opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
Voor 16:00 besteld, morgen geleverd
Gratis achteraf betalen via Billink
Bezorgen wanneer het u uitkomt

Ayahuasca

Ayahuasca is een mengsel van verschillende planten, met als voornaamste ingrediënt de liaan Banisteriopsis caapi, ook wel Ayahuasca genoemd. Hier wordt vaak een drank van gemaakt. Hoewel we dit zeker niet aanraden, worden er soms zelfs planten als tabak of cannabis aan de ayahuasca toegevoegd. Ayahuasca komt oorspronkelijk uit het Amazonegebied. De drank werd daar gebruikt door sjamanen, om de mentale en spirituele toestand van de patiënten te kunnen achterhalen. Het middel is redelijk heftig en kan veel verschillende effecten veroorzaken. Bij Dutch-Smart kun je verschillende soorten (en vormen) ayahuasca kruiden kopen. Wij hebben geen ''kant en klare Ayahuasca'' dit is verboden, echter alleen kruiden die vaak gebruikt worden voor het brouwsel.  

Artikel 1 tot 31 (van de 31 artikelen). Resultaat:1
Artikel 1 tot 31 (van de 31 artikelen). Resultaat:1

Wat is Ayahuasca?

Ayahuasca is een erg bijzonder en sterk middel dat veel speciale ervaringen bij je op kan wekken. De meeste mensen ervaren bijvoorbeeld een erg meditatieve, spirituele ervaring met hevige overdenkingen. Ze vinden het heerlijk om te filosoferen over hun rol op deze wereld, en de ware aard van de natuur. Veel mensen noemen de ervaring die bij ayahuasca hoort dan ook een soort ‘spirituele ontwaking’ of ‘wedergeboorte’. Kortom: ayahuasca zorgt voor een hevige trip met allerlei spirituele ervaringen. Deze ervaringen zijn voor iedereen weer anders, maar de kans is zeer groot dat je je een ander mens voelt na het gebruik van ayahuasca.

Er is de laatste tijd enorm veel commotie rondom het gebruik van ayahuasca. Is het allemaal wel zo veilig? Wat gebeurt er ná de trip? En wat doet het eigenlijk met je? In onze kennisbank gaan wij sowieso dieper op deze materie in, maar we willen je natuurlijk graag alvast wat meer vertellen over dit bijzondere brouwsel uit de Amazone. Want dat is waar het vandaan komt: over het algemeen wordt het gemaakt van de in de Amazone-aanwezige Banisteriopsis caapi wijnstok, gecombineerd met een DMT bevattend blad of schors, zoals bijvoorbeeld Mimosa Hostilis.  

Hoe dit precies werkt? Ook dat vertellen we je graag. Ayahuasca wordt dus gebrouwen met behulp van twee afzonderlijke planten: een DMT-bevattend middel en een MAO-remmer. Normaliter duurt een DMT-trip zo’n 10 tot 30 minuten, maar de MAO-remmers die worden toegevoegd zorgen ervoor dat de DMT minder snel door het lichaam wordt afgebroken, wat uiteindelijk zorgt voor een langere trip die enkele uren kan duren. De MAO-remmers in ayahuasca werken dus voornamelijk om de afbraak van DMT in de maag te voorkomen.

Ayahuasca als therapie

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat ayahuasca-therapie effectief kan zijn bij de behandeling van depressies, verslavingen en angsten. Het brouwsel komt de laatste tijd steeds vaker in de schijnwerpers terecht - iets wat er uiteindelijk ook voor zorgt dat er steeds meer onderzoek naar gedaan zal worden. Steeds meer therapeuten zien in ayahuasca een geaccepteerde vorm van therapie nu steeds meer onderzoeken de werking ervan ondersteunt en bevestigt. Vijf op de zes personen die ayahuasca gebruiken, melden een plezierige ervaring, terwijl één op de zes last krijgt van desoriëntatie en angst, meldt een recent onderzoek.

Er is veel (anekdotisch en wetenschappelijk) bewijs dat ayahuasca veelbelovend is als hulpmiddel bij een scala aan aandoeningen. Denk hierbij aan verslavingen, immuunaandoeningen, psychische problemen en angsten. Zo schreven we onlangs hier nog op Dutch-Smart over de werking van ayahuasca op rookverslavingen: een enkele trip zou effectief zijn dan medicatie die specifiek hiervoor wordt voorgeschreven. Ayahuasca zou ook kunnen helpen om serotonine-deficiënties te verminderen, die verband houden met een groot aantal verschillende aandoeningen, waaronder alcoholisme voor depressie, autisme en schizofrenie.

Niet gebruiken zonder sjamaan of professionele begeleiding

Veel sjamanen en ervaren gebruikers noemen ayahuasca een middel dat je niet zomaar zou moeten gebruiken. Zij raden aan om ayahuasca niet te gebruiken zonder de aanwezigheid van een sjamaan. De meeste mensen drinken dan ook alleen ayahuasca als ze op vakantie naar het Amazonegebied zijn en op bezoek gaan bij een sjamaan. Pas hier wel mee op, er zijn ook mensen die zich voordoen als sjamaan en die andere bedoelingen hebben.

Welke risico’s zijn er?

Mits je ayahuasca onder toezicht van een ervaren sjamaan gebruikt en de juiste hoeveelheid neemt, zijn er weinig risico’s. Sowieso zijn er geen verslavende effecten van ayahuasca ontdekt. De grootste risico’s van de drank hebben te maken met eventuele slechte (bad) trips. Dit kun je zo veel mogelijk voorkomen door te zorgen dat de sjamaan je niet teveel ayahuasca laat drinken. Ook is het belangrijk dat de drank goed is bereid, en dat deze geen sterke plantenextracten zoals cannabis bevat.