opc_loader
Voor 16:00 besteld, morgen geleverd
Gratis achteraf betalen via Billink
Bezorgen wanneer het u uitkomt

Last van clusterhoofdpijn? Psilocybine is misschien wat je zoekt!

clusterhoofdpijn paddos truffels psilocybine

Nu nieuw onderzoek rondom de therapeutische toepassingen van psychedelische middelen steeds meer toenemen, beginnen ook psychologen, artsen en onderzoekers de waarde van deze bewustzijnsveranderende stoffen beter te begrijpen. Zo blijkt uit recent onderzoek bijvoorbeeld dat 5-MeO-DMT effectief is bij de behandeling van verslavingen en dat psilocybine aandoeningen als sociale angst en PTSS zou kunnen behandelen. Een ernstige gezondheidsaandoening die je rondom deze psychedelica echter minder vaak voorbij hoort komen - maar waartegen ze wel extreem effectief blijken te zijn - is clusterhoofdpijn.

Ondragelijke pijn

Clusterhoofdpijn wordt door veel mensen beschouwd als één van de meest ondragelijke pijnen denkbaar. De sensatie wordt vaak vergeleken met een ijspriem die door je oogkas en hersenen wordt geduwd. Patiënten met clusterhoofdpijn hebben in sommige perioden vaak meerdere aanvallen per dag en deze pijn is zó heftig, dat deelnemen aan de samenleving soms simpelweg niet meer mogelijk is. Zo’n enkele aanval kan overigens in sommige gevallen tot wel enkele uren duren. Kortom: deze aandoening is met recht een verschrikking te noemen. De clusterhoofdpijnen hebben om deze reden dan ook de bijnaam ‘zelfmoordhoofdpijn’, maar ook omdat zelfmoordcijfers voor patiënten met clusterhoofdpijn twintig keer het nationale gemiddelde zijn.

Omdat we niet echt begrijpen waardoor clusterhoofdpijn wordt veroorzaakt, is de behandeling ervan moeilijk. Traditionele behandelingen voor clusterhoofdpijn zijn dan ook gevarieerd, maar beperkt in hun effectiviteit. Daarnaast zijn de fysieke en psychologische bijwerkingen vaak niet om van te genieten. Sommige patiënten rapporteren zelfs dat de ziekte zelf soms nog dragelijker is dan de behandeling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan inhaleren uit een zuurstoftank of frequente injecties. Veel medicijnen veroorzaken daarnaast onplezierige bijwerkingen, waaronder hartproblemen, hoge bloeddruk, diabetes type 2, psychische stoornissen en tandvleesaandoeningen. Volgens onderzoek ondervindt 10 tot 20 procent van de patiënten geen enkele verlichting van typische behandelingen voor clusterhoofdpijn. Het is dan ook geen wonder dat veel patiënten op zoek zijn gegaan naar alternatieve behandelingen. Eén van deze behandelingen is het nemen van LSD of psilocybine - de werkzame stof in magic truffels en paddo's.

LSD en psilocybine tegen clusterhoofdpijnen

Nieuw bewijs suggereert dat LSD en psilocybine clusterhoofdpijn effectiever zouden kunnen behandelen dan huidige medicijnen. Alhoewel er nog geen wetenschappelijk bewijs is voor de voordelen van deze middelen bij clusterhoofdpijnen, heeft een groep onderzoekers van een groep genaamd Cluster Busters bijna 500 patiënten ondervraagd typische medicatiegewoonten.

Hieruit bleek dat gebruikers van psilocybine meldde dat het gebruik van dit middel net zo effectief was als de toonaangevende behandelingen waaraan ze reeds deelnamen voor het stoppen van clusterhoofdpijnen. Maar het andere resultaat was nog veel indrukwekkender: zowel psilocybine en LSD bleken beide effectiever te zijn dan huidige medicijnen in het voorkomen van deze hoofdpijnen. Tegelijkertijd werden er geen serieuze bijwerkingen gevonden bij het gebruik van deze psychedelica - minder zelfs dan standaard medicatie. Het resultaat van dit onderzoek én vele berichten op tal van internetfora: psilocybine en LSD zijn effectiever in de behandeling van clusterhoofdpijnen dan welk bestaande vorm van medicatie ook.

Wat ons betreft kan er niet genoeg onderzoek gedaan worden naar de vele toepassingen van psilocybine en andere psychedelica. Dat vindt overigens ook de oprichter van Cluster Busters, Bob Wold: “Als ik mensen zie die zelfmoord plegen omdat ze niets hebben om hun hoofdpijn te behandelen, is het verbazingwekkend voor mij dat iemand op zo’n moment een behandelingsoptie wordt onthouden”.

Gelukkig is de wetenschap op de goede weg. We zijn dan ook enorm benieuwd welke toepassingen er de komende jaren nog bij zullen komen - en uiteindelijk: in hoeverre de medische wereld er deel van uit zal maken. Net zo benieuwd? Houd dan de blog van Dutch Smart goed in de gaten voor al het nieuws rondom psychedelica en haar werking en toepassingen.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.