opc_loader
Voor 16:00 besteld, morgen geleverd
Gratis achteraf betalen via Billink
Bezorgen wanneer het u uitkomt

Onderzoek wijst uit dat psilocybine korte metten maakt met alcoholisme

Onderzoek wijst uit dat psilocybine korte metten maakt met alcoholisme

In de jaren '50 werden psychedelische middelen onderzocht op hun potentieel om mensen te helpen stoppen met problematisch alcoholgebruik, helaas zonder sluitend resultaat. Nu, iets meer dan 50 jaar later, hebben wetenschappers eindelijk kunnen bevestigen wat al vele decennia wordt gedacht. Meer dan 80 procent van de deelnemers aan een recente studie was namelijk in staat om hun alcoholisme te overwinnen na het nemen van een psychedelische drug zoals LSD of paddo's. Zouden deze geestverruimende stoffen een sleutelrol kunnen spelen bij de behandeling van verslavingen? De onderzoekers zijn in ieder geval overtuigd.

Depressies en verslavingen

Het therapeutische potentieel van psychedelica heeft de afgelopen jaren veel aandacht van de wetenschappelijke gemeenschap getrokken. Verschillende onderzoeken geven aan dat ze effectief kunnen zijn bij de behandeling van depressies, posttraumatische stressstoornis (PTSS) en een reeks andere psychologische aandoeningen. En hoewel vroeg onderzoek in de jaren 1950 en 1960 al aantoonde dat bepaalde psychedelica ook zouden kunnen helpen bij verslavingen, lag verdere verkenning van het onderwerp compleet stil als gevolg van wettelijke beperkingen op het gebruik van deze stoffen.

Omdat daar inmiddels verandering in is gekomen, zijn ook wetenschappers weer volop aan de slag gegaan met deze potentieel levensveranderende middelen. Een team van onderzoekers van de Johns Hopkins University nam een online-enquête af bij mensen met een voorgeschiedenis van alcoholmisbruik. In totaal beantwoordden 343 mensen de enquête, waarvan 38 procent zei dat ze hun alcoholgebruik na het innemen van LSD sterk hadden verminderd. Nog eens 36 procent beweerde dat ze hun alcoholgebruik hadden verlaagd nadat ze psilocybine hadden ingenomen - de werkzame stof in paddo's.

Alcoholmisbruik

Matthew Johnson, universitair hoofddocent aan de school, vertelt dat dit werk een 'rode draad is' die over is gebleven uit dat eerdere onderzoekstijdvak. In het onderzoek presenteren Johnson en collega's bewijs dat psychedelica kunnen leiden tot een vermindering - en soms zelfs volledige stopzetting - van problematisch alcoholgebruik. Het onderzoek, dat verschijnt in de Journal of Psychopharmacology, beschrijft hoe respondenten gemiddeld zeven jaar voorafgaand aan hun psychedelische ervaring worstelden met alcoholisme, waarbij 72 procent in aanmerking kwam voor een ernstige alcoholgebruiksstoornis. Na hun psychedelische reis voldeed echter een ongelooflijke 83 procent niet langer aan de criteria voor een alcoholstoornis van welke aard dan ook.

Hoewel de auteurs niet precies kunnen zeggen hoe deze stoffen het alcoholisme helpen verlichten, was de meest gebruikelijke verklaring van de respondenten dat hun verlangen na het gebruik van psychedelica veel draaglijker werd. De biologische en neurologische mechanismen voor dit effect blijven onbekend, hoewel gezien het feit dat psychedelica zich binden aan serotoninereceptoren in de hersenen, het mogelijk is dat deze belangrijke neurotransmitter op de een of andere manier verantwoordelijk is voor deze vermindering van de drang om alcohol te drinken.

Onbewust

Opvallend is dat slechts 10 procent van deze groep de drugs innam in de hoop dat ze hen konden helpen hun afhankelijkheid van alcohol te verminderen. Maar het blijkt nu dus dat ook personen die deze stoffen niet bewust met een doel innamen, toch profijt hebben gehad van de ongetwijfeld krachtige trip.

"Als je praat met iemand die verslaving heeft weten te overwinnen, vertellen ze vaak over welke belangrijke vragen ze moeten beantwoorden over wat belangrijk is in het leven", zegt Johnson. "Psychedelica roepen dat soort vragen op. Hoewel we nog veel meer te ontdekken hebben, denk ik dat het waarschijnlijk de intense aard is van de psychologische ervaring van het medicijn die ten grondslag ligt aan de hoge succespercentages."

Meerdere aandoeningen

De resultaten zijn in lijn met eerdere bevindingen van Johns Hopkins, die vonden dat psilocybine veel effectiever was in het helpen stoppen van lange-termijn rokers in vergelijking met varenicline, een medicijn dat wordt gebruikt bij het stoppen met roken. Op dit moment zijn er een aantal lopende studies aan de universiteit die onderzoeken hoe psychedelica gedragsveranderingen kunnen veroorzaken bij verschillende aandoeningen, waaronder anorexia en opioïde-verslaving. "Er is hier ongelooflijk potentieel", zegt Johnson. "Tot dusver is het een goede gok dat deze tools breed toepasbaar zijn op een aantal aandoeningen."

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.