opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, morgen geleverd (momenteel n.v.t.)
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Nieuwe studie koppelt persoonlijkheid aan specifieke psychedelische trips

psychedelische trip kenmerken

De wereld van psychedelica staat op het punt te ontploffen. In goede zin - welteverstaan. Over de hele wereld worden psychedelische wetenschapscentra opgericht om de bijzondere krachten van items als paddo’s, mescaline, ayahuasca en LSD inzichtelijk te krijgen. Nieuw onderzoek toont nu aan dat de manier waarop personen zullen reageren op psychedelica te voorspellen is aan de hand van hun persoonlijkheid. Hoe dat precies zit? Dat lees je natuurlijk hier op Dutch-Smart. 

Lees ook: 7 van de beste Joe Rogan episodes over psychedelica

Heb jij aanleg voor bad trips?

Sinds de allereerste psychedelische onderzoeken hebben psychiaters al verbanden opgemerkt tussen persoonlijkheidsstructuur en drugsgerelateerde ervaringen. Mensen die bijvoorbeeld hoog scoren op neuroticisme, hebben meer kans op bad trips, gekenmerkt door intense angst en een onvermogen om zich over te geven aan de psychedelische ervaring. 

In een poging op deze bevindingen voort te bouwen, heeft Petter Grahl Johnstad van de Universiteit van Bergen zojuist een paper gepubliceerd in de Journal of Psychoactive Drugs , waarin hij een aantal interessante correlaties tussen persoonlijkheidskenmerken en subjectieve reacties op psychedelica naar voren brengt.

Lees ook: 5 geweldige voordelen van slaap- en droomkruiden

TIPI en RTI

Dat deed hij als volgt. Voor het onderzoek beoordeelde Johnstad de persoonlijkheden van 319 gebruikers van psychedelica met behulp van twee vragenlijsten die zijn ontworpen om bepaalde elementen van iemands aard op te pikken. De eerste hiervan, bekend als de Ten-Item Personality Inventory (TIPI), wordt vaak gebruikt om de zogenaamde Big Five-persoonlijkheidskenmerken van extraversie, vriendelijkheid, consciëntieusheid, emotionele stabiliteit en openheid te meten.

Naast TIPI kregen de respondenten ook een RTI voorgeschoteld - ofwel een Risk Taking Index. Deze wordt gebruikt om iemands neiging tot risicovol gedrag te evalueren. Je raadt het gevolg waarschijnlijk al: De resultaten werden vervolgens gecorreleerd met zelfrapportages van de deelnemers over hun psychedelische ervaringen om de impact van deze persoonlijkheidskenmerken op door psychedelica veroorzaakte trips te bepalen.

Lees ook: Eerste Amerikaanse staat kiest voor legalisatie paddo’s en ayahuasca

Specifieke persoonlijkheidskenmerken

De resultaten zijn zonder meer interessant te noemen. Zo laat het onderzoek zien dat gebruikers van psychedelica de neiging hebben om hoger dan gemiddeld te scoren voor alle Big Five-kenmerken en voor het nemen van risico's, wat suggereert dat de motivatie om deze middelen te gebruiken kan worden bepaald door iemands persoonlijkheid. Nóg interessanter was echter dat de aard van de psychedelische trips van elk individu de neiging had om beïnvloed te worden door hun testscores. Op deze manier konden de onderzoekers specifieke persoonlijkheidskenmerken koppelen aan bepaalde trips. 

Mensen met een hoge mate van openheid bleken bijvoorbeeld de meeste kans te hebben om "liefde, innerlijke visioenen en contact met niet-gewone wezens en transcendente krachten" te ervaren wanneer ze psychedelica gebruiken. Johnstad en zijn collega's veronderstellen dat de nieuwsgierigheid en ruimdenkendheid van zulke mensen ertoe kunnen leiden dat ze "ongebruikelijke en intense ervaringen najagen" tijdens het trippen, wat deze resultaten zou kunnen verklaren.

Lees ook: Voordelen van microdoseren sterker dan nadelen, zeggen onderzoekers

Kies je trip-partner zorgvuldig

Aan de andere kant hadden extraverte personen juist veel minder kans om deze wezens tegen te komen tijdens het trippen. Zij hebben juist meer de neiging om een dieper gevoel van verbondenheid met andere mensen te ontdekken. Dit, zeggen de auteurs, weerspiegelt waarschijnlijk de voorkeur van deze mensen voor sociale interactie boven het verdiepen in de innerlijke uithoeken van hun psyche. Een minder opvallend resultaat was dat mensen met een hoge emotionele stabiliteit de minste kans hebben om angst te ervaren tijdens een psychedelische trip. 

Dit zou dus allemaal kunnen betekenen dat wanneer je met vrienden gaat trippen, het wellicht een goed idee is dit te doen met iemand die qua persoonlijkheid redelijk met je overeenkomt. Het laatste wat je wilt is dat je vriend hele gesprekken wilt houden terwijl jij met je ogen dicht de ruimte ingeschoten wilt worden.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.