opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, morgen geleverd (momenteel n.v.t.)
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Dit is hoe één dosis ayahuasca kan leiden tot blijvende veranderingen in de hersenen

brein ayahuasca

Een van de meest buitengewone hallucinogenen waar we het geregeld over hebben op Dutch-Smart, is Ayahuasca. Dit brouwsel uit de Amazone wordt al eeuwen door inheemse stammen gebruikt en bevat de krachtige psychedelische verbinding dimethyltryptamine, beter bekend als simpelweg DMT. Onderzoeken tonen aan dat dit psychedelische brouwsel blijvende veranderingen kan veroorzaken in de hersenen.

Lees ook: Kun (en mag) je autorijden na het gebruiken van CBD?

Langdurige effecten

De studie werd gepubliceerd in de Journal of Psychopharmacology en suggereert dat ayahuasca langdurige effecten op het menselijk lichaam kan hebben door de functionele functionele connectiviteit van de saillantie van de hersenen en de standaardmodusnetwerken te veranderen. Ehh… what?! Geen zorgen, we leggen het je hieronder allemaal uit!

First things first: wat is Ayahuasca? Ayahuasca wordt meestal bereid met bladeren van de Psychotria viridis-struik en de schors van de Banisteriopsis caapi-wijnstok. De eerste bevat DMT, terwijl de tweede monoamineoxidaseremmers bevat waardoor de DMT zijn werk in het lichaam kan doen. Samen maken de twee een zeer krachtig psychedelisch brouwsel. 

"Als klinisch neurowetenschapper ben ik geïnteresseerd in benaderingen die het leven van patiënten met neuropsychiatrische stoornissen kunnen verbeteren", zegt studie-auteur Lorenzo Pasquini, een postdoctoraal onderzoeker bij het Memory and Aging Center van de University of California, San Francisco. Pasquini is een van de weinige mensen die verantwoordelijk was voor dit nieuwe neuroimaging-onderzoek. 

Lees ook: Nieuwe studie koppelt persoonlijkheid aan specifieke psychedelische trips

Het potentieel van ayahuasca

“Psychedelische stoffen waren de afgelopen 70 jaar bijna volledig verbannen uit academisch onderzoek. De heropleving van het psychedelische onderzoek van de afgelopen jaren biedt een opwindende kans om het klinische potentieel van psychedelische therapiesessies te bestuderen voor stemmingsstoornissen die miljoenen mensen wereldwijd treffen”, vertelde hij aan PsyPost. 

“Als computationeel neurowetenschapper ben ik vooral geïnteresseerd in de rol die specifieke neurale circuits spelen in sociaal-emotioneel gedrag. Psychedelische stoffen en de bijbehorende veranderde bewustzijnsstaat die wordt opgewekt door hun serotonerge werking, bieden ons een nieuwe manier om te bestuderen hoe deze neurale systemen menselijke emoties en sociaal gedrag ondersteunen."

Dus wat hebben ze precies gedaan om tot hun resultaten te komen? Nou, de onderzoekers gebruikten functionele magnetische resonantiebeeldvorming om de hersenstructuur van 50 gezonde deelnemers een dag vóór en een dag nadat ze een enkele lage dosis ayahuasca of een placebo-substantie hadden gekregen, te analyseren. Geen van de deelnemers had vóór deze studie ooit ayahuasca of DMT meegemaakt. 

"Hoewel de meeste studies tot nu toe de neuronale correlaten van veranderde bewustzijnstoestanden tijdens de acute fase van een psychedelische sessie hebben onderzocht, concentreert ons onderzoek zich op de subacute effecten door veranderingen in de functionele hersenorganisatie een dag na de sessie te beoordelen", legt Pasquini uit. 

Lees ook: 7 van de beste Joe Rogan episodes over psychedelica

Conceptueel raamwerk

Hij ontdekte dat ayahuasca “een langdurig effect zou kunnen hebben op de functionele organisatie van hersennetwerken die cognitieve en affectieve functies van hogere orde ondersteunen (...) We ontdekten dat ayahuasca een impact had op twee belangrijke hersennetwerken die interoceptieve (verwerking van lichamelijke sensaties, zoals uit de ingewanden en andere interne organen), affectieve en motiverende functies, terwijl primaire sensorische netwerken (visueel, sensorimotorisch) een dag na de sessie niet werden beïnvloed, ”vervolgde hij. 

“Consequent waren functionele veranderingen in deze netwerken gerelateerd aan veranderde niveaus van affect, onderschepping en motivatie die tijdens de acute sessie werden beoordeeld, waardoor een verband werd gelegd tussen langdurige hersenveranderingen en veranderde staten van bewustzijn opgewekt door ayahuasca. Belangrijk is dat deze bevindingen een conceptueel kader kunnen bieden om het therapeutische potentieel van psychedelische stoffen bij stemmings- en affectieve stoornissen verder te onderzoeken. "

Lees ook: Wordt het Verenigd Koninkrijk omgetoverd tot psychedelische hoofdstad?

Probeer dit niet thuis

Als al het bovenstaande je motiveerde om deze effecten thuis te repliceren, hebben de auteurs van het onderzoek één advies: niet doen. "Het veld begint net de impact te begrijpen die psychedelische stoffen en de bijbehorende veranderde bewustzijnstoestand hebben op de hersenfunctie en het effect, niet alleen tijdens de acute sessie maar ook op de lange termijn", zei Pasquini. 

“Belangrijk is dat de farmacologische eigenschappen van deze stoffen niet los kunnen worden gezien van de omgeving waarin de ervaring plaatsvindt. Met andere woorden, de juiste dosering, de juiste begeleiding en een veilige omgeving zijn allemaal factoren die het therapeutisch potentieel van entheogenen kritisch beïnvloeden. "

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.