opc_loader

Menu

Direct 5% korting op je eerste bestelling? Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief en ontvang leuke kortingen!  

Aanmelden

9.2 / 10 van 1690 reviews

Waar paddo’s de laatste jaren alsmaar populairder worden, opent dat de deuren van tal van spirituele voordelen die zich in deze geweldige middelen schuilen. Steeds meer onderzoeken laten namelijk zien dat psilocybine, de werkzame stof in deze twee middelen, een enorm krachtig spiritueel instrument kan zijn. Vandaag gaan we je daar wat meer over vertellen! 

Lees ook: 5 tips voor een aangename eerste psychedelische ervaring

Duizenden jaren oud

Paddo’s, shrooms of gewoon ‘magische paddenstoelen’, maar ook tal van andere hallucinogenen, worden al millennia door culturen over de hele wereld gebruikt, met vroege bewijzen van neolithische grotschilderingen in de Sahara waarvan wordt aangenomen dat ze dateren uit 7000 voor Christus. Maar hoewel deze culturen zoveel jaar geleden al de krachten van paddo’s en psilocybine hadden ontdekt, loopt de moderne wereld eigenlijk pas sinds een aantal jaar weer warm voor eventuele toepassingen ervoor. 

Een onderzoek van de Johns Hopkins University onthulde bijvoorbeeld dat paddo’s een diepgaand therapeutisch effect kunnen hebben. toen ze vrijwilligers 14 maanden na inname van het middel ondervroegen, zeiden de meesten dat ze zich nog steeds beter voelden en zich door de ervaring ook nog eens ‘beter’ gedroegen. Tweederde van hen zei daarnaast dat psilocybine "een van de vijf meest spiritueel significante ervaringen die ze ooit hadden gehad" had voortgebracht.

Lees ook: Good to know: Kun je een overdosis cannabis krijgen?

Going Tribal

Het internet staat overigens vol met vergelijkbare anekdotes over de effecten van de meest uiteenlopende hallucinogenen en psychedelische middelen. Eén van de best gedocumenteerde hiervan is een BBC-serie genaamd Tribe, waarin Bruce Parry de wereld rondreisde om culturen te ervaren die nog steeds op traditionele wijze leven. De serie werd voor het eerst uitgezonden op de BBC als Tribe, en later in de VS vertoond onder de titel Going Tribal.

Parry woonde elk een maand bij stammen in India, Ethiopië, Papoea-Nieuw-Guinea, Gabon, Mongolië en Brazilië en probeerde zoveel mogelijk te integreren in de gastgemeenschappen. De spirituele overtuigingen van elke stam waren een van de meest prominente aspecten die aan bod kwamen. Op de grens tussen Venezuela en Brazilië woonde Parry bij de Sanema-stam, die in een droomwereld met geesten om hen heen gelooft: in de dieren, bomen, rotsen en water. Vier van de vijf mannen in de stam zijn sjamanen.

Onder leiding van een van de sjamanen nam Parry deel aan een inwijdingsceremonie, waarbij hij onder meer het hallucinerende middel sakona consumeerde, dat is afgeleid van het sap van de Virola-boom. In een interview over de serie voor The Guardian vertelde Parry over zijn visie op hallucinogenen. Hij omschreef deze als een ‘ongelooflijk diepe boodschap’, hoewel hij wel toegaf dat hij niet vindt dat iedereen klakkeloos aan de psychedelica moet gaan. 

Lees ook: Ook in Canada kunnen mensen nu (legaal) paddo’s gebruiken

Leren over de wereld om ons heen

Terugkomend op de prachtige paddo’s, zijn er over het algemeen drie soorten ‘trips’: Sommige mensen genieten niet van de ervaring en proberen het nooit meer. Sommige mensen nemen te veel in één keer of gedurende een bepaalde periode en veranderen hun mening aanzienlijk. Deze impact is overigens zelden het geval bij paddo's, en in plaats daarvan gaat het vaak om veel sterkere hallucinogenen zoals LSD. En de laatste ‘groep’ trippers heeft een goede ervaring en leert iets over zichzelf of de wereld om hen heen. 

Dit geldt ook voor Parry, die na zijn spirituele ervaringen opnieuw op zoek gaan naar zijn eigen waarheid. “Toen ik terugkwam van expedities, had ik een aantal ervaringen waardoor ik alles opnieuw onder ogen moest komen. Ik had vrijwel altijd al geweten dat het christendom niets voor mij was. Sindsdien ben ik op mijn eigen zoektocht geweest naar een andere waarheid. Ik wil weten waarom we denken wat we denken. Nu zou ik mezelf omschrijven als pandeist, met tegenzin bijna atheïst”, aldus de programmamaker. 

Tags

  • Alle blogs (488)