opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Good to know: Kun je een overdosis cannabis krijgen?

cannabis overdosis kan

Kun je een overdosis cannabis binnenkrijgen? Het is een nogal controversiële vraag. Terwijl sommige mensen geloven dat cannabis volkomen onschadelijk is en geen bijwerkingen heeft, verklaren tegenstanders juist weer dat het net zo gevaarlijk kan zijn als opioïden of stimulerende middelen. Maar hoe zit het nou écht? Vandaag gaan we wat dieper in op deze veelgestelde vraag rondom cannabisgebruik. 

Lees ook: Ook in Canada kunnen mensen nu (legaal) paddo’s gebruiken

Steeds krachtiger

Veel mensen die regelmatig cannabis hebben gebruikt zullen je over de onaangename gevoelens van het te veel nemen van cannabis kunnen vertellen. Dat hijsje teveel of dat extra plakje spacecake kan leiden tot gevoelens van angst of paranoia, duizeligheid en misselijkheid. Deze effecten zijn voornamelijk te danken (wijten) aan THC, de stof die wiet zijn psychoactieve eigenschappen geeft. In de afgelopen decennia is het THC-gehalte van cannabis geleidelijk gestegen. Daarnaast is het tegenwoordig makkelijker mogelijk om THC-concentraten te kopen zoals wax of olie, waarvan het THC-gehalte nóg hoger ligt. Deze krachtige producten maken het steeds eenvoudiger om te veel wiet te nemen. 

Cannabis edibles

Een andere veel voorkomende boosdoener van het binnenkrijgen van een ‘overdosis’ cannabis, zijn zogenaamde edibles. Denk hierbij aan spacecake, hasj-brownies of zelfs cannabis-koekjes. Als je wiet rookt, zal je high waarschijnlijk binnen 30 minuten de piek ervaren. Als je cannabis echter eet, moet het door je spijsverteringssysteem heen, en dat kost tijd. Hierdoor kan het 2 tot 4 uur duren voordat eetwaren hun volledige effect bereiken. Het is een veel voorkomende zaak dat mensen ongeduldig worden na het eten van eetwaren en denken dat ze niet high worden, waarna ze toch maar een plakje extra pakken. En dat is vaak precies wanneer het fout gaat.

Lees ook: Zo maak je in een handomdraai de lekkerste kratom-thee!

Wat houdt een overdosis cannabis in?

Maar hoe zit het nou precies met zo’n overdosis cannabis? Om hier antwoord op te geven is het goed om van tevoren te begrijpen dat je van letterlijk alles theoretisch een overdosis kunt krijgen, zelfs van koffie, water of TicTac-snoepjes. Toch betekent een overdosis niet perse dat dat dit fataal hoeft te zijn. Dus hoewel de effecten van te high zijn en het binnenkrijgen van een ‘overdosis cannabis’ zeker niet prettig zijn, is het zeer onwaarschijnlijk dat je overlijdt aan een overdosis marihuana vanwege de belachelijke hoeveelheid wiet die hiervoor nodig is. Er zijn momenteel geen gevallen bekend van personen die zijn overleden aan een overdosis wiet, dus de kans is zeer klein dat je dit na dat extra plakje zal overkomen. 

1,2 kilogram cannabis

Mocht je je afvragen hoeveel cannabis dan wél te veel zou zijn en dus dodelijk is, dan kunnen we verwijzen naar een aantal onderzoekers die dit hebben uitgevogeld. Zo wijst één van de onderzoeken uit dat bij orale inname in totaal 3 gram THC per kilogram lichaamsgewicht nodig was om een dodelijke dosis te vormen. Ter vergelijking: stel je weegt 80 kilogram, dan heb je dus 240 gram THC nodig om een fatale dosis binnen te krijgen. Als je je bedenkt dat de meeste cannabis zo’n 20% THC bevatten, dan blijkt na een kleine rekensom dus dat je zo’n 1,2 kilogram cannabis moet eten voordat je een fatale overdosis bereikt. Kortom: die kans is nihil. 

Lees ook: 3 redenen waarom een vaporizer absoluut de moeite waard is

Wat te doen als je te high wordt?

Als je té high wordt en je onwel begint te voelen, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om jezelf te helpen. Ten eerste is het belangrijk om niet in paniek te raken. Je voelt je misschien nu vreselijk, maar als je kalm blijft, duurt het niet lang voordat je je weer jezelf voelt. Blijf gehydrateerd terwijl je high bent door een groot glas of fles water in de buurt te houden en regelmatig kleine slokjes te nemen. Veel mensen vinden ook dat het eten van iets hen helpt te herstellen van de bijwerkingen van te veel wiet, dus het is een goed idee om wat snacks bij de hand te houden.

Zijn er helemaal geen concrete gevaren?

Mocht je nu denken: zo’n fatale overdosis cannabis is echt een ver van mijn bed show en er zit dus eigenlijk totaal geen gevaar aan cannabis, dan zit je tóch niet helemaal goed. Hoewel veel mensen marihuana dus als veilig beschouwen, zijn er enkele risico's verbonden aan het gebruik ervan, met name soorten met een hoog THC-gehalte en eetwaren. In de meeste gevallen zijn de bijwerkingen van wiet van korte duur en zijn ze geen reden tot grote bezorgdheid. Wat water drinken en een dutje doen is meestal voldoende om je weer op het goede spoor te krijgen.

Er zijn echter enkele potentieel gevaarlijke bijwerkingen waar je op moet letten. Er is bijvoorbeeld een risico op het ontwikkelen van ademhalingsproblemen, hartproblemen of psychose, hoewel deze ongebruikelijk zijn en meestal mensen met reeds bestaande risicofactoren treffen. Er is ook een verhoogd risico op ongelukken terwijlje high bent, maar deze kunnen worden voorkomen door gezond verstand te gebruiken en uit gevaarlijke situaties te blijven (en bijvoorbeeld nóóit auto te rijden na het nuttigen van cannabis). 

Lees ook: Kan cannabis je helpen ‘mindful’ te worden?

Maak je niet te druk, maar kijk uit

Kortom: de gevaren van een ‘overdosis’ cannabis bestaan, maar de kans is heel klein dat je je zorgen hoeft te maken dat je eraan dood zult gaan. Dus hoewel je op het moment zelf waarschijnlijk denkt dat het einde nabij is (je bent niet de eerste en zeker niet de laatste), houd je vooral rustig en laat de tijd zijn werk doen - dan komt het uiteindelijk allemaal goed. Als je echter ernstige pijn op de borst ervaart na het roken of eten van wiet, of als je kind bijvoorbeeld een lekker plakje cake uit de koelkast heeft gepikt, dan is het een goede voorzorgsmaatregel om toch even naar de eerste hulp te gaan. Safety first!

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.