opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, morgen geleverd (momenteel n.v.t.)
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Hoe lang blijft psilocybine (paddo’s en magic truffels) in je lichaam?

paddos truffels uit lichaam

Heb je net een heerlijke truffel- of paddotrip achter de rug, en ben je benieuwd hoe lang het nou eigenlijk duurt totdat de werkzame stoffen volledig uit je systeem verdwenen zijn? Dan zit je hier helemaal goed, want dat is precies waar we het in dit artikel over gaan hebben! 

Ons lichaam is eigenlijk een grote proces-machine. Je stopt er wat in, het lichaam doet er vervolgens wat mee en uiteindelijk verdwijnt de stof weer uit je systeem. Dat geldt voor alles wat je eet, inhaleert of injecteert; van een patatje en een ijskoud raketijsje (die kunnen we nu wel gebruiken) tot marihuana en een paracetamol. Paddo’s en magic truffels zijn daarin niet anders. En alhoewel de effecten mogelijk al ‘snel’ verdwenen en niet meer merkbaar zijn, betekent dat niet per se dat de stoffen ook echt je lichaam uit zijn. Maar hoe lang blijft psilocybine - de werkzame stof in zowel paddo’s als truffels - nou eigenlijk in je systeem?

Paddo’s of magic truffles?

Psilocybine (O-fosforyl-4-hydroxy-N,N-dimethyltryptamine) wordt aangetroffen in specifieke soorten paddestoelen, maar ook in andere schimmels die we truffels of magic truffles noemen. Alleen al als we kijken naar het aantal psilocybine-houdende paddestoelen, dan zijn dat er flink wat! Op dit moment zijn er zo’n 200 van bekend over de hele wereld, en sommige zijn dan ook krachtiger dan andere soorten. Ter vergelijking: de Psilocybe Azurescens is één van de krachtigste paddo’s die we kennen en heeft een psilocybinegehalte van 1,78%. Als je dit vergelijkt met de 0,16% van de Psilocybe Liniformans, dan begrijp je dat niet elke paddestoel hetzelfde is, en dat je niet simpelweg kan zeggen dat 100 gram paddo’s binnen een bepaald aantal uur uit je systeem is. 

Allereerst is het dus van belang dat je weet wat het psilocybinegehalte is van de paddo of truffel die je inneemt. Maar daar blijft het niet bij: ook je metabolisme (of stofwisseling) speelt een rol. De kans is bijvoorbeeld groot dat jij en je vrienden elk net even anders reageren op een bepaalde stof. De één zal aan een halve portie genoeg hebben, de ander voelt pas wat na anderhalve portie. Het metabolisme van het lichaam is afhankelijk van verschillende factoren, zoals lichaam, lever- en nierfuncties, metabole snelheid, je gewicht, de werking van je schildklier en enkele andere factoren. 

Gemiddelde waardes

Maar kunnen we dan helemaal niets zeggen over hoe snel paddo’s en truffels uit je systeem zijn? Gelukkig wel! Daarbij is het belangrijk te weten dat we het hier hebben over gemiddelde waardes, en dat elke situatie en elk lichaam anders kan en zal reageren op een bepaalde stof of een bepaalde dosis. 

Over het algemeen duurt het zo’n 30 tot 45 minuten voordat de effecten van psilocybine in het lichaam merkbaar worden. Na 90 minuten ervaart de gebruiker een piek, en uiteindelijk werken de stoffen na zo’n 6 uur uit. Deze fases komen overeen met de momenten waarop de metaboliet psilocine in de bloedbaan komt en vervolgens grotendeels via de nieren wordt geëlimineerd. De gemiddelde halfwaardetijd van psilocine is 50 minuten en na 3 uur is ongeveer tweederde van een dosis via de nieren in de urine geëlimineerd.

Oplettende lezers zien dat we het hier over psilocine hebben, en niet over psilocybine, maar hoe zit dát dan nou weer? Gelukkig hebben we ook daar een simpel antwoord op: In het lichaam wordt psilocybine omgezet in psilocine, de stof die uiteindelijk verantwoordelijk is voor de psychedelische effecten. 

De onmiddellijke effecten van het gebruik van psilocybine verdwijnen dus na zo’n 6 tot 12 uur, maar diverse studies en bronnen melden dat gebruikers langdurige persoonlijkheidsveranderingen kunnen hebben die langer dan een jaar kunnen duren. Deze langdurige effecten zijn vooral belangrijk in onderzoeken die aantonen dat psilocybine effectief zou kunnen zijn om depressies te behandelen. 

Hoe lang kan een drugstest paddo’s of magic truffels detecteren?

Zoals we in de introductie al vertelden, betekent de uitwerking van een effect niet dat een stof ook daadwerkelijk het lichaam uit is. Maar tot hoe lang kan een drugstest paddo’s detecteren? Eerst moet begrepen worden dat de verschillende testen die kunnen worden afgenomen, verschillen. Er zijn over het algemeen drie verschillende soorten testen bekend die psilocybine en psilocine kunnen detecteren, namelijk via urine, bloed en haar. 

Als we ervan uit gaan dat de test die je ondergaat op zowel psilocybine als psilocine test, dan kunnen we ongeveer uitgaan van de volgende waarden: Binnen 20 tot 40 minuten zijn deze metabolieten in het lichaam zichtbaar. Bij een kleine dosis duurt het ongeveer 15 uur voordat psilocybine volledig uit het lichaam verdwenen is. Psilocine verdwijnt binnen ongeveer 5 uur volledig uit het systeem. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.