opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
Voor 16:00 besteld, morgen geleverd
Gratis achteraf betalen via Billink
Bezorgen wanneer het u uitkomt

Paddo's en truffels kunnen binnen vijf jaar antidepressiva vervangen

paddos antidepressiva

Hallucinogene middelen zoals paddo’s en truffels zouden de wurggreep van de farmaceutische industrie op de lucratieve markt voor antidepressiva kunnen doorbreken. Dit denkt dr. Robin Carhart-Harris van het Imperial College in Londen. In de Britse hoofdstad leidt hij één van de eerste proeven om te testen hoe therapie met psilocybine-paddestoelen, die momenteel in het Verenigd Koninkrijk nog zijn verboden, scoren in verhouding tot reeds bestaande antidepressiva.

“Voorlopige indicaties van het onderzoek zijn positief. Zo is de lijst met bijwerkingen ‘twee keer zo lang’ voor escitalopram als voor psilocybine-therapie, en daarnaast zou psilocybine veel sneller werken dan antidepressiva”

Psychedelische medicijnklinieken

Hoewel de dokter niet wil vooruitlopen op de resultaten van de studie, zegt hij dat de deelnemers een ‘emotionele bevrijding’ beschrijven met psilocybine-therapie. Het tegendeel is gebruikelijk bij antidepressiva, waarover veel patiënten klagen en die emoties vaak ‘afgestompt’ achterlaten. Het is de eerste van vele studies die op het programma staan onder de vlag van het nieuwe Centre for Psychedelic Research aan het Imperial College in Londen - de eerste psychedelische onderzoekskliniek van het Verenigd Koninkrijk en naar eigen zeggen een ‘prototype en inspiratie’ voor psychedelische medicijnklinieken van de toekomst. Onderzoeken naar de behandeling van eetstoornissen met psilocybine en een onderzoek naar de krachtige effecten van DMT staan bijvoorbeeld al op de planning.

Toch is het werk rondom de behandeling van depressies de meest interessante en veelbelovende. Tijdens de proef die momenteel wordt afgerond, hebben 60 deelnemers met matige tot ernstige depressie een psilocybine-behandeling gekregen. Psilocybine is zoals jullie Dutch Smarters waarschijnlijk inmiddels wel weten de actieve stof in paddo’s en magic truffels. De sessies worden uitgevoerd in de aanwezigheid met een klinisch psycholoog. Daarnaast zullen deelnemers ook willekeurig placebo’s en het bestaande medicijn Escitalopram toegediend krijgen, waarbij noch onderzoekers noch patiënten weten wie in welke groep zitten - ook wel een dubbelblind onderzoek genoemd.

“Met psilocybine-therapie zeggen ze het tegenovergestelde, ze praten over een emotionele ontlading, een herverbinding, en dit belangrijke emotionele centrum reageert sneller”

Paddestoelen vs SSRI’s

"Als je mensen vraagt ​​die chronisch SSRI's nemen, zeggen ze vaak 'Ik voel me afgestompt', 'zei dr. Carhart-Harris tegen een Britse krant,  wat betekent dat zowel negatieve als positieve emoties worden onderdrukt. "Met psilocybine-therapie zeggen ze het tegenovergestelde, ze praten over een emotionele ontlading, een herverbinding, en dit belangrijke emotionele centrum reageert sneller."

Het team zal naast evaluaties met psychologen ook gebruik maken van MRI-scans om de effecten van psychedelica op de hersenen te bestuderen. Voorlopige indicaties van het onderzoek zijn in ieder geval positief. Zo is de lijst met bijwerkingen ‘twee keer zo lang’ voor escitalopram als voor psilocybine-therapie, en daarnaast zou psilocybine veel sneller werken dan antidepressiva - wat soms tot wel enkele maanden kan duren om te werken.

‘Uitdagende psychologische ervaring’

Maar als je denkt dat zo’n trip op psilocybine puur en alleen positief kan zijn, dan heb je het mis. Wanneer het op deze manier gebruikt worden tijdens therapeutische sessies worden patiënten aangemoedigd de confrontaties met trauma’s of ervaringen uit het verleden aan te gaan en de psychedelische stroom ‘te laten vloeien’. "We noemen het geen ‘bad trip'," zegt Dr Carhart-Harris. "We noemen het een 'uitdagende psychologische ervaring' en we zijn eerlijk tegen mensen dat het hels kan zijn. Maar we zijn hierop voorbereid en dit behandelingsmodel vereist dat je letterlijk tegenover je demonen komt te staan”. Het gebruik van paddo's of truffels heeft erg sterke en bijzondere effecten

De arts sluit af met zijn zorgen over de macht van farmaceutische bedrijven. “De implicaties daarvan zijn eigenlijk beangstigend voor mij. Wat gaan ze ermee doen als er een grote vraag is naar deze 'paddestoeltherapie', en niet meer naar Prozac?”

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.