opc_loader
Voor 16:00 besteld, morgen geleverd
Gratis achteraf betalen via Billink
Bezorgen wanneer het u uitkomt

Wetenschappers zien ayahuasca als mogelijk antidepressivum

Wetenschappers zien ayahuasca als mogelijk antidepressivum

Afgelopen weekend spraken we al over wetenschappelijke onderzoeken naar het gebruik van psilocybine als natuurlijk antidepressivum. Paddo’s en truffels zouden volgens sommige wetenschappers uitermate geschikt zijn om mensen positiever in het leven te laten staan. Maar nu is er nóg een psychedelicum die onder de loep wordt gehouden als mogelijk antwoord voor mensen met een ernstige, soms onbehandelbare depressie. Een psychedelicum die overigens geen onbekende is onder Dutch-Smarters. We hebben het namelijk over Ayahuasca.

Psychedelisch brouwsel

Dit psychedelische brouwsel wordt al sinds de oudheid in spirituele ceremonies gebruikt voor een verscheidenheid aan effecten, maar anno 2019 begint ayahuasca weer steeds populairder te worden. Jaarlijks trekken duizenden toeristen naar ayahuasca-ceremonies in Peru, Colombia en Brazilië om zelf de effecten van dit krachtige brouwsel te ervaren. Maar ayahuasca is meer dan enkel een (zeer heftig) tripmiddel: recent onderzoek heeft aangetoond dat ayahuasca kan helpen bij het snel opheffen van ernstige depressie wanneer het wordt toegediend in een gecontroleerde omgeving. En dat is nou het soort informatie waar heel wat wetenschappers interesse in hebben.

Een studie gepubliceerd in Psychological Medicine rapporteerde ‘significante antidepressieve effecten van ayahuasca’ bij 29 patiënten met therapieresistente depressie. Braziliaanse onderzoekers maakten de conclusie na een gerandomiseerd onderzoek waarbij patiënten ofwel ayahuasca of een placebo ontvingen in een ziekenhuisomgeving. "De meeste van onze patiënten melden dat ze zich in het algemeen veel meer opgelucht en rustig voelen," zei Draulio Araujo, een van de auteurs van de studie en een professor aan het Brain Institute van de Federale Universiteit van Rio Grande do Norte.

Meer onderzoek

"We moeten veel meer onderzoek doen - zijn de effecten echt, en waar de effecten vandaan komen, en wat is de optimale manier om dit te gebruiken," vertelde hij aan een Canadese nieuwszender. Brian Rush, wetenschapper van het Institute for Mental Health Policy Research van het Centre for Addiction and Mental Health (CAMH) in Toronto, is zo geïntrigeerd door ayahuasca dat hij deel uitmaakt van onderzoeksinspanningen die momenteel in Peru worden uitgevoerd om het therapeutisch potentieel van het brouwsel te beoordelen.

"Er is iets met dit goedje dat voordelen biedt voor geestelijke gezondheid, depressie, angst, trauma en in het bijzonder verslaving," zei hij. "Top neurowetenschappers over de hele wereld zijn hier nu in geïnteresseerd." In traditionele omgevingen wordt ayahuasca toegediend door een sjamaan. De drank kan levendige hallucinaties opwekken, evenals misselijkheid en braken.

Voorstanders van ayahuasca rapporteren diepgaande veranderingen in bewustzijn en een hoge mate van spirituele verlichting. Eén gebruiker, Allan Finney, vertelt aan hetzelfde nieuwsstation over zijn ruige verleden en de effecten die Ayahuasca daarop heeft gehad. De man leed aan angst, depressie en alcoholverslaving nadat hij opgroeide in een alcoholisch huishouden. “Maar ayahuasca is mijn resetknop geweest. Ik kon mijn denkpatronen opnieuw opstarten. Het verandert je leven, het is een game-changer”, vertelt hij. "Het helpt je om te gaan met negatieve denkpatronen, negatieve gedragskenmerken die je gedurende je hele leven blijven achtervolgen”, vervolgt hij. Zijn trip naar Peru was voor hem het beste wat hij had kunnen doen om zijn problemen op te lossen. “Mijn leven is nu zoveel beter”.

Depressies en verslavingen

Wetenschappers geven toe dat ze niet precies weten hoe ayahuasca de hersenen van mensen die lijden aan depressies en verslavingen beïnvloeden, maar ze doen hun uiterste best om dit te achterhalen. Visualisaties van de hersenen hebben aangetoond dat het brouwsel de bloedstroom en elektrische activiteit van proefpersonen verandert. Sommige patiënten omschrijven het als een soort "wasstraat voor de hersenen".

"Veel patiënten die we in onze sessies hebben gehad verlieten met het gevoel alsof ze een jaar lang psychotherapie hadden gehad, terwijl het niet meer was dan een paar uur ayahuasca. De ervaring was voor hen dus hetzelfde als een diepgaande psychotherapiesessie”, zegt Araujo.

Psychedelische medicijnen

"De mensen die hierin geïnteresseerd zijn, zijn respectvol, gekwalificeerd, werken vanuit topinstellingen, misschien moeten we het een kans geven”, zegt Brian Rush, die in de herfst hoopt een wetenschappelijke bijeenkomst over psychedelische medicijnen te organiseren.

En dat dergelijke onderzoeken nodig zijn, dat staat vast. De Wereldgezondheidsorganisatie schat namelijk dat meer dan 300 miljoen mensen over de hele wereld lijden aan depressies. Ongeveer een derde van hen reageert niet op standaard antidepressiva, wat de noodzaak voor alternatieven groot maakt.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.