opc_loader
Voor 16:00 besteld, morgen geleverd
Gratis achteraf betalen via Billink
Bezorgen wanneer het u uitkomt

Zijn yoga en meditatie het antwoord tegen stress?

yoga meditatie stress

We hebben er bijna allemaal wel eens last van: stress. Zowel langdurige als kortdurende stress kan enorm slecht zijn voor het lichaam en negatieve processen versnellen en versterken. En daarnaast gaan we ons van stress simpelweg gewoon enorm klote voelen. Het is dan ook geen wonder dat we allerlei verschillende dingen proberen om korte metten te maken met stress. Zo gaat de één naar de dokter voor medicatie, kiest de ander voor een natuurlijk adaptogeen of wordt gekozen voor activiteiten als meditatie en yoga. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat zowel meditatie als yoga wordt geassocieerd met een kleiner volume van de rechter amygdala, een hersengebied dat betrokken is bij emotionele verwerking.

Meditatie en yoga tegen stress

Voor het onderzoek analyseerden de onderzoekers gegevens die waren verzameld tijdens de Rotterdam Study, een doorlopend bevolkingsonderzoek dat sinds 1990 in Nederland wordt uitgevoerd. Het onderzoek bekeek de resultaten van meer dan 15.000 proefpersonen van 45 jaar of ouder. Een flinke groep dus, maar de focus van de studie ging uit naar een kleinere subgroep van 3.742 deelnemers die antwoord hadden gegeven op een vragenlijst over meditatie en yoga en die een MRI van de hersenen hadden ondergaan. Ze werden ook gemeten op lichaamsgrootte, bloeddruk, bloedvet, diabetes, roken, alcoholgebruik, stress, angst en depressie. De veelvuldige scans stelden de onderzoekers in staat om structurele veranderingen te onderzoeken. Wat bleek? De onderzoekers ontdekten dat meditatie en yoga positief gerelateerd waren aan zowel stress als het omgaan met stress.

Ook tot rust komen voor je meditatie? Probeer deze ontspannende kruiden!


Klip Dagga

Alsem

Passiebloem

Blauwe Lotus

Negatieve emoties

De onderzoekers ontdekten dat beoefenaars van meditatie en yoga hogere stressniveaus rapporteerden dan niet-beoefenaars, maar meldden ook dat deze activiteiten hen beter hielp omgaan met de stress. Meditatiebeoefenaars hadden bovendien hogere depressieniveaus dan niet-beoefenaars. Nu klinkt dat natuurlijk heel tegenstrijdig: want waarom hebben beoefenaars van yoga en meditatie juist méér stress dan niet-beoefenaars? Nou, het is aannemelijk dat mensen die veel stress hebben of depressief zijn, meer de neiging hebben om aan meditatie en yoga te doen om met deze aandoeningen om te kunnen gaan.

Ze melden ook dat de beoefenaars kleinere volumes van de hersenstructuren hadden aan de rechter-amygdala en de linker hippocampus. Bovendien hadden de proefpersonen over een periode van vijf jaar een significante afname van het amygdala-volume. De amygdala wordt geassocieerd met negatieve emoties en het kleinere volume kan minder of zwakkere negatieve emoties suggereren bij mensen die aan yoga of meditatie doen. “Volumetrische verschillen werden alleen in de rechter amygdala gevonden, niet in de linker. Dit is in lijn met eerdere kleinere studies en wordt verklaard door het feit dat de rechter amygdala, in tegenstelling tot de linker amygdala, wordt geassocieerd met negatieve emoties en onmiddellijk actie ondernemen, terwijl links wordt geassocieerd met positieve emoties en geheugen, ”aldus de onderzoekers schreef in hun studie.

De bevindingen kunnen erop duiden dat dat meditatie- en yogabeoefenaars zich meer bewust zijn van hun stress, maar tegelijkertijd beter in staat zijn om hiermee om te gaan, legden de onderzoekers uit. Meer onderzoek is echter vereist om te bepalen welke effecten yoga en meditatie kunnen hebben op de psychologische toestand en het volume van het zenuwstelsel.

Of wat dacht je van deze geweldige rustgevende kruiden?


Skullcap

Kattenkruid

Marihuanilla

Valeriaan
Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.