opc_loader

Menu

Direct 5% korting op je eerste bestelling? Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief en ontvang leuke kortingen!  

Aanmelden
Leeftijdcontrole
Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker Nee helaas

9.2 / 10 van 1674 reviews

Wat is nou het verschil tussen paddo’s en magic truffels? Deze vraag krijgen we hier op Dutch Smart ontzettend vaak gesteld, en toegegeven: als je het antwoord niet kent is het je ook allemaal wat lastig voor te stellen. Sommige mensen noemen truffels ook wel ‘paddo’s light’, anderen claimen dat het een totaal ander product is. Maar hoe zit het nou echt? In dit artikel leggen we het je haarfijn uit!

Psilocybine en psilocine

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: zowel paddo’s als magic truffels bevatten de werkzame en psychedelische stof psilocybine. Dit is een natuurlijk voorkomende verbinding die aanwezig is in meer dan 200 soorten paddenstoelen, maar dus ook in ‘truffels’. In het lichaam wordt psilocybine omgezet in psilocine. Dit is de verbinding die uiteindelijk voor de psychedelische effecten in het lichaam zorgt. In sommige aspecten zijn deze effecten te vergelijken met die van LSA, Mescaline en DMT, maar over het algemeen worden effecten omschreven als visuele en mentale hallucinaties, veranderingen van perceptie, een verstoord gevoel voor tijd en een euforisch gevoel. 

Kortom: zowel paddo’s als truffels bevatten de psychedelische verbinding psilocybine die dus weer een hallucinerende werking heeft. Ze hebben een sterk effect op je zintuigen en geestelijke toestand, en veel personen die dit al eens hebben geprobeerd spreken van een buitengewone ervaring. En dan hebben we het nog niet eens over mogelijke therapeutische toepassingen van dit bijzondere stofje. Onlangs schreven we bijvoorbeeld nog over hoe het microdoseren van dit stofje je creativiteit kan verbeteren, maar ook waarom deze verbindingen misschien de oplossing zouden kunnen zijn voor het bestrijden van depressies.

De verschillen tussen paddo’s en truffels

Zoals je hierboven kunt lezen zijn de overeenkomsten tussen paddo’s en truffels groot. Maar wat is dan eigenlijk het verschil? Een groot verschil tussen de truffels en paddo's is de manier waarop ze groeien. De truffel groeit namelijk onder de grond, terwijl paddestoelen boven de grond groeien. Het is ook goed om te weten dat truffels eigenlijk geen echte ‘truffels’ zijn, maar zogenaamde ‘sclerotia’ - een verzamelnaam voor bepaalde schimmels die wel vergelijkbaar zijn met paddenstoelen, maar dus geen échte paddestoelen zijn. 

Een ander groot verschil - een die zeker in Nederland belangrijk is - is de legaliteit van de producten. Want waar de verkoop van paddo’s in Nederland sinds 2008 verboden is, mogen magic truffels nog wel worden verkocht. De grootste redenen die hiervoor gegeven kunnen worden is dat de overheid óf simpelweg truffels vergeten is te verbieden, óf dat ze rekening hebben gehouden met de intensiteit van een paddo- en truffeltrip. 

Want alhoewel wetenschappelijke studies vooral veel overeenkomsten zien tussen de twee, beschrijven gebruikers van paddo’s en truffels soms toch verschillende ervaringen. Zo omschrijven sommige gebruikers dat paddo’s intenser en visueler zijn dan truffels. Wel moet gezegd worden dat hier op chemisch gebied geen draagvlak voor is, omdat de twee vrijwel identiek zijn. Dezelfde dosis psilocybine in paddo’s zou daarom dezelfde trip kunnen veroorzaken in dezelfde dosis psilocybine in truffels. 

Zijn paddo’s sterker dan truffels?

Het is meer een mythe dat magic truffels zwakker zijn dan paddo’s. Dit is namelijk niet per se waar. Het verschil tussen magische truffels en paddo's heeft niets te maken met kracht, maar met de hoeveelheid aanwezige psilocybine. Een paddenstoel groeit in verschillende fasen, waarbij de laatste fase de krachtigste is, maar niet even krachtig op elke soort. Truffels van dezelfde soort hebben allemaal min of meer dezelfde potentie, wat er weer voor zorgt dat truffels over het algemeen gemakkelijker te doseren zijn.

Ons advies: probeer het allebei en ervaar zelf de effecten! En nee, we raden je natuurlijk niet aan om illegaal paddo’s te kopen. Maar er is wel gewoon een mogelijkheid tot het nuttigen van paddo’s in Nederland: namelijk door ze zelf te kweken. Hier op Dutch Smart verkopen we tal van verschillende paddo kweeksets waarmee je je eigen psychedelische paddestoelen kunt maken.