuidoost-Azië en heeft bladeren met verbindingen die zogenaamde psychotrope - of geestverruimende - effecten kunnen hebben. Voorstanders van het kruid zeggen dat het een hele rits aan gezondheidsproblemen zou kunnen verhelpen, terwijl tegenstanders het in sommige gevallen zelfs willen verbieden. Dat het een bijzondere plant is met veel controverse moge duidelijk zijn, maar wat vinden gebruikers er nou eigenlijk zelf van? We gaan het je in dit artikel precies vertellen...

Mitragyna speciosa

Maar first things first: wát is Kratom? Deze tropische loofboom groeit in landen als Thailand, Maleisië, Indonesië en Vietnam, waar het al vele honderden jaren lang wordt gebruikt voor medische doeleinden. Zo wordt er op de bladeren gekauwd om de stemming te verbeteren, maar ook om heuse gezondheidsproblemen te behandelen. Maar hoewel de bladeren enorm veel worden gebruikt en genuttigd, zijn de farmacologische effecten van kratom op de mens, met inbegrip van haar werkzaamheid en veiligheid, nog niet helemaal bekend. 

De meeste mensen nemen kratom als een pil, capsule of extract. Sommige mensen kauwen daarnaast kratombladeren of brouwen de gedroogde of gepoederde bladeren als thee, maar ook worden de bladeren gerookt of in voedsel gegeten. Leuk detail: Mitragyna speciosa werd voor het eerst formeel beschreven door de Nederlandse koloniale plantendeskundige Pieter Korthals. Het geslacht werd Mitragyna genoemd omdat Korthals bij het onderzoeken de vorm van een bisschopsmijter herkende.

Dit zeggen gebruikers

Kratom is een nogal veelbesproken kruid. Want hoewel het in Nederland bijvoorbeeld volkomen legaal is, had de Drug Enforcement Administration er vrij recent nog best wat problemen mee. Sterker nog, ze wilden de plant verbieden omdat de effecten volgens hun konden worden vergeleken met die van opiaten. Ook in Thailand, het land waar de plant dus ontzettend veel voorkomt, is kratom verboden - voornamelijk omdat het de fiscale opbrengsten van de opiumdistributie van de Thaise regering verminderde. 

Kortom: de vele wettelijke problemen rondom het kruid hebben ervoor gezorgd dat er nog niet ontzettend veel onderzoek naar is gedaan, dus wanneer het aankomt op de effecten ervan zijn we in sommige gevallen beperkt tot de (vele) gebruikersrapporten die op internet verschijnen. Eén van de beekndste Amerikaanse websites die dergelijke rapporten inzichtelijk maken, is Erowid. Op dit forum kunnen gebruikers rapporten indienen over hun ervaringen met tal van verschillende soorten drugs, inclusief kratom en psilocybine, maar ook ‘doodnormale’ cafeïne. Deze tripreports worden vervolgens door moderators gecategoriseerd en op de site geplaatst. 

Inmiddels zijn er ruim 500 verschillende Kratom rapporten te vinden - reden genoeg voor onderzoekers om die eens bij elkaar te gooien om te kijken wat gebruikers nou eigenlijk zelf van het kruid vinden. Zo’n 300 van deze rapporten waren het onderwerp van een studie die enkele jaren geleden werd gepubliceerd in het tijdschrift Psychoactive Drugs - tot op heden één van de grootste verzamelstudies op dit gebied. Zoals auteur Marc Swogger en zijn collega’s opmerkten is er "weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de korte- en langetermijneffecten van kratom bij mensen, en veel van de beschikbare informatie is anekdotisch."

Na al deze rapporten inzichtelijk te hebben gemaakt, kwam het volgende naar buiten:

‘Gevoel van welzijn’

“Het meest prominente thema (30,4%) was een gevoel van welzijn dat zich uitstrekte tot euforie, vooral bij hogere doses”, schrijven Swogger en zijn co-auteurs. “Talrijke personen beschreven dit effect als vergelijkbaar met dat van opiaten”. Een gebruiker schreef dat "kratom een ​​aangenaam, zacht en gelukkig effect lijkt te creëren, zoals in een veld met papavers liggen." Een ander voelde "lichaamsontspanning en mentale rust zonder verlies van duidelijkheid."

De meest voorkomende negatieve ervaring was misselijkheid, gemeld door 16 procent van de gebruikers. Een aantal anderen meldde koude rillingen en zweten. Ook van belang voor onderzoekers op het gebied van de volksgezondheid waren de rapporten met betrekking tot afhankelijkheid - zowel van kratom zelf, als rapporten waarin werd beschreven hoe mensen kratom gebruikten als vervanging voor andere middelen. Tien procent van de gebruikers meldde problemen met ontwenning na niet-gebruik, terwijl bijna 11 procent aangaf Kratom te gebruiken als vervanging voor andere medicijnen. 

Puur anekdotisch

Kort samengevat zegt Swogger dat de effecten van kratom ‘over het algemeen mild en aangenaam’ zijn, met een risico op enkele bijwerkingen, waaronder afhankelijkheid. Belangrijk hierbij te melden is dat bovenstaande benadering zowel volgens ons als volgens de onderzoekers zelf op geen enkele manier een wetenschappelijke beoordeling van de effecten van kratom, maar puur een anekdotische benadering om in kaart te brengen wat gebruikers zelf rapporteren. Meer onderzoek is dus nodig om de effecten, risico’s en mogelijke voordelen van kratom goed te kunnen begrijpen. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.