opc_loader
Voor 16:00 besteld, morgen geleverd
Gratis achteraf betalen via Billink
Bezorgen wanneer het u uitkomt

Worden magic truffles of peyote ooit verkocht als regulier medicijn?

paddo als medicijn

De laatste tijd lees je op Dutch-Smart steeds vaker over nieuwe wetenschappelijke studies rondom de mogelijk helende effecten van psychedelica als paddo’s, magic truffles, ayahuasca, mescaline cactussen en andere stoffen. De wetenschappelijke, medische én culturele belangstelling naar deze bijzonder hallucinogenen is dus weer helemaal terug, en het lijkt erop dat dit nog wel even door gaat tot de grote vraag is beantwoord: zullen psychedelica ooit hun weg vinden naar de wereld van reguliere medicatie?

In een nieuwe column vertelt Shlomi Raz, CEO van Eleusis, een klinisch wetenschappelijk bedrijf dat de therapeutische effecten van serotonine 2A-receptoragonisten onderzoekt, over zijn visie op psychedelica in de medische wereld. En daarbij heeft hij het niet “over microdosering van psilocybine of andere psychedelica vanwege hun anekdotische effecten op productiviteit, focus of creativiteit.” Waar hij wél op doelt, is de “renaissance van onderzoek waaruit blijkt dat psychedelica ooit zouden kunnen worden omgezet in ontstekingsremmende en antidepressiva zonder klinische onderscheidende effecten van hun onderscheidende effecten op perceptie, cognitie, stemming en meer”. Kortom: interessante materie!

Lees ook: Maak zelf je eigen magic truffels met onze truffle growkits

Eeuwenoude ‘medicijnen’

Psychoactieve planten en paddenstoelen worden al vele duizenden jaren gebruikt als medicijn tegen een groot scala aan kwaaltjes. Oude archieven beschrijven bijvoorbeeld het gebruik van peyote cactussen en cannabisplanten voor de behandeling van ontstekingen, het bevorderen van wondgenezing en het verlichten van pijn. Vandaag de dag worden deze producten in veel gevallen enkel nog door alternatieve genezers gebruikt, maar steeds meer mensen lijken geïnteresseerd te zijn in wat die eeuwenoude stammen toen al zeiden te weten. 

Tachtig jaar geleden schreef de gerenommeerde etnobotanist Harvard Richard Evans Schultes dat het gebruik van een lage dosis peyote "geconcentreerd was op de therapeutische en stimulerende eigenschappen van de plant en niet op de visie-producerende eigenschappen ... Sommige van de ziekten waar peyote op zou reageren waren tuberculose, longontsteking, roodvonk, darmziekten, diabetes, reumatische pijnen, verkoudheid, griep, koorts en geslachtsziekten”. Kortom: het werd bijna gebruikt als een soort aspirine. 

Lees ook: Binnenkort ook in Nederland? Truffels microdoseren via neusspray!

Hoge of lage dosis?

Bij hogere doses gebeurt er echter wat anders. Een flinke portie truffels of LSD verandert namelijk de waarneming ingrijpend, maar zou ook op medisch gebied weer andere effecten hebben dan een kleine dosis. Psilocybine en LSD worden momenteel geëvalueerd in fase 2 klinische onderzoeken voor de behandeling van depressie.Onderzoek uitgevoerd aan de Johns Hopkins University hebben eerder al de spirituele betekenis van psychedelische ervaringen bij hoge doses psilocybine bevestigd, maar momenteel wordt er dus onderzocht wat hoge doses psychedelica zoals psilocybine, LSD en ayahuasca voor effect hebben bij kwalen als depressie en angst.

De grote vraag zal uiteindelijk zijn hoe dergelijke psychedelische stoffen kunnen worden omgezet in medicijnen, zonder dat het je ook direct een flinke trip bezorgt. Eerder werd al ontdekt dat een bepaalde stof in peyote buitengewoon krachtig zou zijn als ontstekingsremmer bij lage concentraties, maar meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen. Het doel is om psychedelica te gebruiken als medicatie in een dosis die geen verandering in de hersenfunctie veroorzaakt als het aankomt op perceptie, stemming, denkvermogen of gedrag. 

Lees ook: DMT en bijna-doodervaringen - wat is echt en wat niet?

Laat die onderzoeken maar komen...

Het US Defense Advanced Research Projects Agency heeft onlangs het potentieel van deze zogenaamde ‘subperceptuele psychedelica’ erkend. Om het hoge percentage geestesziekten onder militairen aan te pakken, wil DARPA nieuwe verbindingen ontdekken die de snelle en robuuste antidepressieve effecten van psychedelica kunnen uitoefenen zonder de bijbehorende trip. Kortom: wel de voordelen, niet de ‘nadelen’. En ook in de de particuliere sector zitten ze niet stil. Compass Pathways voert momenteel fase 2-onderzoeken uit naar psilocybine voor behandelingsresistente depressie, terwijl het Usona Institute, een non-profit organisatie voor medisch onderzoek, op dezelfde manier bezig is met fase 2-proeven met psilocybine voor ernstige depressie.

Wat denk jij? Zijn paddo’s en truffels over tien jaar gewoon bij de apotheek te verkrijgen? 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.