opc_loader

Menu

Direct 5% korting op je eerste bestelling? Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief en ontvang leuke kortingen!  

Aanmelden

9.2 / 10 van 1690 reviews

Heb je ooit een paddo- of magic truffle trip mogen ervaren? Dan kun je waarschijnlijk wel beamen dat zo’n psychedelische reis op zijn minst bijzonder te noemen is. Psilocybine, de werkzame stof in zowel paddo’s als magic truffles, is namelijk één van de meest hallucinogene stoffen ter wereld. Maar naast dat deze schimmels je een geweldige avond kunnen bezorgen, beschikken ze volgens veel recente onderzoeken ook nog eens over tal van potentiële gezondheidsvoordelen. In dit artikel: 7 bijzondere feiten over paddo’s en truffels die je waarschijnlijk nog niet kende!

#1: Er zijn meer dan 200 verschillende soorten paddo’s!

Veel mensen denken dat uit alle paddenstoelen die we kennen er één psychedelisch is en dat dat hem juist zo bijzonder maakt. Toch is niets minder waar: er zijn namelijk op dit moment zo'n 200 soorten paddenstoelen bekend die bekendstaan als ‘paddo’s’. Met andere woorden: paddenstoelen die de psychedelische verbindingen psilocybine en psilocine bevatten. Althans, dat is de eerste categorie. Psychedelische paddenstoelen worden namelijk verdeeld in twee categorieën. Eén categorie zijn de ‘psilocybine-paddenstoelen’, terwijl de andere kleinere groep bestaat uit paddenstoelen met hallucinogene verbindingen die bekend staan als muscimol en iboteninezuur. Een bekend voorbeeld van een dergelijke paddenstoel is de Amanita muscaria, ook wel bekend als de vliegenzwam. 

#2: Psilocybine verbetert de verbindingen in de hersenen

Eén van de meest bijzondere effecten die paddo’s en magic truffles hebben, is dat het volgens recente onderzoeken de connectiviteit van de hersenen verbetert. Voor een studie uitgevoerd door de King's College London ondergingen 15 vrijwilligers hersenscans via een functionele magnetic resonance imaging-machine (fMRI). Dit deden ze na het innemen van een dosis paddo’s en na het nemen van een placebo. Wat bleek? Onder invloed van psilocybine werd er synchronisatie tussen hersendelen gevonden die normaal niet verbonden zijn. De onderzoekers stellen dat deze verbinding mogelijk de droomachtige toestand van het middel kan veroorzaken. 

#3: Paddo’s hebben ons misschien de kerstman geschonken

Eh, wat? Dat lees je goed! Als je erover nadenkt, dan is het hele verhaal van de kerstman op zijn minst apart te noemen. Vliegende rendieren, magische elfjes… Volgens verschillende theorieën zouden deze eigenaardigheden afkomstig zijn van de Amanita Muscaria paddenstoel die door Siberische sjamanen werd gebruikt. Siberische sjamanen gebruikten deze psychedelische paddenstoelen om in contact te komen met de geestenwereld. Eind december gaven de sjamanen deze paddo’s weg als geschenk - soms letterlijk via de schoorsteen omdat de sneeuw zo hoog lag dat de deuren onbegaanbaar waren. Voeg daar aan toe dat de sjamanen zich verkleden als de paddenstoel (rood met witte vlekken) - en de invloeden van paddo’s op de kerstman worden misschien al wat geloofwaardiger. Sommige theorieën stellen dat sjamanen de hele kerstgeschiedenis hebben verzonnen terwijl ze onder invloed waren van paddo’s. Het echte verhaal? We zullen het waarschijnlijk nooit weten!

#4: Psilocybine vertraagt de hersenactiviteit

Hierboven hadden we het nog over psilocybine die hersendelen met elkaar verbindt, maar paddo’s en truffels werken op nóg een vreemdere manier op de hersenen. Psilocybine werkt door zich te binden aan receptoren voor de neurotransmitter serotonine. Hoewel het niet duidelijk is hoe deze binding de hersenen beïnvloedt, hebben onderzoeken aangetoond dat het medicijn naast verhoogde synchroniciteit andere hersencommunicatie-gerelateerde effecten heeft. Eén onderzoek onthulde dat psilocybine een verminderde activiteit veroorzaakte in gebieden die te maken hebben met de overdracht van informatie - zoals de thalamus. Het vertragen van dergelijke regionen kan ervoor zorgen dat informatie ‘vrij’ door de hersenen reist, omdat deze regionen verbindingen in de hersenen beperken. 

#5: Psilocybine maakt korte metten met je ego

Het gebruik van paddo's heeft aangetoond tijdelijke effecten op het zenuwweefsel te hebben, maar het heeft ook een blijvend effect op persoonlijkheidskenmerken. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een persoon meer open wordt na een langdurige paddenstoelensessie. Bovendien zou het korte metten maken met een persoon zijn ego. Een studie uit 2011 wees uit dat na één dosis psilocybine mensen gedurende ten minste 14 maanden meer open stonden voor nieuwe ervaringen. Deze verandering zou mensen creatiever maken en mensen beter om laten gaan met emoties. De voornaamste reden hiervoor is dat een psilocybine-trip wordt gezien als buitengewoon diepgaand. Deze gevoelens van vreugde en verbondenheid lijken zelfs na de trip te blijven hangen. 

#6: Paddo’s worden gezien als de veiligste drugs die er zijn

Van alle bekende legale en illegale recreatieve drugs zijn paddo 's de veiligste. Dit blijkt uit de Global Drug Survey uit zowel 2017 als 2018. Voor deze onderzoeken werden vele duizenden mensen ondervraagd. Het onderzoek, dat jaarlijks door de Global Drug Survey wordt gedaan, bestond uit meer dan 120.000 vragenlijsten verspreid over 50 landen. Er werd geconcludeerd dat paddo's het minst leiden tot mensen die medische hulp zoeken: slechts 0,2% deed dat. “Paddo's zijn één van de meest veilige drugs ter wereld'', beweert psychiater Adam Winstock, een van de onderzoekers. Dit wil echter niet zeggen dat paddenstoelen niet gevaarlijk zijn. Integendeel: sommige paddenstoelen worden namelijk verward met andere soorten. Een goed voorbeeld is de Amanita Muscaria-paddenstoel. Deze psychedelische en ‘veilige’ paddenstoel wordt vaak verward met andere Amanita-paddenstoelen die wél giftig zijn. Pluk dus nóóit zomaar een paddenstoel uit de grond! 

#7: Wetenschappers denken dat psilocybine de hersenen kan ‘resetten’

Paddo's en magic truffels kunnen de activiteit van de belangrijkste hersencircuits waarvan bekend is dat ze een rol spelen bij depressie, effectief "resetten". Dit suggereert een recente studie om de therapeutische voordelen van psychedelica te benadrukken. Onderzoekers van het Imperial College London gebruikten psilocybine om een ​​klein aantal patiënten met depressie te behandelen. Ze controleerden voor en na gebruik hun hersenfunctie. Beelden van de hersenen van patiënten onthulden veranderingen in hersenactiviteit die gepaard gingen met duidelijke en langdurige vermindering van depressieve symptomen. Deelnemers zelf rapporteerden voordelen die tot zo’n vijf weken na gebruik nog merkbaar waren. Dr. Robin Carhart-Harris, hoofd van psychedelisch onderzoek bij Imperial, die de studie leidde, zei: “We hebben voor het eerst duidelijke veranderingen in hersenactiviteit aangetoond bij depressieve mensen die werden behandeld met psilocybine nadat ze niet reageerden op conventionele behandelingen. Psilocybine kan deze individuen de tijdelijke 'kickstart' geven die ze nodig hebben om uit hun depressieve toestand te breken.”

Tags

  • Alle blogs (488)