opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
Voor 16:00 besteld, morgen geleverd
Gratis achteraf betalen via Billink
Bezorgen wanneer het u uitkomt

Zijn paddo's de sleutel tot het verhelpen van depressie en angst? Deze onderzoekers geloven van wel

Paddo's tegen depressie

Paddo’s en truffels worden al honderden jaren gebruikt vanwege hun psychedelische werking. Maar naast dat deze paddestoelen je een spirituele en magische trip kunnen bezorgen, lijkt het er op dat ze ook in de medische gemeenschap steeds meer aanzien krijgen als het aankomt op het behandelen van verschillende kwalen.

Klinische testen

In november 2018 publiceerden onderzoekers van Johns Hopkins een paper waarin ze de Amerikaanse regering aanspoorden om psilocybine, het belangrijkste psychoactieve element in paddo's en truffels, legaal beschikbaar te maken in klinische settings. Wanneer de overheid namelijk de status van Schedule I-drug van psylocibine zou verwijderen en deze stof de status Schedule IV-drug zou toekennen, dan “heeft de wetenschap de mogelijkheid om innovatieve therapeutische doorbraken te faciliteren door angst en desinformatie te vervangen door wetenschappelijk onderbouwde conclusies en feiten", schreven de onderzoekers. Schedule I-drugs hebben namelijk geen bekend medisch voordeel, terwijl Schedule IV-drugs die potentie wel heeft.

Al meer dan 15 jaar is de Psychedelic Research Unit van Johns Hopkins het belangrijkste onderzoeksteam in de Verenigde Staten voor psychedelische studies. De aanbeveling van Johns Hopkins zou echter nog meer onderzoek naar het onderwerp mogelijk maken, hoewel er al diverse onderzoeken zijn geweest die de effecten van psylocibine prijzen. Eén studie, die in november 2016 werd gepubliceerd in de Journal of Psychopharmacology, onderzocht enkele tientallen kankerpatiënten die aangaven depressief of angstig te zijn vanwege hun diagnose van kanker.

Gedurende zeven weken onderging elke patiënt psychotherapiesessies en ontving daarna een enkele dosis van 0,3 mg psilocybine of niacine (vitamine B). De onderzoekers merkten op dat de patiënten die psilocybine ontvingen een onmiddellijke vermindering van angst en depressie rapporteerden, niet alleen direct, maar zelfs tot zes maanden na de tests.

Vermindering van angst en depressie

Matthew Johnson, universitair hoofddocent psychiatrie en gedragswetenschappen bij Johns Hopkins en een van de auteurs van het onderzoek, zegt dat de resultaten van de gerandomiseerde kankeronderzoeken van Johns Hopkins diepgaand zijn. "Kankerpatiënten vertonen een dramatische vermindering van depressie en angst die minstens zes maanden en soms een jaar aanhielden, wat verbazingwekkend is”, zegt hij. "Het zijn overigens niet alleen kankerpatiënten, onze studies toonden een vergelijkbare verbetering in depressie bij niet-therapeutische patiënten (patiënten die geen specifieke stoornis hebben zoals tabaksverslaving of kankergerelateerde stress). Deze resultaten zijn uniek voor psilocybine omdat het medicatie is, maar het is een medicijn dat een ervaring biedt. Het is net als psychotherapie”.

In een andere kleine studie, gepubliceerd in 2006 in het Journal of Psychopharmacology, gaven onderzoekers 36 medisch en psychiatrisch gezonde vrijwilligers een gemiddelde dosis van 30 mg psilocybine. De psilocybine werd verdeeld gedurende twee of drie afzonderlijke sessies, samen met methylfenidaathydrochloride, een medicijn dat impulsiviteit vermindert. Bij de follow-up na twee maanden zei 50% van de deelnemers dat hun psilocybine-ervaring hun persoonlijk welzijn en tevredenheid met leven in enige mate was toegenomen. 29% gaf aan dat het hun algemene geluksgevoel ‘enorm’ heeft doen stijgen.

Snelwegen

Een mogelijke reden dat psilocybine dit effect heeft is het vermogen om de manier waarop informatie door de hersenen beweegt te veranderen. Auteur Erin Brodwin vergelijkt het brein in dit onderwerp met een reeks snelwegen. Normaal gesproken heeft het verkeer de neiging om op sommige snelwegen sneller vol te raken dan andere. Maar wanneer een persoon psilocybine gebruikt, leidt het brein een deel van het verkeer om naar de ongebruikte snelwegen, waardoor ruimte wordt vrijgemaakt voor de drukke snelwegen. Voor een persoon met een depressie kunnen overmatig gebruikte 'snelwegen' leiden tot meer negatieve gedachten, zelfkritiek en overweldigende gevoelens. Psilocybine heeft het potentieel om die effecten te verminderen.

Het is juist dát effect dat ervoor zorgt dat psylocibine wellicht een nieuwe behandelingsmethode wordt voor het behandelen van depressies. Huidige methoden voor de behandeling hiervan zijn vaak beperkt tot het verstrekken van antidepressiva. Psychedelica, zoals LSD en psilocybine, zijn in veel delen van de wereld illegaal en niet goedgekeurd voor medisch of recreatief gebruik. Toch zijn wetenschappers en consumenten het gebruik ervan steeds vaker opnieuw aan het evalueren om depressies, angsten en andere kwalen te bestrijden.

Niet voor iedereen

Hoewel bestaand psilocybine-onderzoek suggereert dat het medicijn potentieel heeft als toekomstige behandeling van depressie, is de methode echter niet per se voor iedereen geschikt, zegt Johnson. Mensen met een familiegeschiedenis van psychotische stoornissen zoals schizofrenie mogen bijvoorbeeld geen psychedelica gebruiken en ook mensen met hoge bloeddruk kunnen slechte kandidaten zijn voor de behandeling. Psylocibine heeft namelijk de potentie om de bloeddruk van gebruikers te verhogen.

Maar voor diegenen die in staat zijn om psilocybine wél te proberen, zou het voordelen kunnen bieden die reeds bestaande depressiebehandelingen niet bieden. Er is echter meer grootschalig onderzoek naar het gebruik en de effecten van psilocybine nodig om sluitende conclusies te trekken, maar Johnson denkt dat het behandelingspotentieel veelbelovend is. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.