opc_loader

Menu

Direct 5% korting op je eerste bestelling? Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief en ontvang leuke kortingen!  

Aanmelden
Leeftijdcontrole
Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker Nee helaas

9.2 / 10 van 1673 reviews

Mimosa hostilis - Heel | Jurema Preta

Mimosa hostilis is een boom uit Brazilië, waar die bekend staat als Jurema Preta. De Mimosa hostilis welke wij aanbieden importeren wij meerdere malen per jaar, om de (verse) kwaliteit te waarborgen. Dit zul je opmerken bij het openen van de verpakking, een frisse lucht uit het regenwoud komt je tegenmoet. 

Inhoud

  • 50 gram
  • 1 kg (+ €87,50)
  • 10 kg (+ €687,50)
12,50

 ​​​Lage verzendkosten Altijd discreet verzonden
Spaarpunten systeem Gratis cadeau bij elke bestelling

18% korting op alles!? Gebruik code: SMART18

Beschrijving

Mimosa hostilis - Jurema Preta (Mimosa Tenuiflora)

Mimosa hostilis is een psychoactieve plant die al eeuwenlang door de mens gebruikt wordt. Ze groeit in het wild, maar kan ook thuis gekweekt worden. De effecten van deze stof worden nog niet volledig begrepen, en er zijn risico's verbonden aan het recreatief of medicinaal gebruik ervan. Mimosa hostilis bevat chemische stoffen die op het centrale zenuwstelsel werken. Een van deze stoffen heet DMT (N-Dimethyltryptamine). Deze chemische stof komt van nature voor in zoogdieren en andere dieren, ook in mensen; maar de concentratie varieert van soort tot soort.

Jurema Preta

Mimosa hostilis is een boom die groeit in het Zuid-Amerikaanse regenwoud. Uit de binnenzijde van het wortelschors boom wordt door een shamaan een een psychoactieve thee gemaakt, die al eeuwenlang in sjamanistische rituelen gebruikt wordt. In het gebied waar deze boom groeit, staat het bekend als Jurema Preta, Mimosa Tenuiflora of Vinho de Jurema. De naam mimosa hostilis is eigenlijk verouderd. Tegenwoordig wordt ook de wetenschappelijke term mimosa tenuiflora gebruikt, maar ze zijn verder identiek.

De mimosa hostilis is een dichtgroeiende struik die voornamelijk voorkomt in de oerwouden van Zuid-Amerika, vooral in Brazilië en Mexico. De boom bevat actieve alkaloïde eigenschappen, waardoor het bepaalde psychedelische eigenschappen heeft die vergelijkbaar zijn met die worden geproduceerd door andere hallucinogenen. Het wordt meestal gebruikt in een mengsel met andere planten die deel uitmaken van de fauna van tropische bossen van nabijgelegen locaties - een mengsel die ook wel ayahuasca of anahuasca genoemd wordt. De resulterende brouwsels werden vaak geconsumeerd in ceremonies voor een breed scala aan doeleinden.

Ander gebruik van Mimosa hostilis

Mimosa tenuiflora wordt ook gebruikt als bron van timmerhout voor de bouw. Het is een stevige, snelgroeiende boom die gemakkelijk tot timmerhout verwerkt kan worden. Het hout is bestand tegen rot en termieten, waardoor het een populaire keuze is voor de bouw in tropische klimaten. Het wordt ook gebruikt voor het maken van meubels, en kan in mooie vormen gesneden worden.

De helende eigenschappen van de boom maken het daarnaast nuttig bij de behandeling van huisdieren. Een oplossing van de bladeren of bast kan ook worden gebruikt voor het wassen van dieren ter voorkoming van parasieten. Omdat de boom in de droge tijd het meeste blad behoudt, is hij in die tijd een belangrijke schaduwbron voor dieren en planten.

Extra informatie van de plant en research

De kruiden zijn bedoeld als etnobotanische kruiden, het is niet onze doelstelling om deze kruiden aan te bieden voor menselijk gebruik. Raadpleeg de disclaimer voordat je dit product bestelt.

Culturele context van het gebruik van Mimosa Hostilis in sjamanistische rituelen

Mimosa Hostilis, ook wel Jurema genoemd, is meer dan alleen een plant met een donkere, bijna paarsachtige stam; het is een kanaal voor spirituele ervaringen en genezing onder verschillende inheemse stammen in Brazilië. Eeuwenlang is de betekenis van Jurema in de religieuze tradities van Noordoost-Brazilië van het grootste belang geweest, omdat het een centraal element vormde in de ceremonies van stammen en religieuze groepen zoals de Umbanda en Candomblé. Deze gemeenschappen hebben veel waardering voor Jurema vanwege zijn vermeende vermogen om spirituele communicatie te vergemakkelijken en genezingsprocessen te katalyseren, die een integraal onderdeel zijn van hun rituelen. De consumptie van Jurema neemt een rituele vorm aan, vaak bereid als een brouwsel dat bekend staat als “Vinho da Jurema”, dat wordt ingenomen tijdens spirituele ceremonies om een ​​verbinding met het goddelijke op te roepen en om een ​​reis van innerlijke ontdekking te beginnen. Deze praktijk illustreert de diepe verwevenheid van Mimosa Hostilis met het inheemse culturele weefsel, en toont de al lang bestaande rol van de plant in het spirituele leven van de inheemse volkeren van Brazilië

Hoe integreren sjamanen Mimosa Hostilis in hun ceremonies?

Hoewel in de vorige paragraaf (door onze Dutch-smart blogger en onderszoeker) het traditionele gebruik van Jurema/Mimosa Hostilis bij inheemse en religieuze ceremonies in Brazilië heeft benadrukt, is het belangrijk om op te merken hoe deze plant is geïntegreerd in de sjamanistische rituelen. Sjamanen, die optreden als tussenpersonen tussen de fysieke wereld en de spirituele wereld, gebruiken vaak planten zoals Mimosa Hostilis vanwege de psychoactieve eigenschappen ervan, met name vanwege het hoge DMT-gehalte. De specifieke integratiemethoden, zoals bereiding, dosering en gebruikscontext binnen sjamanistische rituelen, zijn echter niet grondig gedocumenteerd in de beschikbare literatuur. In sommige sjamanistische praktijken is het bekend dat Mimosa Hostilis wordt gecombineerd met andere planten om Anahuasca te creëren. Dit brouwsel wordt gebruikt om diepgaande spirituele ervaringen mogelijk te maken, waarbij de sjamaan de deelnemers begeleidt tijdens hun innerlijke reizen, waarbij hij de psychoactieve effecten van de plant gebruikt om toegang te krijgen tot diepere niveaus van bewustzijn en genezing. Ondanks de schaarste aan expliciete informatie over de procedurele aspecten van het gebruik van Mimosa Hostilis, is het duidelijk dat deze plant een belangrijke plaats inneemt in de sjamanistische toolkit voor het faciliteren van spirituele verkenning en therapeutische processen

Wat is de betekenis van DMT bij sjamanistische ervaringen?

Terwijl het menselijk lichaam van nature DMT produceert, voorkomt het actief dat het het bewustzijn beïnvloedt door de doorgang ervan door de bloed-hersenbarrière te blokkeren. Wanneer DMT echter in het lichaam wordt geïntroduceerd middels de consumptie van Vinho de Jurema (ayahuasca brouwsel), bereid uit Jurema-schors, wordt DMT, een krachtige facilitator van spirituele ervaringen. Deze ervaringen worden niet alleen afgedaan als hallucinaties door degenen die eraan deelnemen, maar er wordt aangenomen dat ze een middel bieden voor diepgaande communicatie met de geestenwereld, een verbinding met het transdimensionale die zowel intens als vreemd is. Het gebruik van Jurema bij sjamanistische rituelen is nauw verbonden met de zoektocht naar genezing van diepe emotionele en fysieke kwalen, met de overtuiging dat deze visionaire ervaringen inzicht en boodschappen van de voorouders kunnen bieden. De rol van DMT, vooral zoals gevonden in Jurema, gaat dus verder dan de reikwijdte van de psychoactieve effecten en omvat een bredere spirituele en therapeutische betekenis binnen sjamanistische tradities.

Chemische eigenschappen van Mimosa Hostilis (inner) Rootbark

De chemische bestanddelen van de binnenste wortelschors van Mimosa Hostilis zijn een onderwerp van belangstelling vanwege hun diepgaande invloed op het centrale zenuwstelsel, met name de aanwezigheid van N-Dimethyltryptamine (DMT). DMT is een krachtige psychoactieve stof die niet alleen in de Mimosa Hostilis voorkomt, maar ook van nature voorkomt bij een verscheidenheid aan soorten planten en zelfs mensen. Hoewel het menselijk lichaam het in kleine hoeveelheden produceert, staat de binnenste wortelschors van Mimosa Hostilis vooral bekend om zijn aanzienlijke hoeveelheden van deze stof. Dit benadrukt de wortelschors van de plant als een belangrijk materiaal voor onderzoek, gezien de potentiële toepassingen ervan en de noodzaak om de mechanismen te begrijpen waarmee deze interageert met het centrale zenuwstelsel.

Voortbouwend op de culturele betekenis van Jurema worden de psychoactieve eigenschappen van Mimosa Hostilis grotendeels toegeschreven aan de aanwezigheid van dimethyltryptamine (DMT), een krachtig entheogeen dat in de plant wordt aangetroffen. Specifiek is het binnenste deel van de wortel van Mimosa Hostilis rijk aan actieve alkaloïden, waarbij DMT opvalt als de belangrijkste psychoactieve stof. Deze concentratie DMT in de wortelschors van de plant is verantwoordelijk voor de intense entheogene eigenschappen, zoals diepgaande visioenen en een gevoel van communicatie met voorouderlijke geesten, zoals gerapporteerd door inheemse stammen tijdens rituelen. Het is met name deze verbinding die bijdraagt ​​aan de psychoactieve effecten waarvoor Mimosa Hostilis gewild is, zowel in traditionele praktijken als in hedendaagse psychonautische verkenningen. Het gebruik van de wortelschors, vaak Black Jurema genoemd, in ceremoniële contexten hangt dus af van de DMT-inhoud ervan, die de ervaringen van veranderde bewustzijnstoestanden mogelijk maakt die een integraal onderdeel zijn van de spirituele en genezende praktijken van de Braziliaanse inheemse stammen

Welke factoren beïnvloeden de kracht van DMT in Mimosa Hostilis?

De kracht van DMT in Mimosa Hostilis, met name het binnenste wortelschors, is een onderwerp van groot belang vanwege het gebruik van de plant in de traditionele geneeskunde en spirituele rituelen. Het DMT-gehalte in de gedroogde wortelschors van de Mexicaanse Mimosa tenuiflora is kwantitatief geschat op ongeveer 1-1,7%, een cijfer dat duidelijk contrasteert met het aanzienlijk lagere gehalte van ongeveer 0,03% dat in de stengelschors wordt aangetroffen. Deze ongelijkheid onderstreept het belang van het deel van de plant dat wordt gebruikt bij het beoordelen van het psychoactieve potentieel ervan. Bovendien is de wortelschors van Mimosa Hostilis rijk aan een verscheidenheid aan chemische verbindingen, waaronder tannines, saponinen, tryptamines en alkaloïden, die bijdragen aan het algemene farmacologische profiel ervan. Deze stoffen beïnvloeden gezamenlijk het centrale zenuwstelsel, waarbij DMT een cruciale rol speelt vanwege de krachtige psychoactieve eigenschappen ervan. Het is deze combinatie van chemische bestanddelen die ten grondslag ligt aan het traditionele gebruik van de plant in genezings- en ceremoniële contexten, zoals blijkt uit de historische toepassing van het bastpoeder door Maya-genezers voor de behandeling van huidlaesies. Het complexe samenspel van deze verbindingen binnen Mimosa Hostilis bepaalt uiteindelijk de kracht en effecten van DMT wanneer de plant in verschillende culturele praktijken wordt gebruikt.

Mimosa Hostilis vergelijken met andere psychoactieve planten

De bereiding en het gebruik van ayahuasca, een psychotroop brouwsel dat traditioneel door inheemse stammen van het Amazonegebied wordt gebruikt voor spirituele en genezende doeleinden, omvat doorgaans een combinatie van Banisteriopsis caapi en Psychotria viridis, volgens traditionele recepten. Er ontstaat echter een opmerkelijke variatie wanneer Mimosa hostilis in het brouwsel wordt geïntegreerd. Mimosa hostilis, dat aanzienlijke hoeveelheden DMT bevat, een krachtige psychoactieve stof, wordt soms gebruikt als vervanging voor Psychotria viridis in het ayahuasca-mengsel, wat resulteert in een alternatief mengsel dat bekend staat als 'anahuasca'. Deze vervanging is niet zonder gevolgen, aangezien de fytochemie van Mimosa hostilis verschilt van die van Psychotria viridis, waardoor het farmacologische profiel en de ervaringseffecten van het brouwsel veranderen. Bijgevolg kunnen degenen die op zoek zijn naar de ayahuasca-ervaring door middel van anahuasca variaties in intensiteit, duur en visionaire inhoud tegenkomen als gevolg van deze botanische verschillen, wat het belang onderstreept van het begrijpen hoe verschillende plantenbestanddelen de algemene effecten van ayahuasca-gerelateerde preparaten kunnen beïnvloeden.

Welke rol spelen MAO-remmers bij het versterken van de effecten van DMT?

Voortbouwend op het traditionele gebruik van Jurema, of Mimosa Hostilis, dat DMT bevat, proberen moderne psychonauten vaak de effecten ervan te versterken, waarbij ze zich wenden tot de synergetische rol van MAO-remmers. Monoamineoxidaseremmers, of MAO-remmers, werken samen met tryptamines zoals DMT, waardoor de manier waarop het lichaam deze chemicaliën verwerkt fundamenteel verandert. Normaal gesproken wordt DMT snel gemetaboliseerd door het enzym monoamineoxidase in het spijsverteringskanaal, waardoor het oraal inactief wordt. In combinatie met MAO-remmers – zoals die gevonden worden in Banisteriopsis caapi – wordt het metabolisme van DMT echter geremd, waardoor het oraal actief wordt. Hierdoor kan de DMT van planten als Mimosa Hostilis de bloed-hersenbarrière passeren en zijn psychoactieve effecten uitoefenen wanneer het wordt ingenomen als onderdeel van een brouwsel, net zoals de traditionele “Vinho da Jurema”. Het resultaat is een verbeterde psychedelische ervaring, omdat de MAO-remmers de duur en intensiteit van de effecten van DMT verlengen, zoals te zien is bij de bereiding van ayahuasca, waarbij de MAO-remmers in de begeleidende Banisteriopsis caapi de effecten van de DMT-bevattende plant versterken. Deze interactie brengt echter belangrijke waarschuwingen met zich mee; MAO-remmers kunnen een gevaarlijke stijging van de bloeddruk veroorzaken wanneer ze worden gecombineerd met bepaalde voedingsmiddelen, medicijnen of andere tryptamines, wat de noodzaak benadrukt van een zorgvuldig voedings- en farmacologisch beheer bij het gebruik van deze stoffen.

Worden er in andere culturen soortgelijke planten als Mimosa Hostilis gebruikt?

Hoewel het gebruik van Mimosa Hostilis niet wordt besproken in de context van andere culturen, bieden de Yanomami-bevolking in Zuid-Amerika een overtuigend voorbeeld van het gebruik van psychotrope planten in traditionele praktijken. De Yanomami maken gebruik van de hars van Virola theidora (of elongata), een boom die vanwege zijn DMT-gehalte psychoactieve eigenschappen deelt met Mimosa Hostilis. Deze hars wordt zorgvuldig verwerkt tot een poeder dat bekend staat als 'nyakwána', en dat een centraal onderdeel is van hun spirituele rituelen. De psychoactieve effecten van nyakwána worden voornamelijk toegeschreven aan DMT, dezelfde stof die wordt aangetroffen in Mimosa Hostilis, wat wijst op het bestaan ​​van interculturele parallellen in het gebruik van entheogene planten. Dergelijke praktijken onderstrepen de betekenis van DMT-bevattende flora in het weefsel van inheemse culturen, die dienen als brug tussen de materiële wereld en het spirituele vlak.

Geografische en ecologische impact op de kwaliteit van Mimosa Hostilis

Het Braziliaanse regenwoud, een biodiverse en ecologisch belangrijke regio, speelt een cruciale rol in de teelt en kwaliteit van Mimosa Hostilis, een plant die bekend staat om zijn verschillende toepassingen en voordelen. Mimosa Hostilis, die voornamelijk in deze weelderige regenwoudomgeving te vinden is, gedijt goed en draagt ​​niet alleen bij aan het ecosysteem door essentieel voedsel te leveren voor de inheemse fauna, maar biedt ook economische voordelen aan de lokale gemeenschappen. Dutch-smart erkent het intrinsieke verband tussen de gezondheid van het regenwoud en de kwaliteit van Mimosa Hostilis en heeft eerlijke en duurzame handelspraktijken aangenomen. Deze praktijken zijn bedoeld om het delicate evenwicht van het regenwoud te behouden en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de families en gemeenschappen die betrokken zijn bij de oogst en handel in Mimosa Hostilis worden ondersteund en hun traditionele manier van leven kunnen voortzetten. Het Braziliaanse regenwoud dient dus niet alleen als achtergrond voor de groei van Mimosa Hostilis, maar is een integraal onderdeel van de levenscyclus van de plant en het algehele welzijn van het ecosysteem, wat op zijn beurt de kwaliteit weerspiegelt van de producten die ervan zijn afgeleid.

Naast de culturele betekenis ervan, wordt de groei en de chemische kwaliteit van Mimosa hostilis diepgaand beïnvloed door verschillende omgevingsfactoren. De plant gedijt goed in een semi-aride klimaat, waar hij tijdens droogteperiodes dient als een cruciale bron van levensonderhoud voor de lokale fauna. Deze veerkracht tegen barre weersomstandigheden is indicatief voor het aanpassingsvermogen van de plant en de cruciale rol die het klimaat speelt in zijn ontwikkeling. Met name de consistente niveaus van zonlicht en de beperkte regenval die kenmerkend is voor semi-aride gebieden dragen bij aan de optimale groei van Mimosa hostilis, waardoor de biosynthese van zijn waardevolle fytochemicaliën wordt bevorderd. Naast de klimatologische omstandigheden hebben ook de samenstelling en kwaliteit van de bodem een ​​aanzienlijke invloed op de chemische bestanddelen van de plant. Een bodem die goed gedraineerd is en toch voldoende organisch materiaal vasthoudt, zorgt voor een evenwicht dat de concentratie van secundaire metabolieten in de plant bevordert, die een integraal onderdeel zijn van de genezende eigenschappen ervan. Daarom zijn de omgevingsfactoren van klimaat en bodemkwaliteit niet alleen cruciaal voor de groei van Mimosa hostilis, maar ook voor de potentie en werkzaamheid van de medicinale en ceremoniële toepassingen ervan. 

Extra informatie

This product is not sold or intended for the purpose of human consumption. This is a botanical specimen of ethnographic value and interest, and is delivered with no expressed or implied application or purpose.

Beoordelingen (5)
Mimosa hostilis - Heel | Jurema Preta heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Mimosa hostilis - Heel | Jurema Preta

Meest recente reviews

,

Laatst bekeken items