Ayahuasca

Wat is ayahuasca?

Ayahuasca, (hoofdingrediënt is Banisteriopsis caapi), oorspronkelijk afkomstig uit het Amazonegebied. Ayahuasca wordt als thee gedronken om spirituele ervaringen te veroorzaken. Het is een redelijk heftig middel met verschillende effecten.

De effecten van ayahuasca

Bij Dutch-Smart kun je terecht voor verschillende soorten (en vormen) ayahuasca ingredienten,  zoals bladeren en extracten. Ayahuasca is een sterk brouwsel dat bijzondere ervaringen kan opwekken. Dit komt deels door de DMT houdende planten in combinatie met planten die MAOI remmers bevatten, die deze spirituele ervaringen oproepen. De exacte effecten zijn voor iedereen anders, maar veel gebruikers spreken zelfs van een ‘wedergeboorte’ of een ‘spirituele ontwaking’. Vanwege impact die ayahuasca op je kan hebben, wordt aangeraden om het alleen te gebruiken onder begeleiding van een sjamaan. Er zijn dan minder risico’s, onder andere ook omdat de sjamaan erop toeziet dat men de juiste hoeveelheid gebruikt. Veel mensen combineren hun vakantie in het Amazonegebied met een ayahuasca sessie bij een sjamaan.

Is ayahuasca verslavend?

Er zijn nog geen verslavende effecten van ayahuasca ontdekt. De grootste risico’s die je loopt zijn die van een bad trip: je kunt bijvoorbeeld veel gaan overgeven of last krijgen van diarree. De kans hierop wordt echter kleiner als je zorgt dat je de juiste hoeveelheid ayahuasca binnenkrijgt, en als er geen ingrediënten als cannabis in de ayahuasca drank zijn verwerkt. Dit
soort sterke plantenextracten kunnen de gehele ervaring van de ayahuasca sessie de andere kant op sturen.

Waar moet je rekening mee houden?

Als je voor de eerste keer ayahuasca gaat gebruiken, is het belangrijk dat je van tevoren weet wat je zou kunnen verwachten. Omdat de effecten bij iedereen anders zijn, is daar natuurlijk niets in te voorspellen. Maar er zijn veel dingen die bij veel mensen gebeuren, en dan is het handig om daar in ieder geval op voorbereid te zijn. Daarom enkele tips op een rij:

● Lees je van tevoren goed in. Lees verschillende (misschien wel zoveel mogelijk) ervaringen van mensen, zodat je veel perspectief hebt en er niet compleet blanco in staat.

● Wees erop voorbereid dat je lichaam hevig kan reageren op de ayahuasca, ook als je een kleine hoeveelheid tot je neemt. Overgeven en diarree zijn veelgehoorde effecten. Als je ervan uitgaat dat jij die effecten ook ervaart, kan het
alleen maar meevallen.

● Lees je in over de plek waar je ayahuasca gaat gebruiken en de ervaring van de mensen die jou gaan begeleiden. Het is uiterst belangrijk dat er sowieso één nuchtere, ervaren persoon in de ruimte aanwezig is die kan ingrijpen als
iemand zich angstig voelt of moeite heeft met de ervaring.

● Vraag de sjamaan of ervaren gebruiker waar je rekening mee moet houden voordat je ayahuasca gebruikt. In de meeste gevallen nemen mensen de ayahuasca drank op een nuchtere maag, en hebben ze de periode ervoor geen seks gehad. Ook hebben ze vaak bepaalde voedingsstoffen wel of juist niet tot zich genomen.

Heb je vragen over ayahuasca of het gebruik ervan? Dan mag je natuurlijk ook altijd je vraag aan ons voorleggen, door contact op te nemen via [email protected] of 085-7827555.

Laatste update 10 april 2019

Vond je dit artikel nuttig?

Need Support?
Can’t find the answer you’re looking for? Don’t worry we’re here to help!
Contact Support