opc_loader
Voor 16:00 besteld, morgen geleverd
Gratis achteraf betalen via Billink
Bezorgen wanneer het u uitkomt

Deze psychedelische zaden zijn meer dan alleen sterk hallucinogeen!

Deze psychedelische zaden zijn meer dan alleen sterk hallucinogeen!

Wanneer we het op Dutch-Smart hebben over psychedelica, dan wordt vaak gepraat over producten in de hoek van psychedelische paddestoelen, cactussen of vormen van DMT. Maar heb je ook wel eens gehoord van ibogaïne, een van nature voorkomende psychoactieve substantie? Deze komt voor in een aantal planten zoals Tabernanthe iboga, Voacanga africana en Tabernaemontana undulata. De hoogste concentratie ibogaïne wordt echter aangetroffen in Tabernanthe iboga, die onder andere in onze webshop wordt verkocht. Het middel is niet alleen een krachtig hallucinogeen, maar zou tevens een krachtig en bewezen anti-verslavingsmiddel zijn. Laten we eens kijken!

De geschiedenis van ibogaïne

In de tweede helft van de 19e eeuw kwamen Franse en Belgische ontdekkingsreizigers in aanraking met Afrikaanse spirituele ceremonies. Twee onafhankelijke onderzoeksgroepen isoleerden in 1901 voor het eerst de chemische verbinding achter de stof, maar pas in 1966 werd een volledige synthese bewerkstelligd. Het was de 19-jarige Howard Lotsof die per ongeluk de bijzondere anti-verslavende effecten van ibogaïne ontdekte. De heroïneverslaafde merkte samen met zijn vijf verslaafde vrienden dat hun verlangen naar heroïne sterk afnamen nadat ze ibogaïne voor recreatieve doeleinden hadden gebruikt. Latere onderzoeken toonden aan dat lagere doses van het stofje de drang naar heroïne, cocaïne en opiaten al na één maand significant kan verminderen.

Ibogaïne als psychedelica

Ibogaine produceert krachtige hallucinaties die zo’n vier tot zes uur kunnen duren. Als psychedelisch kenmerk is zijn unieke eigenschap dat het een droomachtige sensatie produceert. Gebruikers rapporteren dat het lijkt alsof ze dromen, maar tegelijkertijd wakker zijn. Tijdens één interview zei een gebruiker na het innemen van het medicijn: "Mijn gezicht ging open als een rits [...] Het is alsof iemand mijn gezicht uit elkaar trekt en in mij kijkt. Toen kwam er een wit licht en plotseling zag ik allerlei gezichten, zoals op een filmscherm. Het was aangenaam, ontspannend”, meldde hij.

In de Bwiti-religie in West-Afrika wordt aangenomen dat het medicijn communicatie met de doden mogelijk maakt. Gabonese jagers gebruikten het medicijn in lichte doses als een stimulans om te helpen hun prooi te achtervolgen. Maar hoe indrukwekkend en interessant de psychedelische effecten van ibogaïne ook moge zijn; de meeste gebruikers zijn niet alleen geïnteresseerd in de hallucinogene ervaringen. Het zijn de anti-verslavende werkingen die het middel zo populair maken.

In zijn boek Ibogaine Explained (2013) schetst Peter Frank de manieren waarop ibogaïne als onderdeel van zijn psychedelische aard persoonlijke ontwikkeling kan stimuleren. Zo zou het middel het ego van een persoon kunnen verminderen, mensen meer perspectief geven op de onderlinge verbondenheid van de wereld om hen heen en het krachtige inzichten kunnen verschaffen. Daarnaast zouden ibogaïne-sessies kunnen helpen bij depressies, angsten en PTSS.

Ibogaïne tegen opiaatverslaving

Howard Lotsof, de heroïneverslaafde die we hierboven al noemde, tekende als de ondernemer die hij was een contract met een Belgisch farmaceutisch bedrijf voor de productie van een tablet voor klinische proeven in Nederland. In 1985 ontving hij een Amerikaans octrooi voor het product, maar al voor die tijd was er een grote hype rondom het middel op gang gezet onder heroïneverslaafden. In totaal werden meer dan 3.000 privéklinieken en -retraites opgericht waar heroïneverslaving werd behandeld. Het middel is in een aantal landen illegaal - zoals de Verenigde Staten - maar werd in een aantal Europese landen zoals Nederland en Noorwegen voorgeschreven als anti-verslavingsbehandeling. Tijdens één proef met ibogaïne in Nederland is echter iemand overleden. Hoewel niet duidelijk was of dit sterfgeval alleen met ibogaïne te maken had, is de belangstelling voor ibogaïne daardoor snel minder geworden.

Juist vanwege de illegale status in grote landen zijn er niet extreem veel statistieken over de werkzaamheid aanwezig. Twee studies uitgevoerd door MAPS in Mexico en Nieuw-Zeeland vonden echter een significante vermindering van ontwenningsverschijnselen op de lange termijn bij respectievelijk 20% en 50% van de deelnemers. Een Braziliaans onderzoek kwam tot eenzelfde conclusie: de symptomen op de lange termijn verminderden bij 60% van de deelnemers met een combinatie van ibogaïne en psychotherapie. Momenteel onderzoekt NISPA in samenwerking met IrisZorg en Radboudumc de veiligheid van ibogaïne behandeling bij patiënten met een chronische stoornis in opioïde gebruik.

De risico’s van ibogaïne

Afgezien van zijn psychedelische en anti-verslavende eigenschappen, kleeft er volgens sommig onderzoek ook een nadeel aan ibogaïne, namelijk dat het de mogelijkheid heeft hartaandoeningen te veroorzaken, zoals flauwvallen en hartkloppingen. Mensen met onderliggende hartziekten zijn wellicht extra gevoelig hiervoor. Gebruik van ibogaïne wordt hen dan ook afgeraden.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.