opc_loader
Voor 16:00 besteld, morgen geleverd
Gratis achteraf betalen via Billink
Bezorgen wanneer het u uitkomt

Zit je in een dip? Wellicht bieden deze middelen uitkomst

dip psychedelica

In deze tijden van crisis hebben we het vaak over ‘helping those in need’. Het bieden van hulp aan mensen die het juist nu het hardste nodig hebben. Dat kun je anno 2020 doen door wat boodschapjes voor de buren te doen, een kaartje te sturen of misschien zelfs door vrijwilliger te worden in het ziekenhuis. Maar wat óók een redder van ‘those in need’ is? Psychedelica. Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat diverse stoffen in het bijzonder goed werken bij mensen met een ‘slecht welzijn’. 

Lees ook: Dit is wat er met je brein gebeurt tijdens een paddo-trip

Psychedelica voor een betere gemoedstoestand

Hoe het precies zit? Nou, recreatieve gebruikers van psychedelische drugs met een slecht welzijn hebben meer kans dan personen met een ‘normaal welzijn’ om een ​​positieve stemmingsverandering te ervaren na het nemen van LSD, psilocybine of MDMA. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Drug Science, Policy and Law. De studie onderzocht hoe de resultaten van psychedelisch gebruik verband hielden met persoonlijke, emotionele en omgevingsomstandigheden.

“Er is een hernieuwde interesse in het gebruik van psychedelica bij de behandeling van bepaalde psychiatrische aandoeningen, zoals PTSS, angst en depressie. Belangrijk is dat er is gesuggereerd dat factoren naast het medicijn de acute ervaring kunnen beïnvloeden en effecten op lange termijn kunnen mediëren. Deze factoren zijn onder meer set (of de interne toestand van het individu, zoals stemming en welzijn en bepaalde persoonlijkheidskenmerken), en setting (de omgeving waarin het individu de drug inneemt)”, legt studieauteur Natasha L. Mason uit aan Psypost. Mason is promovendus aan de Universiteit Maastricht. 

“Met deze hernieuwde interesse in het (therapeutisch) gebruik van psychedelica is het belangrijk om optimale omstandigheden te definiëren voor toediening van deze stoffen. Omdat psychiatrische populaties vaak klinische kenmerken vertonen waarvan wordt gesuggereerd dat ze een negatieve invloed hebben op de psychedelische ervaring, is het belangrijk om vast te stellen of psychedelica nog steeds een geschikte therapeutische optie zijn en niet leiden tot (meer) negatieve, ongewenste effecten”. 

Lees ook: Jezelf behandelen met psychedelica een goed idee? Dit zeggen experts

‘Een schat aan informatie’

Wat Mason daarnaast zegt is dat klinische onderzoeken momenteel vaak te klein zijn om te kunnen worden gegeneraliseerd naar een bredere populatie. “Er is echter een schat aan informatie te verkrijgen van recreatieve gebruikers, die melden dat ze de stof gebruiken in verschillende emotionele en omgevingsomstandigheden, en om een ​​aantal verschillende redenen”, legde Mason uit. “Daarom was deze studie bedoeld om te beoordelen onder welke emotionele (set) en omgevings (setting) omstandigheden een grote steekproef van psychedelische gebruikers dergelijke stoffen consumeerden”. 

Klinkt goed, onze zegen hebben ze! Het onderzoek zag er als volgt uit: de onderzoekers rekruteerden 1.967 gebruikers van psychedelica via online forums en lieten ze een uitgebreide vragenlijst invullen over hun drugsgebruik, subjectief welzijn, persoonlijkheid en andere factoren. De deelnemers gaven de setting en locatie aan waarin ze de stoffen innamen, maar vertelden ook in welke gemoedstoestand ze zich bevonden. Na afloop deden ze de test opnieuw. 

Wat bleek? Meer dan 80% van de deelnemers zei dat ze LSD of psilocybine meestal thuis namen, terwijl meer dan de helft van de deelnemers zei dat ze ayahuasca gebruikten in een ceremoniële of spirituele rituele setting. MDMA werd meestal gebruikt op een festival of feest. Op basis van de vragenlijst werden 1324 deelnemers geclassificeerd met een normaal welzijn, terwijl 643 deelnemers werden geclassificeerd met een slecht welzijn.

Lees ook: Dit is hoe mescaline je kan helpen bij persoonlijke groei

Hoe slechter het welzijn, hoe beter de resultaten

“Het belangrijkste resultaat van ons onderzoek was de bevinding dat individuen met klinische kenmerken (laag welzijn en hogere scores op bepaalde persoonlijkheidskenmerken) psychedelica consumeren met positieve uitkomsten. Interessant is dat bij het vergelijken van de 'klinische' groep met de 'gezonde' groep, de klinische groep meer kans had op een positieve stemmingsverandering”, vertelde Mason aan het Amerikaanse medium. 

Het grote doel van het onderzoek is om een duidelijker beeld te scheppen over het eventuele nut van therapeutisch gebruik van psychedelica, maar ook over eventuele voorbereidingen van specifieke patiëntengroepen. “Naarmate de scores in het neuroticisme toenamen, nam ook de kans op ongewenste bijwerkingen toe. Dus, zoals in andere studies is gesuggereerd, moet speciale aandacht worden besteed aan het voorbereiden van deze populatie op een psychedelische ervaring.

Toch waren er ook enkele beperkingen aan het onderzoek. “Aangezien deze enquête werd geadverteerd op forums die zich richten op psychedelica, is het mogelijk dat de bevolking die ongewenste ervaringen met psychedelica had, niet bij dergelijke forums betrokken was en dus niet werd bereikt”, aldus de onderzoeker. Daarnaast stelt ze dat zelfrapportage ook onderhevig kan zijn aan slechte of onnauwkeurige herinneringen. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.