opc_loader

Menu

Direct 5% korting op je eerste bestelling? Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief en ontvang leuke kortingen!  

Aanmelden

9.2 / 10 van 1682 reviews

De eerste dag van de werkweek zit er voor de meesten van ons weer op. Dat betekent lekker op de bank neerploffen met wat lekkers erbij! Voor de één is dat een lekker biertje, voor de ander een smakelijk jointje of misschien wel een spacebrownie. Wil je er zeker van zijn dat je cannabis-high volledig onder controle is, kies dan gewoon voor dat jointje. Het eten van cannabis-edibles is namelijk véél onvoorspelbaarder. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Vandaag vertellen we je er alles over!

Lees ook: Voordelen van microdoseren sterker dan nadelen, zeggen onderzoekers

Een krachtige high

Van de talloze manieren om cannabis te consumeren, zijn eetwaren de meest onvoorspelbare. Het resultaat is een krachtige high die wel flink wat tijd nodig heeft gehad om er te komen. Dat zorgt ervoor dat edibles evenveel liefde als angst veroorzaken bij zowel cannabisveteranen als marihuana nieuwelingen. Hieronder vertellen we je stap voor stap waarom deze producten zo anders zijn dan het roken of vapen van cannabis - twee manieren waarbij je vrijwel onmiddellijk effect voelt. 

Om te beginnen worden edibles - jawel - gegeten. Dit zorgt voor het eerste grote verschil. Net als alles wat je eet, worden cannabis edibles opgenomen door de maagwand en je darmen. Nadat het voedsel is opgebroken, wordt de THC uit het eetbare product opgenomen en komt het langzaam in je bloedbaan terecht. Wanneer cannabis wordt gerookt of in een vaporizer wordt gebruikt, is het effect vrijwel onmiddellijk. De rook of damp gaat direct richting je longen en komt dan snel in je bloedbaan terecht. 

Lees ook: Ministerie van Volksgezondheid stopt 1,9 miljoen euro in cannabis-onderzoek

De onvoorspelbaarheid van cannabis edibles

Afhankelijk van het soort maaltijd dat je eet, kan het langer of korter duren voordat je lichaam deze voedingsmiddelen verwerkt. Hetzelfde geldt voor cannabis edibles. Daarnaast is het ook van belang om te kijken hoeveel je die dag al gegeten hebt. Als je een cannabis-brownie eet na een flinke maaltijd, dan duurt het langer voor de THC begint te werken dan wanneer je hem op een lege maag naar binnen zou hebben gewerkt. Sterker nog: misschien val je wel in slaap voordat je de high-gevoelens ervaart - iets wat niet bepaald als fijn wordt ervaren.

Andrew Stolbach, een toxicoloog van het Johns Hopkins Hospital in Baltimore, legde aan  Eating Well uit dat de tijd die het kost voor een edible begint te werken en de afwijkingen in je spijsverteringsstelsel op elke willekeurige dag zouden kunnen leiden tot een overdosis. "Iets dat belangrijk is om te onthouden over eetwaren, is dat de opname onvoorspelbaar is", zegt hij. "Mensen ervaren een een lange tijd na het eten geen piekeffect, wat minuten tot uren kan duren, maar meestal uren."

Lees ook: Drie redenen waarom je cannabis zou moeten vapen in plaats van roken

Edible-overdosis: geen pretje!

En zo’n overdosis cannabis, daar word je niet vrolijk van. Weliswaar zul je nooit sterven aan een overdosis cannabis, maar een pretje is het niet. De symptomen hiervan zijn vergelijkbaar met die van een overdosis cannabis roken, maar dan sterker en langduriger. De standaard bijwerkingen van marihuana, zoals paranoia, angst en een snelle hartslag, kunnen zich 6 tot 12 uur na een overdosis van een cannabis edible voordoen. 

Kortom: het gebruiken van cannabis edibles komt met wat risico’s, en oefening baart nou eenmaal kunst. Het vergt dus wat trial-and-error voor je het eten van cannabis onder de knie hebt. Ons advies: begin altijd met een kleine dosis en neem nooit te snel bij. Wacht vervolgens een paar uur en kijk hoe je je dan voelt. Wil je dit risico liever niet lopen? Kies dan gewoon voor een kruiden vaporizer! Eetse!