opc_loader

Menu

Direct 5% korting op je eerste bestelling? Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief en ontvang leuke kortingen!  

Aanmelden

9.2 / 10 van 1690 reviews

Anno 2021 kun je er niet meer omheen: steeds vaker lees je in de kranten en hoor je op het nieuws dat wetenschappers bezig zijn met het onrafelen van de mystieke en therapeutische effecten van psychedelica. Meerdere recente onderzoeken hebben al aangetoond dat er veel potentie zit in items zoals paddo’s, magic truffels, DMT en mescaline. Maar over één aspect is nog weinig duidelijk: de rol van muziek bij het vormgeven van deze therapeutische ervaringen. 

Lees ook: Mike Tyson gooit 5 gram paddo’s achterover tijdens podcast

Paddo’s en muziek

Het is eigenlijk heel eenvoudig: muziek doet ongelooflijk veel met ons. Niet alleen kan het voor kippenvel of een ontelbaar aantal emoties zorgen, het lijkt ook nog eens therapeutisch te kunnen werken. Interessant is dat vrijwel alle psychedelische tests en therapiesessies muziek omvatten, maar een nieuwe studie suggereert dat de afspeellijsten die doorgaans door onderzoekers en therapeuten worden gebruikt, misschien niet de meest effectieve zijn.

De impact van muziek op psychedelische ervaringen is op zichzelf geen nieuwe ontdekking. Aangenomen wordt dat inheemse sjamanen over de hele wereld al muziek en geluid gebruikten om de psychedelische en visionaire trips van hun patiënten te begeleiden en manupileren. Antropoloog Marlene Dobkin de Rios beschreef de muziek die door sjamanen uit het Amazonegebied werd gespeeld op beroemde wijze als een 'jungle gym' die mensen in staat stelt te navigeren door hun door ayahuasca veroorzaakte hallucinaties. 

Het feit dat muziek zó sterk werkt op mensen, is reden genoeg voor psychedelische onderzoekers om hun klinische onderzoeken te versterken met muziek. Zo werken neurowetenschappers van Imperial College London bijvoorbeeld zelfs samen met verschillende muzikanten om afspeellijsten te maken voor gebruik in psychedelische therapiesessies. Zo werd de soundtrack al gebruikt in onderzoeken naar de link tussen psilocybine en depressies. 

Lees ook: Alles wat je moet weten over paddo’s en paddo grow-kits

Klassieke muziek the way to go?

Een paddo-trip onder het genot van Mozart of Bach klinkt wellicht rustgevend. Toch beweert een nieuwe studie, dat werd gepubliceerd in het tijdschrift ACS Pharmacology and Translational Science, dat deze muziek toch niet de beste keuze is. 

Om hun onderzoek uit te voeren, dienden de auteurs psilocybine toe aan tien deelnemers in een poging hen te helpen stoppen met roken. Onder invloed van het medicijn luisterden patiënten naar twee verschillende afspeellijsten, waarvan de ene bestond uit westerse klassieke muziek en de andere met 'op boventonen gebaseerde' geluiden. Hierbij werden instrumenten als gongs, Tibetaanse klankschalen en didgeridoos gebruikt, en vaak ontbrak het aan enige melodische structuur.

Deelnemers vulden later vragenlijsten in met betrekking tot deze twee soundtracks. De resultaten lieten zien dat de op boventonen gebaseerde afspeellijst iets effectiever was dan de westerse klassieke afspeellijst bij het genereren van 'mystieke ervaringen'.

Lees ook: Bay Bean: een bijzonder Mexicaans kruid met speciale krachten

Of toch hardstyle en rock...

Patiënten mochten vervolgens kiezen naar welke van de twee afspeellijsten ze wilden luisteren tijdens hun volgende psilocybine-therapiesessie, waarbij zes van de tien deelnemers kozen voor de boventonen. Deze personen waren ook nog eens succesvoller in het stoppen met roken dan degenen die kozen voor de westerse klassieke afspeellijst. "Deze gegevens doen twijfels rijzen of westerse klassieke muziek die typisch wordt gebruikt in psychedelische therapie een uniek voordeel heeft", verklaren de auteurs van het onderzoek in hun artikel. 

Hoewel deze bevindingen dus enige twijfel doen rijzen over de exacte nummers die tijdens psychedelische therapieën moeten worden gebruikt, wordt het belang van muziek in het algemeen niet in twijfel getrokken. Een aantal fascinerende onderzoeken heeft aangetoond dat muziek de emotionele en therapeutische effecten van psychedelica versterkt, en dat de combinatie van deze twee elementen veel beter is dan psychedelisch gebruik in stilte.

Kortom: de volgende keer dat je een fijne magic truffel trip organiseert: vergeet de playlist niet! 

Tags

  • Alle blogs (488)