opc_loader

Menu

Direct 5% korting op je eerste bestelling? Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief en ontvang leuke kortingen!  

Aanmelden

9.2 / 10 van 1683 reviews

De week is weer doormidden en dat betekent dat we bijna kunnen gaan genieten van een welverdiend weekend. Heerlijk! Veel van ons doen dat op precies dezelfde manier, namelijk met een bong in de ene hand, en een koud glas bier in de andere. Het resultaat? De hele avond in een lekkere suffe staat op de bank hangen. Het zal je dan ook niet verbazen dat zo’n goedgevulde bong of joint niet veel goeds doet voor je geheugen. Althans, dat is wat we altijd denken… Maar is dat wel zo? Nou, cannabis blijkt dus helemaal niet zo slecht te zijn voor je geheugen. Integendeel! In dit artikel vertellen we je precies hoe dat zit…

Krijg je na het lezen van dit artikel gelijk zin om iets lekkers te creëren? Hier op Dutch-Smart hebben we werkelijk alles om geweldig van cannabis te kunnen genieten. In onze headshop vind je werkelijk alles: van bongs tot grinders en van vloeipapier en tips tot aanstekers

Go cannabisgebruikers!

Oké, waar waren we. Het onderzoek! 

“Cannabisgebruikers presteerden beter dan degenen die nooit cannabis probeerden in een recent onderzoek dat het werkgeheugen van de deelnemers testte”

Met deze conclusie presenteerden een groep onderzoekers hun meest recente studie, waarin ze uit wilden zoeken wat de effecten waren van marihuana op ons brein. En dat is best opmerkelijk, gezien we meestal te horen krijgen (en merken) dat cannabis weinig goeds doet voor je geheugen. Dit zijn ook de onderzoekers zelf van mening: 

"Hoewel sommigen suggereren dat cannabisgebruik tijdens de adolescentie langetermijngevolgen kan hebben voor de ontwikkeling van de hersenen, is de ondersteunende wetenschap dubbelzinnig. Sommige onderzoeken suggereren negatieve resultaten en andere suggereren helemaal geen effect", verklaarde studie-auteur Brenden Tervo-Clemmens van de Universiteit van Pittsburgh.

Verschillende uitkomsten

Dat is namelijk precies wat er aan de hand is. De ene studie zegt het ene, en de volgende weer iets compleets anders. Sommige onderzoeken hebben bijvoorbeeld aangetoond dat cannabisgebruik gepaard gaat met beperkingen in het werkgeheugen - waarin informatie wordt opgeslagen en verwerkt die relevant is voor de betreffende taak - maar ander onderzoek suggereert juist weer dat cannabis totaal geen kwaad kan. 

Tijd voor nóg beter onderzoek, vond de studiegroep. Ze rekruteren deelnemers uit de Maternal Health Practices and Child Development Study, een longitudinale studie naar de effecten van prenatale blootstelling aan geneesmiddelen op kinderen. De deelnemers zijn sinds de geboorte gevolgd en waren 28 jaar oud ten tijde van het huidige onderzoek. Vijftien deelnemers hadden nog nooit cannabis gebruikt, 14 hadden cannabis geprobeerd maar zijn ermee gestopt, en 46 waren herhaalde cannabisgebruikers.

De onderzoekers gebruikten fMRI-scans om de hersenactiviteit van de deelnemers te observeren, terwijl ze een test van het ruimtelijk werkgeheugen voltooiden. "We hebben neuroimaging uitgevoerd bij volwassenen bij wie hun middelengebruik gedurende de adolescentie werd gemeten," vertelde Tervo-Clemmens hierover aan PsyPost, een Amerikaans medium dat zich bezighoudt met alles op gebied van psychologie. 

"We ontdekten dat de leeftijd waarop deelnemers meldden dat ze cannabis begonnen te gebruiken werd geassocieerd met tragere prestaties tijdens een werkgeheugentaak en dat deze gedragsverschillen werden aangestuurd door hersengebieden geassocieerd met visuele aandacht."

‘Leeftijd van belang, hoeveelheid niet’

"De associaties van leeftijd van de start van cannabisgebruik met werkgeheugen en hersenfunctie waren echter niet gevoelig voor de hoeveelheid gerapporteerd cannabisgebruik," legde Tervo-Clemmens uit. "Bovendien presteerden cannabisgebruikers, vergeleken met degenen die nog nooit cannabis hadden geprobeerd, beter of verschilden ze niet in de werkgeheugentaak." 

Met andere woorden: het zou best wel eens zo kunnen zijn dat cannabisgebruik helemaal zo slecht nog niet is voor het geheugen, zo lang je er niet té vroeg mee begint. Toch zijn dergelijke conclusies voorbarig, stellen de onderzoekers.