opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
Voor 16:00 besteld, morgen geleverd
Gratis achteraf betalen via Billink
Bezorgen wanneer het u uitkomt

Rhodiola: een natuurlijk adaptogeen waar je blij van wordt

gelukkig rozenwortel

In de webshop van Dutch-Smart kun je terecht voor honderden verschillende soorten kruiden. Mocht je al een kijkje hebben genomen in onze herbshop, dan zie je dat we bijvoorbeeld ontspannende kruiden, energie kruiden en gezondheidskruiden in ons assortiment hebben. Kruiden met een specifiek doel dus, maar zo nu en dan kom je ook een kruid tegen met een zogenaamde ‘adaptogene’ werking. Eén daarvan is Rhodiola rosea (rozenwortel) - een kruid die vooral in capsulevorm tegenwoordig enorm populair is. 

Rhodiola past zich aan!

Adaptogenen zijn kruiden en andere stoffen die de mentale en lichamelijke weerbaarheid verhogen bij kortdurende momenten van stress. Het woord adaptogeen is gebaseerd op het Engelse werkwoord ‘to adapt’, ook wel het aanpassingsvermogen genoemd. Adaptogenen hebben, in tegenstelling tot bijvoorbeeld energiekruiden of ontspannende kruiden, niet één, maar meerdere functies. Deze functies worden namelijk aangepast aan de specifieke behoeften van het lichaam. Bij het ontstaan van bijvoorbeeld stress zal de balans tussen de hormonen worden verstoord. Deze verstoring wordt meteen opgemerkt door de adaptogenen, waarna de stof begint te werken. 

Rozenwortel is zo’n adaptogeen: een kruid dat zowel de mentale functie als het lichamelijk prestatievermogen bevordert. Vooral bij kortdurige momenten van stress zou Rhodiola uitkomst kunnen bieden. Het kruid groeit in koude, bergachtige regio’s van Europa en Azië. De wortel bevat meer dan 140 actieve ingrediënten, waarvan de twee krachtigste rosavin en salidroside zijn. Mensen in Rusland en Scandinavische landen gebruiken rhodiola al eeuwen om angst, vermoeidheid en depressie te behandelen.Vandaag de dag wordt het kruid gebruikt in supplementvorm vanwege de vele bijzondere gezondheidsvoordelen. 

Maakt rozenwortel korte metten met depressie?

Eén van de meest recente onderzoeken naar Rhodiola bekeek naar de mogelijke toepassingen van het kruid bij de behandeling van depressie. Depressie is een van de meest voorkomende en slopende psychiatrische aandoeningen die we kennen. In Nederland krijgt bijna 20 procent van de volwassenen (18-64 jaar) ooit in het leven te maken met een depressie. Omdat huidige medicatie vanwege de vele bijwerkingen niet altijd voor iedereen geschikt zijn, wordt er veel gezocht naar mogelijke alternatieven. Eerder schreven we al over psilocybine, de werkzame stof in paddo’s en magic truffels, wat mogelijk de sleutel zou kunnen zijn tot het verhelpen van depressies. 

En nu blijkt dus dat ook rozenwortel mogelijk gebruikt kan worden bij de behandeling van dergelijke klachten. Alle 57 volwassen deelnemers aan het onderzoek ontvingen 12 weken lang een rozenwortel extract, sertraline of een placebo. Sertraline is een antidepressivum dat al sinds 1990 wordt gebruikt en wordt voorgeschreven. Wat bleek? In vergelijking met de placebo  had rozenwortel 1,4 keer zoveel kans en sertraline 1,9 keer zoveel kans om de effecten van depressies te verminderen. Sertraline was dus het krachtigste antidepressivum, maar tegelijkertijd werden bij dit medicijn twee keer zoveel bijwerkingen ervaren als bij Rhodiola. Denk hierbij aan misselijkheid of seksuele disfunctie. Deze bevindingen suggereren dat R. rosea kan een gunstiger risico-batenverhouding hebben voor personen met een milde tot matige depressieve stoornis.

Hier blijft het overigens niet bij. Rozenwortel wordt in de hele wereld gebruikt voor tal van andere gezondheidsvoordelen, waaronder voor de bestrijding van vermoeidheid. Stress, angst en onvoldoende slaap zijn enkele factoren die kunnen bijdragen aan vermoeidheid, die gevoelens van lichamelijke en geestelijke vermoeidheid kunnen veroorzaken. Vanwege zijn adaptogene eigenschappen wordt gedacht dat rhodiola vermoeidheid helpt verlichten. Een andere studie toonde aan dat het kruid de hersenfunctie zou kunnen verbeteren, terwijl nog een andere studie liet zien dat ook trainingsprestaties konden worden verbeterd door het gebruik van rhodiola. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.