opc_loader

Menu

Direct 5% korting op je eerste bestelling? Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief en ontvang leuke kortingen!  

Aanmelden

9.2 / 10 van 1689 reviews

17% GROW KITS + MAGIC TRUFFELS SALE
CODE: GROW24

2dutch-smart-gratis-artikelen

Nieuwe Producten

Shisha

Shisha waterpijpen komen erg veel voor in landen in het Midden-Oosten. Daar zijn veel shishalounges te vinden, waar mensen bij elkaar komen om wat te drinken en waterpijp te roken. Shisha roken is daar dus ook een sociale bezigheid. In de Nederlandse cultuur is de shisha minder bekend, hoewel veel jongeren en adolescenten wel bekend zijn met deze waterpijp. Shisha is een bijzondere waterpijp, omdat er meerdere mensen tegelijk van kunnen roken en de rook vaak een smaakje heeft. Lees hier meer over de shisha waterpijp!

16 Artikelen

Wat zijn shisha waterpijpen precies?

Zoals uit de naam wel duidelijk wordt, is de shisha een soort waterpijp. De shisha bestaat uit een waterbak, een frame met een plaat, met daarbovenop de plek voor het kooltje met een soort windscherm. Aan het frame zitten de pijpen, waardoor men rookt. Het voorbereiden van de shisha waterpijp kost enige moeite.

Allereerst moet de waterbak gevuld worden, en wel op zo’n manier dat de metalen pijp ongeveer 2 centimeter onder water zit. Daarna stop je rookwaar in het tabakskommetje, met erbovenop een stukje aluminiumfolie met gaatjes erin. Bovenop de aluminiumfolie komt een brandend kooltje te liggen.

Nu is de shisha waterpijp klaar om mee te roken. Wanneer men aan het mondstuk zuigt, ontstaat er onderdruk boven het water. Hierdoor wordt er door het water heen lucht aangezogen. Deze lucht bevat de rook die ontstaat door de tabak en het brandende kooltje. De rook gaat door het water heen naar het mondstuk, waarna je de rook inademt. Je moet wel zorgen dat de waterbak perfect luchtdicht is, anders wordt de rook verdund.

Verschillende soorten shisha waterpijpen

Er zijn veel soorten shisha waterpijpen te koop. Je kunt kiezen voor een kleine waterpijp voor één of twee personen. Deze waterpijpen kun je bijvoorbeeld als souvenir kopen als je naar een oosters land bent geweest. Natuurlijk is er een groot verschil in kwaliteit tussen verschillende shisha waterpijpen. Sommige pijpen zijn erg goedkoop, maar daar kun je aardig wat moeite mee hebben om goed shisha te kunnen roken. Andere pijpen zijn van betere kwaliteit en mooier, maar daardoor ook duurder.

Een voordeel van shisha waterpijpen is dat je verschillende soorten tabak kunt roken. Het maakt niet uit wat voor waterpijp je hebt; je kunt alle soorten shisha tabak ermee roken. Veel soorten shisha tabak hebben een smaakje, zoals appel, watermeloen of mint. Shisha roken is dus lang niet zo vies als een gewone sigaret. Bovendien ruikt de rook een stuk aangenamer dankzij het smaakje van de tabak.

Is een shisha waterpijp minder schadelijk dan een sigaret?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het roken van shisha niet gezonder dan een sigaret roken. Je krijgt nog steeds evenveel schadelijke stoffen binnen bij het roken van shisha. Passief roken bij shisha waterpijpen is ook schadelijk. Voor zover bekend zijn er geen waterpijpen die de schadelijke effecten verminderen.

Natuurlijk moet je je daarbij wel bedenken dat je niet altijd shisha kunt roken. Je gaat niet zomaar je shisha waterpijp meenemen om ‘eventjes te roken’. Met een sigaret gaat dat al veel makkelijker. Daar staat wel tegenover dat een sessie van shisha waterpijp roken meestal lang duurt, en daardoor slechter voor je is.