opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, morgen geleverd (momenteel n.v.t.)
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Maakt ayahuasca korte metten met atheïsme?

ayahuasca atheisme

Het gebruik van psychedelica voor de behandeling van diverse aandoeningen wordt steeds vaker besproken, maar de spirituele bijwerken worden eigenlijk maar zelden genoemd. Nu schijnt dat vooral bij het gebruik van het psychedelische brouwsel ayahuasca enorm veel ‘bovennatuurlijke’ en ‘goddelijke’ ervaringen komen kijken. Nu hebben wetenschappers van PLOS One de effecten van meer dan 4.000 psychedelica-gebruikers beoordeeld - met nogal bijzondere resultaten…

"25 procent van ayahuasca gebruikers was vóór gebruik atheïstisch. Slechts 7 procent van dezelfde mensen waren dat erna nog steeds"

Lees ook: Magic truffles en stoppen met roken - de ultieme combinatie?

Contact met goddelijke wezens

In het artikel beschrijven psychiatrie- en neurowetenschappelijke onderzoekers van de Johns Hopkins University School of Medicine de verschuivingen die die mensen voelden na door drugs veroorzaakte en niet door drugs veroorzaakte ontmoetingen met 'God', een 'hogere macht', een 'ultieme realiteit’ of contact met ‘goddelijke wezens’. 

Via anonieme online enquêtes rapporteerden 3.476 mensen bovennatuurlijke ontmoetingen die ze hadden tijdens het gebruik van psilocybine (paddo's en magic truffles), LSD , ayahuasca of DMT - de werkzame stof in het Amazone-brouwsel ayahuasca. Daarnaast rapporteerden ook nog eens 809 mensen dat zij zonder het gebruik van dergelijke middelen ontmoetingen hadden met bovennatuurlijke of goddelijke krachten, maar de enquête verzamelde geen informatie over wat hun ervaringen kennelijk veroorzaakte (al zijn we daar wel héél benieuwd naar).

Lees ook: Je eigen paddo's kweken - de meest magische hobby die er is!

Niet langer atheïstisch

Een van de meest opvallende bevindingen van het wetenschappelijke blad is dat een flinke groep mensen die zich identificeerden als atheïsten, die identiteit lieten vallen na een psychedelische ontmoeting met iets dat groter voelde dan zijzelf. Eenentwintig procent van de psychedelische gebruikers meldde vóór hun ervaring atheïst te zijn, terwijl slechts 8 procent aangaf atheïst te zijn ná het gebruik. De grootste absolute verandering in de status van atheïst vond plaats na mystieke ontmoetingen veroorzaakt door DMT: 25 procent was atheïst vóór hun ervaring, tegenover slechts 7 procent daarna.

Voor Robert Jesse, een mede-onderzoeker van Johns Hopkins in het onderzoek, bevestigen de nieuwe bevindingen wat hij en zijn collega's hebben geleerd over de belangrijke rol van mystieke ervaringen in psychedelische therapieën. 'Vanuit één oogpunt is het niet verrassend wanneer mensen die zich eerder als atheïst identificeerden, de tijd nemen om een ​​ontmoeting met God, hoe dan ook genaamd, te melden en daarna te verkondigen dat ze zich niet langer als atheïst identificeren', vertelt Jesse aan Inverse, een Amerikaans medium. 

Lees ook: Zo kies je de juiste paddo growkit

Mystieke ervaringen voor een betere mindset

Het team van wetenschappers bestudeerde eerder al de rol van psychedelische ervaringen bij de behandeling van terminaal zieke mensen. Ze ontdekten dat de mystieke ervaringen met psilocybine, de werkzame stof in paddo’s en magic truffles veel patienten langdurige positieve psychologische effecten kon bieden. In het nieuwe artikel merkte het team op dat deze blijvende voordelen optreden, ongeacht of een mystieke ervaring plaatsvindt onder invloed van psychedelische drugs of juist  spontaan, dus zonder dergelijke middelen. Met andere woorden: mystieke ervaringen op zichzelf kunnen enorme effecten hebben op positieve psychologische effecten. 

En ook de onderzoeken bevestigen dat. Hoewel de drugsgroep hun ervaringen gemiddeld gezien uitdagender en psychologisch inzichtelijker vond dan de niet-drugsgroep, meldden de meeste leden van beide groepen dat de ontmoetingen die ze met deze ‘bovennatuurlijke’ wezens hadden een van de meest persoonlijk betekenisvolle en spiritueel belangrijke ervaringen van hun leven waren.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.