opc_loader

Menu

Direct 5% korting op je eerste bestelling? Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief en ontvang leuke kortingen!  

Aanmelden

9.2 / 10 van 1692 reviews

Mocht je regelmatig de blogs van Dutch Smart lezen, dan kun je je misschien nog wel een recent artikel herinneren over mogelijke redenen waarom de krachtige psychedelische stof DMT in het brein van zoogdieren aanwezig is. Nieuw onderzoek toont nu niet alleen aan dat het stofje inderdaad in het brein aanwezig is, maar ook dat de hersenen zelf in staat zijn om dimethyltryptamine te synthetiseren en vrij te maken. Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in Scientific Reports

DMT wordt wereldwijd gezien als één van de krachtigste psychedelische substanties die er bestaan. Het is bijvoorbeeld het stofje dat er in het krachtige brouwsel Ayahuasca voor zorgt dat de gebruiker een sterk visionaire trip ervaart. Ook in Yopo zaadjes, ook wel Anadenanthera peregrina genoemd, bevatten DMT. Er wordt sterk rekening gehouden met de mogelijkheid dat óók het menselijk brein dit bijzondere stofje aanmaakt. De onderzoeken zijn tot nu toe namelijk enkel op ratten uitgevoerd. 

DMT en de pijnappelklier

De studie is dan ook een grote doorbraak in het wereldwijde onderzoek naar de psychedelische stof. "Ik was aanvankelijk geïnteresseerd in DMT afkomstig uit de pijnappelklier omdat ik dacht dat DMT zou kunnen bijdragen aan de melatonineproductie in de pijnappelklier, wat mijn belangrijkste onderzoeksthema was in de vroege jaren 2000”, zei auteur Jimo Borjigin, universitair hoofddocent op de afdelingen moleculair en integratief fysiologie en neurologie aan de universiteit van Michigan.

De pijnappelklier bevindt zich in het brein en beïnvloedt de slaapcyclus door melatonine af te scheiden. Ze helpen bij het reguleren van slaap-waak cycli (circadiane ritmes). Enkele jaren geleden werden al spoorhoeveelheden DMT gedetecteerd in de pijnappelklier en andere delen van het lichaam van een rat, maar er werd niet eerder bewijs gevonden dat de stof ook daadwerkelijk in het brein wordt aangemaakt. Dat is in de nieuwe studie, die Biosynthese en Extracellulaire Concentraties van N, N-dimethyltryptamine (DMT) in Mammalian Brain luidt, dus wel gebeurd. 

"Toen ik aan onze eerste DMT-paper en het eerste artikel over stervende hersenen werkte, dacht ik dat DMT mogelijk een van de neurochemicaliën zou zijn die gepaard gaan met bijna-doodervaringen. Zo zijn mijn belangen in DMT sinds 2013 versterkt”, vervolgt de docent. Tijdens de onderzoeken in 2013 verzamelden Borjigin en haar collega's een monster dat werd geanalyseerd op de aanwezigheid van DMT. Zogenaamde microdialysebuizen werden via de pijnappelklier in de hersenen van een rat ingebracht, waarna inderdaad bleek dat er DMT aanwezig was. 

Productie van DMT

In hun laatste onderzoek gebruikten de onderzoekers een proces dat in situ hybridisatie wordt genoemd, waarbij een gemerkte complementaire DNA-streng wordt gebruikt om een ​​specifieke RNA-sequentie in een weefselsectie te lokaliseren. Dat zijn een héle hoop lastige woorden bij elkaar, maar wat het in het kort betekent is dat ze erachter wilden komen of het stofje ook daadwerkelijk door het lichaam wordt aangemaakt, of enkel aanwezig is. 

"Met deze techniek vonden we hersenneuronen met de twee enzymen die nodig zijn om DMT te maken," zei Borjigin. Maar zelfs wanneer de pijnappelklier werd verwijderd, leken de hersenen in staat om DMT te produceren in verschillende regio's, waaronder de neocortex en de hippocampus. Dus, hoe zit dat nou?! 

"DMT wordt op natuurlijke wijze geproduceerd uit neuronen van de hersenen van zoogdieren en kan bijdragen aan sommige aspecten van hersenfuncties van hogere orde (zoals bewuste informatieverwerking of leren / geheugen, enz.), Maar er moet nog veel experimenteel worden onderzocht," vertelt Borjigin in een interview.

Diverse theorieën luiden dat DMT in het menselijk lichaam wordt aangemaakt wanneer we dood gaan. Een conclusie uit dit nieuwste onderzoek ligt niet ver van die gedachte af. Zo ontdekten de onderzoekers dat de hoeveelheid DMT in de hersenen van de onderzochte ratten toenam wanneer de beestjes een hartstilstand kregen. 

De functie van DMT in het lichaam

En alhoewel dit redelijk bijzondere ontdekkingen zijn, is er nog veel onderzoek nodig om de daadwerkelijke functie te kunnen omschrijven. "We zullen moeten aantonen dat DMT een neurotransmitter is; regulatie van DMT-synthese en afgifte zal een hot topic zijn; we moeten weten of dieren een detecteerbaar tekort vertonen als DMT wordt uitgeschakeld; Is DMT-ontregeling geassocieerd met eventuele menselijke aandoeningen zonder de endogene DMT? De relatie van DMT met bijna-doodervaringen heeft nog steeds behoefte aan een zorgvuldige studie”, aldus Borjigin.

"Nu we de productie van endogene DMT in de hersenen van zoogdieren hebben bevestigd, zal de voortgang van ons toekomstig DMT-onderzoek kritisch afhangen van de beschikbaarheid van financiële ondersteuning, privé of openbaar. Ik hoop dat de publiciteit zoals deze ons hierbij kan helpen." Dutch Smart draagt daar natuurlijk graag aan bij! 

Tags

  • Alle blogs (489)