opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, morgen geleverd
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Onderzoek: Deze kruiden boosten je geheugen en humeur!

humeur

De afdeling psychologie van de Northumbria University houdt zich geregeld bezig met onderzoeken naar de effecten van kruiden en stoffen op de stemming en het geheugen. Zo ontdekten ze eerder al dat salie, ginseng, citroenmelisse en gingko biloba allemaal positieve effecten kunnen hebben op het verbeteren van mentale prestaties. Voor een recent onderzoek keken ze naar de effecten van drie kruiden: pepermunt, kamille en rozemarijn. Het resultaat? Alle drie de kruiden hebben nuttige toepassingen!

Kalmerend of opwekkend?

Onderzoekers van het University’s Department of Psychology ontdekten dat het drinken van pepermuntthee de alertheid verbetert, terwijl kamille thee juist een kalmerend effect heeft. Ze ontdekten ook dat het ruiken van de aroma's van rozemarijn en lavendel invloed had op het geheugen van 65-plussers. Rozemarijn zou bijvoorbeeld het geheugen kunnen versterken, terwijl lavendel juist weer sterk kalmerend werkt en ons juist minder alert maakt. 

Voor het onderzoek vroegen de onderzoekers 180 vrijwilligers om ofwel een kamille- of pepermunttheedrank te consumeren en testten ze hun cognitie en stemming voor en na het drinken. Een controlegroep dronk ter vergelijking simpelweg heet water. De onderzoekers ontdekten dat pepermunt zowel stemming als cognitie verbeterde en opwekte, wat bijdroeg aan het verbeteren van het langetermijngeheugen, werkgeheugen en alertheid. Kamille had daarentegen juist een sterk kalmerend effect, en zorgde ervoor dat aandacht en focus juist afnam. 

Aroma van rozemarijn of lavendel

In een afzonderlijke studie werden 150 gezonde mensen van 65 jaar en ouder geplaatst in kamers die waren geparfumeerd met essentiële oliën van rozemarijn en lavendel, of een controlekamer die geen geur had. Ze werden gevraagd om tests uit te voeren die hun geheugen beoordeelden. Ook werd getest hoe de geuren invloed hadden op het humeur van de groep mensen. 

Wat bleek? De personen die in de rozemarijn geurende kamer was geweest, hadden een versterkt geheugen met testscores die 15% hoger waren dan degenen die in de kamer zonder aroma geweest waren. Ook waren ze een stuk alerter dan de andere groep. Degenen die tijd in de lavendelgeurkamer hadden doorgebracht, vertoonden daarentegen aanzienlijk meer kalmte en tevredenheid, met een afname van hun vermogen om te onthouden om op een bepaald moment iets te doen.

De verschillende kruiden werken op verschillende manieren op ons brein. “Pepermunt heeft de reputatie psychologisch of mentaal opwekkend te zijn. Het zorgt ervoor dat je je helderder voelt, dus we probeerden dit uit te testen door mensen pepermuntthee of kamillethee te geven, wat weer een meer kalmerende drank is. Vervolgens lieten we ze een aantal geautomatiseerde tests ondergaan. We ontdekten dat die mensen die pepermuntthee hadden gedronken, een beter langetermijngeheugen hadden. Ze konden zich meer woorden en afbeeldingen herinneren. De mensen die kamille dronken, reageerden daarentegen langzamer op taken”, zegt Dr. Mark Moss, hoofd van de afdeling Psychologie. 

‘Rosemary is for remembrance’

“Rozemarijn heeft ondertussen de reputatie dat het gunstig is voor ons geheugen. Zelfs Shakespeare zei: 'There’s rosemary, that’s for remembrance' - en het wordt ook geassocieerd met stimulerende effecten. We hebben ontdekt dat mensen alerter zijn als ze in een kamer zijn met rozemarijnaroma. We testten het geheugen bij mensen ouder dan 65 jaar, om te zien of we hun vermogen konden verbeteren en we ontdekten dat rozemarijn dat kon doen. Dit is potentieel erg belangrijk omdat je na gebruik bijvoorbeeld beter kunt onthouden dat je je medicatie op bepaalde tijdstippen van de dag moet innemen”, vervolgt de onderzoeker. 

“Het is interessant om de contrasterende effecten te zien die verschillende kruiden kunnen hebben op zowel humeur als geheugen, en ons onderzoek suggereert dat ze gunstige effecten kunnen hebben, vooral in oudere leeftijdsgroepen”. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.