opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, morgen geleverd (momenteel n.v.t.)
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

5 verklaringen voor waarom paddo’s voor kerst hebben gezorgd

kerst paddo

Ahh, het zalig kerstfeest staat voor de deur: een magische tijd vol gezelligheid. En als er één persoon centraal staat in dit hele kerstverhaal, dan is het natuurlijk de kerstman. Maar wist je dat het verhaal van de kerstman en zijn vliegende rendieren kan worden herleid tot een bijzondere bron, namelijk paddo’s? Ja, écht! "De kerstman is een moderne tegenhanger van een sjamaan, die geestverruimende planten en schimmels consumeerde om met de geestenwereld te communiceren", zegt bijvoorbeeld John Rush, een antropoloog en instructeur aan het Sierra College in Rocklin, Californië. Vandaag geven we je vijf redenen waarop paddo’s het verhaal van de kerstman en zijn rendieren verklaren.

1. Arctische sjamanen deelden paddenstoelen uit tijdens de winterzonnewende.

Volgens de theorie is de legende van de kerstman afgeleid van sjamanen in de Siberische en Arctische regio's die eind december in de tipi achtige huizen van de lokale bevolking met een zak vol hallucinogene paddenstoelen als cadeau langs kwamen, zegt Rush. "Tot een paar honderd jaar geleden verzamelden deze praktiserende sjamanen of priesters die verbonden waren met de oudere tradities de Amanita muscaria (de heilige paddenstoel), droogden ze hen en gaven ze vervolgens als cadeau tijdens de winterzonnewende," vertelde Rush. "En omdat sneeuw meestal deuren blokkeert, was er een opening in het dak waardoor mensen naar binnen en naar buiten gingen, aldus het schoorsteenverhaal”, vult een andere bron hem aan.

2. Paddestoelen worden, net als cadeautjes, onder pijnbomen gevonden.

Dat is slechts een van de symbolische verbanden tussen de Amanita muscaria- paddenstoel en de iconografie van Kerstmis, volgens verschillende historici en etnomycologen, of mensen die de invloed van schimmels op menselijke samenlevingen bestuderen. In zijn boek "Mushrooms and Mankind" (The Book Tree, 2003) wijst auteur James Arthur erop dat Amanita muscaria, ook wel bekend als de vliegenzwam, op het noordelijk halfrond leeft onder coniferen en berkenbomen, waarmee de schimmels - die zijn dieprood met witte vlekjes - een symbiotische relatie hebben. Dit verklaart gedeeltelijk de praktijk van de kerstboom en de plaatsing van fel rood-witte cadeautjes eronder, die eruit zien als Amanita- paddenstoelen, schreef hij.

3. Rendieren waren de spirit-animals van sjamanen

Dan komen we eindelijk aan bij Rudolph. Rendieren komen veel voor in Siberië en Noord-Europa en zoeken deze hallucinogene schimmels op, zoals ook bekend is bij de menselijke bewoners van het gebied. Donald Pfister, een bioloog van de Harvard University die schimmels bestudeert, suggereert dat Siberische stamleden die vliegenzwam hebben ingenomen en vervolgens begonnen te hallucineren dat de rendieren aan het vliegen waren. "Op het eerste gezicht vind je het belachelijk, maar dat is het niet", zegt Carl Ruck, hoogleraar klassiekers aan de Boston University. 'Wie heeft er ooit gehoord van vliegende rendieren? "Onder de Siberische sjamanen heb je een spirit-animal waarmee je kunt reizen tijdens je zoektocht naar visioenen", vervolgde Ruck. "En rendieren komen veel voor en zijn bekend bij mensen in Oost-Siberië."

4. De verschillende sjamaanrituelen

Veel van de moderne details van de moderne Amerikaanse kerstman komen uit het gedicht uit 1823 "A Visit from St. Nicholas" (dat later bekend werd als "'Twas the Night Before Christmas"). Het gedicht wordt toegeschreven aan Clement Clarke Moore, een aristocratische academicus die in New York City woonde. De oorsprong van Moore's visie is onduidelijk, hoewel Arthur, Rush en Ruck allemaal denken dat de dichter waarschijnlijk putte uit Noord-Europese motieven die voortkomen uit Siberische of Arctische sjamanistische tradities. Arthur schreef op zijn minst dat de slee en het rendier van de kerstman waarschijnlijk verwijzingen zijn naar verschillende verwante Noord-Europese mythologieën. De Noorse god Thor (in het Duits bekend als Donner) vloog bijvoorbeeld in een wagen getrokken door twee geiten, die in de moderne hervertelling zijn vervangen door het rendier van de kerstman, schreef Arthur.

5. De kerstman komt uit het noordpoolgebied

Een historicus, Ronald Hutton, vertelde NPR dat de theorie van een paddestoel-kerstman-verbinding gebrekkig is. "Als je kijkt naar het bewijs van Siberisch sjamanisme, wat ik heb gedaan," zei Hutton, "dan zie je dat sjamanen niet per slee reisden, meestal niet met rendiergeesten te maken hadden, zeer zelden de paddenstoelen namen om in trance te komen. , had geen rood-witte kleren”. Toch lijkt niet iedereen het daarmee eens te zijn. Rush en Ruck zeggen dat sjamanen wel degelijk met rendiergeesten te maken hadden en dat de inname van paddenstoelen goed gedocumenteerd is. Siberische sjamanen droegen huiden van edelherten, maar de kleuring van de kerstman is vooral bedoeld om de kleur van de Amanita- paddenstoelen te weerspiegelen, voegde Rush eraan toe."Mensen die verstand hebben van sjamanisme, accepteren dit verhaal", zei Ruck. 'Is er een andere reden waarom de kerstman op de Noordpool woont? Het is een traditie die teruggaat tot Siberië”. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.