opc_loader
Voor 16:00 besteld, morgen geleverd
Gratis achteraf betalen via Billink
Bezorgen wanneer het u uitkomt

Kan yopo de tevredenheid met het leven verbeteren?

tevreden

Hier op de blog van Dutch-Smart hebben we al regelmatig aandacht besteed aan de psychedelische zaden van de Anadenanthera Peregrina-boom, beter bekend als yopo (bekt net wat lekkerder, nietwaar?). Dit bewustzijnsverruimende middel wordt al meer dan 4.000 jaar door verschillende Zuid- en Midden-Amerikaanse stammen gebruikt voor het opwekken van visioenen, maar ook voor spirituele genezing of om toe te treden tot een heuse droomwereld. 

Uit nieuw onderzoek, dat afgelopen week is gepubliceerd in Psychopharmacology, blijkt nu dat één dosis van de werkzame stof in yopo al de tevredenheid met het leven zou kunnen verbeteren. Interessant!

Yopo en Bufo alvarius

"5-MeO-DMT is een minder bekende psychedelica vergeleken met bijvoorbeeld ayahuasca en psilocybine - en dus bestaat er zeer beperkt onderzoek", verklaart studie-auteur Malin Uthaug, een promovendus aan de Universiteit Maastricht in Nederland. Deze stof komt wereldwijd voor in een aantal verschillende soorten planten, paddenstoelen en dieren. De voornaamste bron van 5-MeO-DMT is de coloradopad, ook wel Bufo alvarius genoemd. Het gif van deze kikker scheidt namelijk grote hoeveelheden van de psychedelische verbinding uit. 

Maar ook de Anadenanthera Peregrina-zaden zijn een bron van de hallucinogene stof die sjamanen al duizenden jaren gebruiken. Het oudste duidelijke bewijs van het gebruik van yopo laat zien dat in oudere tijden rookpijpen gemaakt van poemabot werden gebruikt. In Argentinië werden deze botten gevonden die het hallucinogene stofje bevatten, één van de verbindingen die in Anadenantherabonen worden aangetroffen. 

“In wezen zag ik dit als een niche-gebied en heb ik het mezelf opgelegd om het effect en therapeutisch potentieel verder te onderzoeken als onderdeel van mijn doctoraatswerk aan de Universiteit van Maastricht. Dit specifieke artikel vat de eerste studie samen die ik over dit onderwerp heb gedaan, maar er komen er nog meer”, vertelt Uthaug in een interview. 

Psychologische tests

Voor het onderzoek ondergingen 42 deelnemers een aantal psychologische tests voor én 24 uur na inname van de 5-MeO-DMT. De deelnemers rookten voor dit onderzoek de gedroogde uitscheiding van de bufo alvarius-pad. Een deel van de vrijwilligers onderging ook na vier weken een evaluatie. De resultaten waren om over naar huis te schrijven, vonden de onderzoekers. Ze ontdekten namelijk dat de subjectieve beoordelingen van tevredenheid met het leven, depressie, angst en mindfulness de dag na inname sterk waren verbeterd. Zelfs na vier weken waren deze effecten nog merkbaar. 

"Deze studie was een zogenaamde 'naturalistische observationele studie.' Dit betekent dat ik als onderzoeker eenvoudig observeerde wat er gebeurde tijdens sessies waar padsecretie met 5-MeO-DMT door facilitators aan deelnemers werd toegediend en vragenlijsten onder de deelnemers verspreidde," legde Uthaug uit. Het nadeel van dit soort onderzoeken is dat er nogal wat beperkingen aan zitten. Denk aan een gebrek aan placebo-controle, deelnemers die weten waar ze aan toe zijn, etc. 

Toch vindt de onderzoeker de studie naar de psychedelische stof geslaagd. "Een ander belangrijk voordeel van het onderzoek is dat 5-MeO-DMT de belangrijkste stof is in de padsecretie, zoals aangetoond door onze lab-analyse," zei Uthaug. “Deze bevinding, evenals de geschetste ethische en ecologische overweging van het gebruik van padsecretie, vormen een duidelijk en krachtig argument voor de stopzetting van paddengif als middel om 5-MeO-DMT te verkrijgen en te consumeren.”

Meer onderzoek nodig

“De resultaten van dit onderzoek zijn op geen enkele manier sluitend en meer onderzoek is gerechtvaardigd om 5-MeO-DMT verder te onderzoeken. De rest van onze studies over 5-MeO-DMT (uit mijn proefschrift en andere samenwerkingen) moeten nog worden gepubliceerd”, concludeerde de onderzoeker. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.