opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
Voor 16:00 besteld, morgen geleverd
Gratis achteraf betalen via Billink
Bezorgen wanneer het u uitkomt

Pau D’Arco: een geheim kruid van de Inca’s?

incas kruid

Hier op Dutch-Smart zijn we enorm fan van exotische kruiden en planten. De Pau D'Arco is er daar één van, het is een boom die je vindt in het Amazonegebied. De binnenbast van de boom, is een must-have ingrediënt voor veel gezondheids-lovers. Het gaat om een lange, inheemse boom uit het Amazonewoud en tropische regio's van zowel Zuid- als Midden-Amerika. De Pau D'arco kan wel 30 meter lang worden en heeft levendig gekleurde bloemen. Het hout is supersterk en bestand tegen rotten. Maar waarom is het zo speciaal?

Lees ook: Ontdek de vele toepassingen van blauwe lotus

Gebruikt door de Inca’s

Nou, Inca’s gebruikten de boom onder andere voor het maken van jachtbogen, vandaar dat de boom zich vertaalt in ‘boogboom’, maar dan in het Portugees. Het is echter de binnenschors van de boom die gebruikt wordt voor zijn mogelijke medicinale toepassingen. Er wordt gezegd dat historisch gebruik van Pau D'arco dateert uit de Inca's en vandaag de dag voortleeft in moderne kruidengeneeskunde. Hoewel de stoffen uit de boom kunnen worden omgezet in een supplement, wordt Pau D'arco meestal gebrouwen in een thee, waarvan wordt gezegd dat het een bittere, houtachtige smaak heeft.

Wat Pau D’arco zo speciaal maakt, is de voedingswaarde. Een aantal actieve verbindingen zijn geïdentificeerd in het kruid, zoals chinoïden, benzenoïden, flavonoïden en de napthoquinones lapachol en beta-lapachon. Vooral de laatste twee zijn interessant voor gezondheidsliefhebbers, gezien gedacht wordt dat ze antibacteriële, antischimmel, en antiparasitaire werking hebben.

Van al deze stofjes met hele ingewikkelde namen (daar houden we van op Dutch-Smart) is ook aangetoond dat ze krachtige helende middelen zijn. Pau d'Arco bevat daarnaast ook sporen van selenium, een belangrijk mineraal en antioxidant waarvan bekend is dat het helpt tegen schade door virussen en ontstekingen, terwijl het tegelijkertijd het immuunsysteem, het metabolisme en de schildkliergezondheid ondersteunt. 

Nóg meer redenen?

Als dit nog niet genoeg is, dan hebben we nog meer interessants voor je. Van het rijke assortiment stoffen van de Pau D'Arco boom wordt ook gedacht dat het effectief is bij ontstekingen. Volgens sommige onderzoeken is Pau D'arco in staat specifieke eiwitten te verbeteren die je lichaam helpen beschermen tegen ontstekingen. In het bijzonder die in de darmen, wat suggereert dat het zou kunnen helpen om pro-inflammatoire aandoeningen zoals colitis ulcerosa aan te pakken.

Of dit echt zo is, moet blijken uit meer studies. Een ander fascinerend gebruik van Pau D'arco is die als natuurlijke pijnstiller. Voor die reden werd het namelijk gebruikt door vele inheemse stammen. Wetenschappelijk bewijs moet nog aantonen of Pau D’arco inderdaad geschikt is voor het verminderen van pijn. Tot die tijd raden we je echter aan je lekker te houden bij normale voorgeschreven pijnstillers!

Lees ook: Van dit kruid uit de Golf van Mexico word je helemaal zen!

Wel even opletten als je…

Over het algemeen is Pau D'arco redelijk veilig. Er zijn echter een paar uitzonderingen. Als je medicijnen gebruikt die de bloedstolling vertragen, wees er dan van bewust dat het opnemen van Pau D'arco in de mix kan interageren met hun effectiviteit, omdat Pau D'arco ook de stolling kan vertragen. Het kan ook de kans op bloedingen tijdens of na een operatie vergroten (stop daarom het gebruik ongeveer twee weken vóór de operatie. Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Overleg dan altijd eerst even met je huisarts voor je Pau D’arco gebruikt.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.