opc_loader

Menu

Direct 5% korting op je eerste bestelling? Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief en ontvang leuke kortingen!  

Aanmelden

9.2 / 10 van 1689 reviews

17% GROW KITS + MAGIC TRUFFELS SALE
CODE: GROW24

Vandaag de dag weten psychonauten dondersgoed dat het eten van sommige paddenstoelen of magic truffles resulteert in een geweldige trip. Maar heb je er eigenlijk wel eens over nagedacht waarom die paddenstoelen ooit de hiervoor verantwoordelijke stof psilocybine aangemaakt hebben? Nou, onderzoekers zijn daar nu dus achter. H

Lees ook: Magic truffles en stoppen met roken - de ultieme combinatie?

Miljoen soorten paddenstoelen

Door verschillende soorten paddo's te bestuderen, denken onderzoekers te begrijpen waarom deze organismen een hallucinogene stof begonnen te produceren. Het zou namelijk als een heus overlevingsmechanisme dienen voor de paddenstoelen. Paddenstoelen zijn al miljoenen jaren op aarde aanwezig en zijn fascinerende organismen waarvan de biologie nog niet al haar geheimen heeft prijsgegeven. Op dit moment worden er meer dan 100.000 soorten vermeld, maar er wordt geschat dat er meer dan een miljoen verschillende soorten paddenstoelen bestaan, en sommige worden gekenmerkt door vrij ongebruikelijke kenmerken. Dit is absoluut het geval bij de beroemde paddo’s, paddenstoelen met psychedelische stoffen. 

Deze exemplaren hebben de bijzonderheid hallucinogene stoffen te produceren die verschillende sensorische stoornissen en meer algemene symptomen veroorzaken. Een van de meest bekende en wijdverbreide stoffen is psilocybine. Maar waarom ontwikkelden paddenstoelen zo'n 'magische' kracht? Het mysterie is al lang intrigerend. Vooral omdat wetenschappers hebben ontdekt dat psilocybine wordt geproduceerd door veel schimmels die tot niet-verwante soorten behoren.

Dankzij een studie gepubliceerd in het tijdschrift Evolution Letters denken biologen dat ze het mysterie hebben opgelost. Zoals te verwachten zijn paddenstoelen niet hallucinogeen geworden om jou en andere Dutch-Smarters een bijzondere trip te bezorgen. Integendeel, zelfs. Deze stof zou ooit juist zijn ontwikkeld om ervoor te zorgen dat andere organismen - zoals wij dat ook zijn - wégblijven bij de paddenstoelen

Lees ook: Maakt ayahuasca korte metten met atheïsme?

Horizontale genoverdracht  

Om tot deze conclusie te komen, bestudeerden biologen van de Ohio State University en de University of Tennessee een groep paddenstoelen die allemaal psilocybine maakten maar geen verband hielden. Ze ontdekten dat alle genen die verantwoordelijk zijn voor de productie van de stof erg op elkaar lijken. Deze genen leken nog meer op elkaar dan andere in nauw verwante schimmelsoorten.

Deze waarneming suggereert dat deze genetische eigenaardigheden niet zouden zijn geërfd van een gemeenschappelijke voorouder, maar eerder dat ze rechtstreeks zouden zijn overgedragen tussen verre soorten. Een fenomeen dat bekend staat als "horizontale genoverdracht" (of HGT). Het kan plaatsvinden via verschillende processen, zoals virussen die genen van de ene soort naar de andere brengen.

Er blijft echter één vraag over: "Wat is de rol van psilocybine in de natuur?" zegt Jason Slot, die het onderzoek leidde. De oorsprong van de horizontale genoverdracht die met de stof geassocieerd is, blijft onbekend, maar deskundigen zijn van mening dat dit type fenomeen gewoonlijk in de natuur voorkomt als reactie op stressoren of kansen in de omgeving.   

Lees ook: Het bewijs is er: vrouwen veel sneller stoned dan mannen!

A Bug’s Life

Op basis van deze hypothese ontdekten Jason Slot en zijn collega's een aanwijzing: de genen die verantwoordelijk waren voor het maken van psilocybine leken te zijn verhuisd naar een omgeving met veel paddenstoelenetende insecten. Een waarneming die een nieuwe betekenis kreeg door te focussen op de effecten van de stof.

Eenmaal in het lichaam interfereert psilocybine met een bepaalde neurotransmitter en verstoort het de werking ervan. Hoewel dit werkingsmechanisme vooral hallucinaties en andere ‘magische’ effecten veroorzaakt bij mensen, heeft het bij insecten een iets ander effect: het vermindert hun eetlust. "We denken dat schimmels zijn geëvolueerd tot hallucinogenen omdat het de kans op opeten door insecten verkleint", legt Jason Slot uit.

"Psilocybine heeft waarschijnlijk niet alleen een slechte smaak of de mogelijkheid roofdiere nte vergiftigen, deze schimmels veranderen de "geest" van insecten - als ze die hebben - om in hun eigen behoeften te voorzien", zegt hij. De stof zou dan dienen als overlevingsmechanisme. Bij insecten dan… wij mensen smullen er namelijk juist extra veel van omdat ze zo psychedelisch zijn!

Tags

  • Alle blogs (488)