opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, morgen geleverd (momenteel n.v.t.)
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Waarom wordt DMT in het menselijk lichaam aangemaakt?

Waarom wordt DMT in het menselijk lichaam aangemaakt?

Hoewel het nog nooit iemand is gelukt om de bron of functie van DMT in het menselijk lichaam te identificeren, zijn er door de jaren heen wel een aantal interessante theorieën over naar voren gekomen. In de meeste gevallen wordt gedacht dat het de pijnappelklier is die de zogenaamde DMT-fabriek in ons lichaam zou zijn. Psychonauten en pseudo-wetenschappers zien deze klier ook wel als het derde oog van het lichaam.

Het was Dr. Rick Strassman die middels boeken en documentaires het gegeven populair maakte dat de hersenen grote hoeveelheden DMT afgeven als we dromen, maar ook als we dood gaan. Dat zogenaamde ‘witte licht’ dat je ziet als je dood zou gaan? Wellicht is dat afkomstig door de DMT in je lichaam.

Het witte licht

Tijdens één van de grootste conferenties over psychedelische wetenschap dat twee jaar geleden plaatsvond, probeerden wetenschappers het mysterie achter endogene DMT te ontrafelen. Dr. Ede Frecska sprak hier over het feit dat DMT in het lichaam bindt aan de zogenaamde sigma-1-receptor. Deze receptor speelt een sleutelrol bij het beschermen van cellen tegen sterfte wanneer het zuurstofgehalte in het lichaam laag is. Dit zou wellicht kunnen verklaren waarom DMT in grote hoeveelheden vrijkomt tijdens de dood: het zou een laatste poging kunnen zijn om cellen in leven te houden.

Tegelijkertijd zou je dit gegeven kunnen koppelen aan het feit dat veel mensen mystieke ervaringen rapporteren wanneer ze op de grens tussen leven en dood zitten. Zo’n bijna-dood ervaring zou wellicht gepaard gaan met een grote hoeveelheid DMT in het brein, wat weer gepaard gaat met psychedelische visies.

De pijnappelklier

Maar hoe zit het met die pijnappelklier? Een van de functies van de pijnappelklier is de productie van melatonine. De pijnappelklier en melatonine helpen bij het reguleren van slaap-waak cycli (circadiane ritmes). De productie van melatonine door de pijnappelklier wordt gestimuleerd door gebrek aan licht en geremd door licht. Maar waarom denken sommige wetenschappers dan dat DMT door deze zelfde klier wordt aangemaakt? Het antwoord: ratten. Recent onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat er DMT aanwezig is in dezelfde klier bij ratten. Dit zou de gedachte kunnen rechtvaardigen dat endogene DMT ook bij ons in de pijnappelklier wordt aangemaakt, maar daar is nooit enig wetenschappelijk bewijs voor gevonden.

Het lijkt erop dat we - zelfs na alle onderzoeken - meer vragen dan antwoorden hebben als het aankomt op DMT in het menselijk lichaam. Maar dat DMT een mysterieus en zeer bijzonder stofje is, dat moge duidelijk zijn. Recente onderzoeken tonen bijvoorbeeld aan dat DMT weleens het geheim zou kunnen zijn achter de behandeling van depressies en angst. Zo zou een enkele DMT-sessie - in dit geval ging het over het roken van DMT-houdende afscheiding van een pad - diverse korte- en langetermijnverbeteringen veroorzaken. Deelnemers De deelnemers rapporteerden positieve resultaten op het gebied van tevredenheid met het leven, depressie, angst en spanning.

Geïnteresseerd in DMT en wil je er meer over te weten komen? Bekijk dan onderstaande documentaire: DMT: The Spirit Molecule (2010).

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.