opc_loader
Voor 16:00 besteld, morgen geleverd
Gratis achteraf betalen via Billink
Bezorgen wanneer het u uitkomt

Kanna - een bijzonder kauwgoed met een rijke geschiedenis

Kanna - een bijzonder kauwgoed met een rijke geschiedenis

Als het gaat om de geschiedenis van heilzame kruiden en plantaardige medicijnen, dan kijken we vaak naar de ayurvedische geneeskunde, oude Chinese culturen of de vele heilzame planten afkomstig uit Midden-Amerika. Er is echter één belangrijk kruid dat zijn oorsprong kent in Zuid-Afrika. We hebben het over Kanna, een middel dat al eeuwenlang wordt gedroogd en gekauwd vanwege zijn bijzondere effecten. Omdat kanna - ook wel bekend als Sceletium Tortuosum - hier op Dutch Smart een vrij populair middel is, gaan we in dit artikel wat dieper in op de geschiedenis en de effecten van dit product.

De geschiedenis van Kanna

Sceletium tortuosum, bij de inheemse Zuid-Afrikaanse stammen bekend als kanna, kent een lange geschiedenis van inheems gebruik. De inheemse stammen gebruikten het middel om gevoelens van dorst en honger te verlichten, vermoeidheid te bestrijden en vele andere effecten. Daarnaast werd het gebruikt voor een reeks van spirituele en sociale doeleinden. Voordat Zuid-Afrika werd gekoloniseerd, werd dit gebied voornamelijk bewoond door de Khoikhoi en de San-stammen. Kanna speelde een grote rol in hun de manier van leven van de jagers in de stam. En hoewel de mondelinge traditie van kennisoverdracht inmiddels is verdwenen, zijn er nog enkele historische rapporten die over de geschiedenis van kanna vertellen.

Het oudste rapport dat we kennen over kanna is afkomstig van een Nederlandse ontdekkingsreiziger in 1662. Het was Van Riebeeck die zag dat sommige stammen op bepaalde bladeren kauwden, die ze kanna, channa of kougoed (kauwgoed) noemden. De San-stammen begroeven de plant om hem te laten fermenteren en droogden de plant daarna. Eenmaal gedroogd werd sceletium gekauwd, gebruikt als een snuifje of zelfs gerookt om zijn krachtige effecten te ervaren. De plant werd soms zelfs gebruikt als valuta.

Waarom werkt kanna zo goed?

De krachtige effecten van sceletium lijken vooral afkomstig te zijn van een groep van alkaloïden, met name mesembrine, mesembrenol en tortuosamine. Deze verbindingen werken samen met receptoren in de hersenen, waardoor de productie van dopamine, die onze primaire chemische stof voor het genot is, toeneemt. Ook wordt de activiteit van serotonine, een chemisch stofje dat onze gemoedstoestand verbetert, verlengd. Uiteindelijk bereik je door inname van sceletium een gevoel van enorm welzijn, verhoogd bewustzijn, mentale alertheid en een scherpzinnigheid die behoorlijk uitgesproken is.

Maar daar blijft het niet bij: De plant lijkt volgens diverse onderzoeken zelfs nuttig te zijn tegen symptomen van depressies en angst. Het kan mogelijk worden gebruikt door mensen met een lage mentale energie, milde tot matige depressie en angststoornis. In één studie naar de effecten van sceletium, die werd gepubliceerd in de Journal of Ethnopharmacology, toonden de belangrijkste alkaloïden van de plant het vermogen om de activiteit van serotonine uit te breiden. Deze activiteit, bekend als SSRI, of selectieve remming van de heropname van serotonine, is in wezen hoe farmaceutische antidepressiva werken.

Een belangrijk verschil tussen sceletium en andere middelen die worden gebruikt om depressie of angst te beheersen, is dat sceletium beschikbaar is als een kruidensupplement en geen recept vereist. De meeste mensen verdragen sceletium goed, hoewel er enkele meldingen zijn van lichte hoofdpijn bij gebruikers.

Kanna gebruiken

Kanna kan op veel verschillende manieren worden genuttigd, maar de meest voorkomende methoden zijn snuiven, roken, als thee drinken en natuurlijk: kauwen. Het effect is het snelst merkbaar wanneer je kanna snuift. Thee drinken en kauwen zorgen er juist voor dat het wat langer duurt voordat je het effect merkt. In kleinere doses geeft kanna een meditatief effect, terwijl het bij grotere doses meer zorgt voor een euforisch gevoel.

Alhoewel de kanna plant traditioneel eerst werd gefermenteerd en gedroogd voordat ze gekauwd of gerookt werd, zijn er tegenwoordig verschillende vormen van kanna verkrijgbaar, waaronder kannapoeder, kanna tinctuur en kanna in kruidenmixen. Kies je ervoor op kanna te snuiven, dan is 20 mg kannapoeder voldoende voor een merkbaar effect, maar in veel gevallen wordt gekozen voor een dosis van rond de 100 mg. Bij het roken van kanna ligt de aanbevolen hoeveelheid tussen de 50 mg en 500 mg maximaal.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.