opc_loader

Menu

Direct 5% korting op je eerste bestelling? Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief en ontvang leuke kortingen!  

Aanmelden

9.2 / 10 van 1689 reviews

De meesten van jullie Dutch-Smart psychonauten hebben waarschijnlijk Avatar wel gezien, de film waarin de prachtige planeet Pandora wordt verkend door gigantische blauwe wezens. Een van de dingen die je je misschien van die film herinnerde, zijn de verbazingwekkende lichtgevende planten en prachtige natuur die op de planeet aanwezig is. Nu lijkt het erop dat de ‘magie’ die in sommige aardse paddenstoelen te vinden is, binnenkort óók onze planten licht zal laten geven. 

Lees ook: Onderzoek wijst uit waarom mensen al eeuwenlang paddo's eten

Meer dan alleen psychedelisch

We hoeven je niet te vertellen hoe magisch een paddenstoel kan zijn. Het feit dat je dit leest op de website van onze smartshop betekent waarschijnlijk dat je de prachtige effecten van psilocybine-bevattende paddenstoelen, beter bekend als paddo's, al eens hebt ervaren. Nu lijkt het erop dat de magie in deze paddo's veel verder gaat dan hun psychedelische aard. Wetenschappers ontdekten dat het eigenlijk mogelijk is om planten te maken die hun eigen zichtbare luminescentie produceren door de zogenaamde ‘bioluminescentie’ te extraheren die in sommige paddenstoelen voorkomt. Kortom: ze halen het licht uit lichtgevende paddenstoelen. 

Hoe dat precies werkt? Nou, dat is best een lastig verhaal. Het idee is dat DNA van deze magisch ogende paddenstoelen bij planten kan worden ingebracht, waardoor ze helder beginnen te gloeien. De bevindingen zijn gepubliceerd in een artikel in Nature Biotechnology. Botanici zouden deze techniek uiteindelijk kunnen gebruiken om de innerlijke werking van planten te bestuderen, maar het introduceert ook de mogelijkheid van gloeiende sierplanten voor onze huizen. 

Lees ook: Zorgen psychedelica voor nieuwe verbindingen in de hersenen?

“In de toekomst kan deze technologie worden gebruikt om activiteiten van verschillende hormonen binnen de planten gedurende de levensduur van de plant in verschillende weefsels te visualiseren. Het kan ook worden gebruikt om de reacties van planten op verschillende spanningen en veranderingen in de omgeving, zoals droogte of verwonding door herbivoren, te volgen'', zegt dr. Karen Sarkisyan, de CEO van Planta, de startup die het werk leidde, en een onderzoeker aan het Imperial College Londen.

Op de vervolgfilm moeten we nog minstens een jaar wachten, dus wie weet halen we de lichtgevende planten wel al eerder in huis. Al is die kans klein, zegt dr. Sarkisyan. "We hopen dit over een paar jaar echt op de markt te brengen, als we ze een beetje helderder hebben gemaakt, als we de sierplanten hebben gemaakt met deze nieuwe technologie, en natuurlijk als alle bestaande veiligheidsvoorschriften zijn doorstaan," zei hij. De nieuwe planten kunnen volgens de onderzoekers meer dan een miljard fotonen per minuut produceren. 

Lees ook: Je eerste paddo-trip? Dit is waar je op moet letten!

De schoonheid van bioluminescentie

Er zijn nogal wat dieren, microben en paddenstoelen die licht kunnen geven, een fenomeen dat bekend staat als bioluminescentie. Dit gebeurt wanneer enzymen inwerken op chemicaliën die bekend staan ​​als luciferines in het organisme, waardoor energie vrijkomt in de vorm van licht. Bioluminescentie komt echter niet van nature voor tussen planten, waardoor je op dit moment geen Avatar-achtige planten in je tuin zult kunnen vinden. Met deze techniek komt daar ooit misschien dus wel verandering in. 

Eerdere benaderingen voor het maken van gloeiende planten en bomen leidden tot heel wat interessante toepassingen, zoals het maken van zelfverlichtende kerstbomen. Maar alle voorgaande benaderingen hadden enkele nadelen: de levering van een luciferine aan kleine deeltjes is duurder en niet zelfvoorzienend, terwijl de opname van bacteriële bioluminescentiegenen een omslachtig proces met zich meebrengt dat resulteert in slechts een zwakke gloed. Dit kan anders zijn bij het daadwerkelijk extraheren van DNA en het inbrengen in de planten, zeggen de onderzoekers. "De uitdaging is nu om erachter te komen hoe deze kunstmatige bioluminescentie kan reageren op specifieke omgevings-, ontwikkelings-, chemische of pathogene stimuli," vertelde John Carrr, professor aan de Universiteit van Cambridge, aan The Guardian. Stay tuned!

Tags

  • Alle blogs (488)