opc_loader
Voor 16:00 besteld, morgen geleverd
Gratis achteraf betalen via Billink
Bezorgen wanneer het u uitkomt

Is kanna het antwoord tegen deze mentale klachten?

klachten

Wanneer we kijken naar helende kruiden en plantaardige medicijnen, dan zijn het vooral de oude Chinese kruiden of kruiden uit de Ayurvedische geneeskunde die in het westen steeds populairder worden. Toch mag ook een belangrijk kruid uit Zuid-Afrika niet vergeten worden als het aankomt op mogelijke gezondheidseffecten. We hebben het hier over kanna, een plant die al vele eeuwen lang wordt gebruikt vanwege diverse positieve effecten.

Gedroogd en gekauwd

Positieve effecten? Dat klinkt goed! Traditioneel gezien wordt kanna gedroogd en vervolgens gekauwd om honger, depressie en stress te bestrijden. Hoewel bewijs voor dergelijke effecten beperkt is, zijn er veel anekdotische aanwijzingen dat kanna in de Westerse wereld steeds vaker gebruikt wordt om dergelijke problemen aan te pakken. Het inheems Zuid-Afrikaanse kruid wordt al vele millennia gebruikt voor een groot scala aan effecten. Oudere bevolkingen probeerden met kanna gevoelens van dorst en honger te verlichten, vermoeidheid te bestrijden en ga zo maar door. Daarnaast werd het gebruikt voor een reeks spirituele en sociale doeleinden. 

Lees ook: De geschiedenis van Kanna

De vetplant, die wetenschappelijk beter bekend staat als Sceletium Tortuosum, werd in de Westerse wereld voor het eerst ontdekt door de Nederlandse ontdekkingsreiziger en zakenman Van Riebeeck. In 1662 hoorde hij over de effecten van de plant en onderhandelde met de lokale bevolking over Sceletium en schapen. De Nederlander rapporteerde over kanna in een van zijn verslagen. De inheemse bevolking zou een voorraad voor het jaar verzamelen en oogsten, en deze in schapenvachten bewaren. Omdat het voornamelijk tijdens consumptie werd gekauwd, begonnen de Nederlanders ernaar te verwijzen als 'kougoed' - of 'goed om te kauwen'.

Tegenwoordig wordt Kanna voornamelijk gebruikt als een recreatieve substantie en wordt het gekweekt in kwekerijen in heel Zuid-Afrika. De afgelopen decennia krijgt de plant wereldwijde aandacht vanwege haar potentiële stressverlichtende en humeurverbeterende eigenschappen. Het kougoed, zoals wij Nederlanders het begonnen te noemen, werd bijvoorbeeld veel gebruikt door soldaten die terugkwamen uit de oorlog. Het kruid hielp de soldaten volgens rapporten om te gaan met gevoelens van onrust en angst. 

Wat zegt de wetenschap?

Hoewel de eigenschappen van Kanna al eeuwen worden gebruikt, is het kruid in de Westerse wereld nog niet héél populair, al lijkt daar wel langzamerhand verandering in te komen. Dit humeurverbeterende kruid  zou potentieel effectief kunnen zijn in de behandeling van verschillende lichamelijke en mentale klachten. Over de hele wereld lijden zo’n 270 miljoen mensen aan een angststoornis en ruim 340 miljoen mensen aan depressie. Het is dan ook niet gek dat veel onderzoekers alternatieven zoeken voor conventionele medicijnen. 

Door de jaren heen is Kanna veel gebruikt als alternatieve behandelmethode. Kanna bevat een alkaloïde die bekend staat als mesembrine en kan werken als een natuurlijke remmer van de heropname van serotonine. Het bevat ook drie andere kerncomponenten, waaronder mesembrenon, mesembranol en mesembrenol. In een fMRI-onderzoek, gepubliceerd in Neuropsychopharmacology, ontdekten onderzoekers dat de effecten van Kanna waarschijnlijk te wijten zijn aan de combinatie van remming van de heropname van serotonine en remming van fosfodiesterase.

Lees ook: Zijn yoga en meditatie het antwoord tegen stress?

Hoewel de exacte mechanismen achter Kanna's anti-angsteigenschappen niet volledig bekend zijn, ondersteunt dit onderzoek de theorie rond zijn invloed op de amygdala - het hersengebied dat wordt geassocieerd met emotionele verwerking. Echt wetenschappelijk bewijs voor de effecten van kanna op gebied van angst en depressie ontbreken nog - en het is te allen tijde aan te raden om een arts te raadplegen wanneer je aan deze aandoeningen lijdt. 

Een van de andere veelgenoemde effecten van kanna is dat het de nachtrust zou kunnen verbeteren. Uit documentatie van patiëntendagboeken in een studie uit 2013 blijkt dat veel gebruikers van kanna een verbeterde slaap rapporteren. De studie werd gepubliceerd in het Journal of Alternative and Complementary Medicine. 

Verbeter je humeur met kanna!

Kortom: hoewel Kanna steeds vaker wordt bestudeerd op haar potentiële vermogen om pijn te verlichten, slaap te verbeteren en symptomen van angst en depressies te kunnen verminderen, is het beschikbare onderzoek momenteel nog beperkt. Wel lijkt duidelijk dat kanna in staat is de stemming te verbeteren en dat het je humeur in ieder geval een flinke boost kan geven. Is kanna het proberen waard? Lijkt ons van wel!  

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.