opc_loader
Voor 16:00 besteld, morgen geleverd
Gratis achteraf betalen via Billink
Bezorgen wanneer het u uitkomt

Zo kan microdoseren je leven in positieve zin veranderen

Zo kan microdoseren je leven in positieve zin veranderen

Zo kan microdoseren je leven in positieve zin veranderen

Het is een extreem snel groeiende trend onder mensen die zichzelf willen verbeteren. Onlangs werd het zelfs breed uitgemeten in de landelijke media: we hebben hier over microdosing, ook wel microdoseren. Bij microdosing worden zeer kleine doses psychedelische middelen zoals LSD, paddo’s of truffels tijdens het dagelijks leven ingenomen. Te weinig om ervan te trippen of te halluceren, maar genoeg om subtiele effecten zoals als een toename in productiviteit, creativiteit en focus te merken. Klinkt goed...

Het was de Amerikaanse psycholoog James Fadiman die zich als één van de eersten in het fenomeen ‘microdoseren’ verdiepte. In 2011 bracht hij het boek The Psychedelic Explorer’s Guide: Safe, Therapeutic, and Sacred Journeys uit, waarna microdosing een enorme groei in populariteit zag. Als deskundige op het gebied van psychedelische middelen doet hij nu al ruim tien jaar onderzoek naar het gebruik van psychedelica op ‘sub-perceptueel’ niveau, ofwel: dergelijke kleine hoeveelheden psychedelica zodat je er dus niet van gaat trippen of hallucineren, maar er wel de voordelen van ervaart.

In diverse interviews vertelt Fadiman dat microdoseringen mensen weer ‘in balans’ brengt. De sterkste effecten zou het teweegbrengen op gebieden waar mensen dat het meeste nodig hebben. De één zal dus wat creatiever worden, terwijl de andere zijn uitstelgedrag weet te verhelpen. Klinkt te mooi om waar te zijn, nietwaar?

Psychedelica als medicijn

Veel recent onderzoek bevestigt de positieve werking van psychedelica op aandoeningen als depressie, angst, dwangneuroses, PTSS, verslaving en eetstoornissen. Dergelijke middelen zoals LSD of paddo’s zouden ons kunnen helpen een andere mindset te krijgen. En denk maar niet dat dit enkel iets voor hippy’s is. Een bekend geval van iemand die de voordelen van LSD gebruikte binnen het bedrijfsleven is Steve Jobs, oprichter van Apple. "LSD nemen was een ingrijpende ervaring, een van de belangrijkste dingen in mijn leven. LSD laat je zien dat er een andere kant aan de medaille zit, en je kunt het je niet herinneren wanneer het uitwerkt, maar je merkt het. Het versterkte mijn gevoel voor wat belangrijk was: grote dingen creëren in plaats van geld verdienen, dingen zoveel mogelijk terugplaatsen in de stroom van geschiedenis en menselijk bewustzijn.”

Tegelijkertijd is dat geestveranderende effect ook precies waarom veel mensen dit een eng idee vinden. Psychedelica zijn zeer krachtig en hebben het vermogen de manier waarop je naar het leven kijkt te veranderen. Spirituele ervaringen tijdens het trippen kunnen je op een diep niveau veranderen. Een andere reden waarom mensen niet snel naar een portie paddo’s zullen grijpen om hun angsten aan te pakken is omdat het niet bepaald praktisch is om elke keer wanneer je persoonlijke problemen hebt een trip van enkele uren door te staan. Voor veel mensen is het nu eenmaal niet te doen om dagen vrij te nemen van werk voor wat zelfhulp in de vorm van een LSD of paddo tripsessie.

Het zijn exact deze redenen waarom mensen op zoek zijn gegaan naar manieren om de voordelen van psychedelica te kunnen bereiken zonder een complete psychedelische reis te ondergaan. Het resultaat is microdosing. Zowel Fadiman als duizenden andere personen binnen de microdosing community zweren bij de effecten ervan. Mentale helderheid, kalmte, versterkte zintuigelijke waarnemingen, betere slaap, verbondenheid met mensen om je heen… De voordelen lijken eindeloos te zijn, en dit is slechts een klein deel van de vele gerapporteerde voordelen.

Wat bereik je met microdoseren?

De meeste mensen binnen de microdosing community lijken het fenomeen vooral te gebruiken om hun creativiteit en productiviteit een boost te geven. Denk aan kunstenaars en muzikanten, maar ook ondernemers die op zoek zijn naar nieuwe ideeën en oplossingen voor problemen. Zo ook de 45-jarige Seth, die tegenover het Algemeen Dagblad over microdosing vertelt. “Ik had last van motivatieproblemen, maar wat druppels lsd helpen mij te doen wat er gedaan moet worden. Administratief werk dat ik altijd voor me uitschoof, pak ik nu gewoon op. Nog steeds niet leuk, maar vooruit met de geit, afmaken, strik erom en door. Het lukt me beter mijn doelen te formuleren, zowel zakelijk als persoonlijk. Na een werkdag kan ik beter ontspannen, ik geniet van mijn gezinsleven, pieker nauwelijks en slaap beter.’’

Maar microdosing belooft meer dan een boost aan creativiteit. Zo zijn er ook therapeutische voordelen die geboekt kunnen worden door er gebruik van te maken. Een voorbeeld hiervan is een grote groep mensen die aan microdosing doen om symptonen van hun depressie te verlichten. Er zijn zelfs patiënten die rapporteren dat ze hun symptonen van ADHD beter verhelpen middels microdosering dan met hun gebruikelijke medicijnen. Er zijn tevens studies die suggereren dat gebruik van psychedelica de communicatie binnen het neurale netwerk van de hersenen vergroot en zelfs de neurogenese aanmoedigt (de groei en ontwikkeling van nieuwe en reeds bestaande hersencellen).

De meest voorkomende voordelen die door vrijwel alle microdosers gerapporteerd worden zijn:

  • Minder sociale angst
  • Minder negatieve gedachten
  • Verhoogd geduld met mensen
  • Minder uitstelgedrag
  • Meer waardering voor de natuur
  • Verhoogde creatieve drive

Is mocrodosing wetenschappelijk onderbouwd?

Omdat het fenomeen nog redelijk nieuw is, is er momenteel nog weinig wetenschappelijk bewijs dat microdosing daadwerkelijk effectief is. Dat zegt echter niets over of het wel of niet werkt: de gebruikerservaringen van duizenden microdosers getuigen ervan dat het allemaal niet bepaald uit de lucht gegrepen is. As we speak zijn er diverse wetenschappelijke studies gaande naar microdoseren. Onder andere onderzoekers van de Universiteit van Leiden vonden vorig jaar aanwijzingen dat kleine hoeveelheden lsd of truffels mensen inderdaad creatiever maakt. Tegelijkertijd zal de Universiteit van Maastricht binnenkort de uitkomsten van een grootschalige studie naar het effect van lsd-microdosing op cognitie en gemoedstoestand publiceren.

Is microdoseren wat voor jou?

De vele gerapporteerde effecten liegen er niet om. Microsing of microdoseren kan je creatiever, productiever en positiever maken. Toch is altijd verstandig om onderzoeken rondom het fenomeen goed in de gaten te houden om te kijken of het ook voor jou interessant kan zijn. Daarnaast is het vanwege het gebrek aan wetenschappelijk onderzoek verstandig voorzichtigheid in acht te nemen wanneer je je wilt wagen aan microdosing. Mocht je meer vragen hebben over de effecten van microdosering of hoe je hier zelf aan kunt beginnen, neem dan contact met ons op.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.