opc_loader

Menu

Direct 5% korting op je eerste bestelling? Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief en ontvang leuke kortingen!  

Aanmelden
Leeftijdcontrole
Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder, en ga je daarnaast akkoord met ons cookiebeleid?

Jazeker Nee helaas

9.2 / 10 van 1703 reviews

CODE: ZOMER2024
15% KORTING OP ALLES!

In tegenstelling tot alcoholkaters (die we allemaal kennen), zijn katers na het gebruik van cannabis wat zeldzamer. Tóch komen ze regelmatig voor, en iedereen die ze gehad heeft weet dat het geen pretje is om mee te maken. Net als bij andere soorten katers, is een wietkater wanneer je een reeks effecten ervaart, van hoofdpijn tot misselijkheid en een gebrek aan concentratie, nadat de high van de marihuana is uitgewerkt.

Om een beter begrip te krijgen van deze wietkater (of cannabiskater of marihuanakater - hoe je het ook wilt noemen), nemen we in dit artikel een dieper kijkje naar dit mysterieuze fenomeen én vertellen we je hoe je een kater kunt voorkomen en hoe je ze kunt verhelpen als je er eenmaal eentje hebt. Een tip: wat minder cannabis in je cannabis vaporizer kan nooit kwaad!

Lees ook: Mike Tyson gooit 5 gram paddo’s achterover tijdens podcast

De symptomen van een cannabis kater

In het kort: gerapporteerde symptomen van een wietkater zijn onder meer hersenmist (brain fog), hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en droge ogen. Zoals je je kunt voorstellen zijn dit geen fijne effecten, helemaal niet wanneer je misschien nog plannen hebt gemaakt voor de dag. Enkele van deze effecten kun je vergelijken met een alcoholkater. Na een glaasje teveel kun je een kater ervaren met effecten als duizeligheid of hoofdpijn, misselijkheid, pijn in het lichaam, uitdroging, slapeloosheid en geheugen- en concentratieproblemen. Hoewel een wietkater vergelijkbare symptomen kan hebben, hebben alcohol en cannabis een heel ander effect op het lichaam. Er moet echter meer onderzoek worden gedaan om de exacte oorzaken van beide soorten katers te bepalen.

Cannabis en uitdroging

Eén van de meest gelinkte oorzaken aan dit soort effecten, is uitdroging. Uitdroging is namelijk ook de voornaamste reden dat bij alcohol de nare effecten van een kater veroorzaakt. En gezien je na het gebruik van marihuana een flink droge mond kan krijgen, denken veel mensen dat cannabis direct verantwoordelijk is voor uitdroging van het lichaam. Maar is dat wel zo? Nou, niet helemaal. Uiteindelijk is wat veel mensen verwarren met uitdroging eigenlijk een droge mond (ook bekend als cottonmouth), en de twee hebben niets met elkaar te maken. Een droge mond, hoewel vreselijk ongemakkelijk, is niet het gevolg van uitdroging, maar een gebrek aan speeksel.

En dit gebrek aan speeksel komt niet per se door uitdroging, maar door de THC in je cannabis. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat de cannabinoïde THC zich aan klieren in de mond die verantwoordelijk zijn voor de productie van het grootste deel van het speeksel, ook wel submandibulaire klieren genoemd. Deze binding stopt tijdelijk de productie van speeksel, wat leidt tot het droge, ongemakkelijke gevoel dat de meesten van ons ooit hebben gekend. Dit gebrek aan speeksel betekent dus niet dat de rest van je lichaam ook zonder vocht zit (wat na gebruik van alcohol wél vaak het geval is). Toch is goed gehydrateerd blijven na het gebruik van wiet een slim idee. Sterker nog: veel mensen ervaren de effecten van een cannabiskater minder heftig wanneer ze er voldoende water bij drinken. 

Lees ook: 5 verklaringen voor waarom paddo’s voor kerst hebben gezorgd

Hoe kom je van een wiet kater af?

Een wietkater gaat meestal vanzelf over, maar er zijn enkele dingen die je kunt doen om het proces te versnellen of aangenamer te maken. Dit zijn er een aantal:

  • Blijf gehydrateerd. Het belangrijkste dat je voor, tijdens en na het gebruik van wiet kunt doen, is voldoende water drinken. Dit zal helpen bij het verlichten van symptomen zoals hoofdpijn, een droge mond en droge ogen.
  • Eet een voedzaam ontbijt. Kies de ochtend na het gebruik van wiet voor een gezond, uitgebalanceerd ontbijt. Probeer bijvoorbeeld een kleine portie volkoren koolhydraten (zoals brood) samen met een magere bron van eiwitten en gezond vet (zoals kip of rundvlees)
  • Kom in beweging. De hele dag naar een scherm staren helpt niet. Probeer je dag te beginnen met een stevige wandeling om je lichaam weer ‘aan’ te zetten. 
  • Neem een douche. Een douche kan je helpen om je 's ochtends na het roken van wiet verfrist en gehydrateerd te voelen. De stoom van een warme douche kan daarnaast je luchtwegen openen.
  • Maak wat gemberthee. Gember kan helpen bij spijsverteringssymptomen, zoals misselijkheid. Voeg wat geraspte gember toe aan heet water met citroen en honing om maagklachten te verzachten.
  • Drink cafeïne. Een kopje koffie of cafeïnehoudende thee kan je helpen om je alerter te voelen.
  • Probeer CBD. Sommige anekdotische rapporten suggereren dat cannabidiol (CBD) sommige van de symptomen die gepaard gaan met een wietkater kan tegengaan. Deze effecten zijn niet bewezen, dus neem dit op eigen risico. 
  • Neem een ​​pijnstiller. Neem voor aanhoudende hoofdpijn een vrij verkrijgbare pijnstiller, zoals ibuprofen of paracetamol. 

Lees ook: Dit is hoe één dosis ayahuasca kan leiden tot blijvende veranderingen in de hersenen

Hoe voorkom je een cannabis kater?

Ben je benieuwd naar hoe je kunt voorkomen om uberhaubt een wietkater te krijgen? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Terugkerende wietkaters kunnen erop wijzen dat er iets niet klopt met iemands cannabisconsumptie. Gebruik je bijvoorbeeld elke dag wiet en ervaar je vaak een kater, beperk dan de hoeveelheid cannabis die je gebruikt. Andere tips zijn het vermijden van THC-rijke strains, het niet mixen van verschillende middelen (of soorten cannabis), en het eerder op de dag beginnen met het roken van wiet. Door ongeveer drie uur voor het slapengaan niets meer te roken, kan je lichaam de THC voldoende afvoeren voor je weer wakker wordt. 

Tags

  • Alle blogs (491)