opc_loader

Menu

Direct 5% korting op je eerste bestelling? Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief en ontvang leuke kortingen!  

Aanmelden

9.2 / 10 van 1690 reviews

Vaste bezoekers van onze online smartshop behoren in de meeste gevallen tot de groep mensen die wel van wat avontuur houden. Een magic truffle-trip hier, een lekkere hit uit de bong daar… van cannabis tot psilocybine en van dmt tot peyote cacti: in onze shop vind je álles om een plezierige tijd tegemoet te gaan. 

De absolute koning van de gebruikte middelen is in Nederland natuurlijk cannabis. De kans is dan ook groot dat ook jij weleens een jointje hebt gerookt of een stukje spacecake hebt gegeten. Maar heb je je ooit weleens bedacht waarom cannabis je eigenlijk zo’n fijne high geeft? Vast niet, maar geen paniek. Wij gaan het je haarfijn uitleggen!

Lees ook: Dit is hoe één dosis ayahuasca kan leiden tot blijvende veranderingen in de hersenen

THC

Hoe komt het dat een eenvoudige plant die voor het eerst opkwam op wat nu het Tibetaanse plateau is, de perceptie van de werkelijkheid zo kan veranderen? Het geheim schuilt in een klasse van verbindingen die cannabinoïden worden genoemd. Hoewel bekend is dat cannabisplanten ten minste 140 soorten cannabinoïden produceren, is er één die grotendeels verantwoordelijk is voor veel van de effecten van high worden. Je kent deze als tetrahydrocannabinol, of simpelweg THC. 

THC wordt na het roken van bijvoorbeeld een jointje opgenomen in de longen, en vervolgens in je bloed. Kies je ervoor om cannabis te eten, dan duurt het een stuk langer voor het in je systeem terecht komt. De lever is dan verantwoordelijk voor het omzetten van THC in een andere verbinding die je uiteindelijk die high bezorgt. Deze manier is overigens een stuk onvoorspelbaarder dan simpelweg roken of vapen van cannabis - iets wat we in een eerdere blog al vertelden. 

Lees ook: Deze recent ontdekte cannabinoïden zijn 30x krachtiger dan THC!

Opname in de hersenen

THC dat wordt ingeademd "bereikt vrij snel behoorlijk hoge niveaus", vertelt Daniele Piomelli, hoogleraar anatomie en neurobiologie, biologische chemie en farmacologie aan de University of California, Irvine School of Medicine. Binnen 20 minuten transporteert de bloedsomloop THC-moleculen naar elk weefsel in het lichaam, inclusief de hersenen, waar het de neurale chemie kan veranderen. "Vanuit de longen is het een vrij directe opname in de hersenen", aldus Kelly Drew, hoogleraar scheikunde en biochemie aan de University of Alaska Fairbanks. 

De THC-moleculen die de bloed-hersenbarrière passeren, gaan ontzettend goed samen met receptoren die gewoonlijk verbindingen ontvangen die endocannabinoïden worden genoemd en die het lichaam zelf aanmaakt. Deze receptoren maken deel uit van het endocannabinoïdesysteem, dat betrokken is bij verschillende functies, waaronder stress, voedselinname, metabolisme en pijn, aldus Piomelli, die ook het Center for the Study of Cannabis aan UC Irvine leidt. 

Lees ook: Alles wat je moet weten over paddo’s en paddo grow-kits

Endocannabinoïde systeem

"Het endocannabinoïde systeem is het meest doordringende, diffuse en belangrijkste modulerende systeem in de hersenen, omdat het de afgifte van vrijwel elke neurotransmitter regelt", zei Piomelli. Neurotransmitters zijn moleculen die hersencellen of neuronen gebruiken om met elkaar te communiceren. Het ene neuron stuurt een bericht naar het volgende door neurotransmitters, zoals dopamine of serotonine, vrij te geven in een oneindig kleine opening die het ene neuron van het andere scheidt. De kloof wordt de synaps genoemd.

Wanneer THC de hersenen binnendringt, diffunderen de moleculen in de synapsen waar ze "CB1-receptoren activeren", zei Drew. THC veroorzaakt niet de meest extreem mogelijke reactie zoals sommige synthetische cannabinoïden zoals K2 of specerijen, maar het "verhoogt het volume" en vergroot de kans dat het presynaptische neuron dat het beïnvloedt tijdelijk stopt met het verzenden van neurotransmitters, zei ze.

Lees ook: 5 verklaringen voor waarom paddo’s voor kerst hebben gezorgd

‘Eenvoudig fenomeen’

Klinkt ingewikkeld? Het valt best mee. "De high is een heel eenvoudig fenomeen," zegt Piomelli. "THC komt binnen als een hamer, overspoelt het endocannabinoïde systeem met signalen die de postsynaptische neuronen niet hebben gestuurd. Wanneer presynaptische neuronen door de hersenen de memo krijgen om te stoppen met het verzenden van neurotransmitters, verandert dit de normale informatiestroom tussen neuronen en dit resulteert in een high”. 

Wetenschappers zijn nog steeds bezig om de mechanismen te vinden die ervoor zorgen dat iemand zich high voelt, maar er is een reden om aan te nemen dat dit effect op een specifiek deel van het brein een belangrijk stukje van de puzzel is. Het beïnvloeden van dit stukje brein 'brengt ons naar een mentale plek waar de functie van de dingen die we ervaren minder belangrijk is dan de dingen zelf: onze handen zijn niet langer alleen iets dat we gebruiken om aan te raken of vast te pakken, maar iets met een innerlijk bestaan ​​en intrinsieke waarde”, zegt Piomelli. Psychedelica, zoals magic truffels of paddo’s doen hetzelfde.

Tags

  • Alle blogs (488)