opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
Voor 16:00 besteld, morgen geleverd
Gratis achteraf betalen via Billink
Bezorgen wanneer het u uitkomt

Dit is hoe mescaline je kan helpen bij persoonlijke groei

peyote mescaline persoonlijke groei

Al vele honderden (of zelfs duizenden) jaren lang worden in diverse Midden- en Zuid-Amerikaanse landen speciale cactussen gebruikt voor bepaalde religieuze ceremonies en rituelen. Niet ter decoratie, maar vanwege de krachtige psychedelische effecten die zich schuilhouden in deze cactussen (of cacti, wat je wilt). Vandaag nemen we je mee op een reis naar de wereld van mescaline - de stof die deze planten zo magisch maakt - en vertellen we je waarom deze cacti jouw persoonlijke groei positief zou kunnen beïnvloeden. 

Lees ook: Dit is wat er met je brein gebeurt tijdens een paddo-trip

Een korte geschiedenis van mescaline

Inheemse mensen in delen van Noord- en Midden-Amerika vereren de plant als een manier om hun spirituele ceremonies te accentueren. Ze verzamelden zich vaak rond een vuur en deelden een mescaline-bevattende cactus met elkaar, terwijl een sjamaan deelnemers door de ervaring leidt, een ervaring die soms tot wel 10 uur kan duren. In Mexico gingen de Huichol- of Wixáritari-volkeren verschillende keren per jaar op mescaline-pelgrimstochten door de woestijn en stopten ze onderweg om nóg meer mescaline te nemen. Ze geloofden dat de cactus ze in contact kon brengen met hun goden.

Naast religieuze ceremonies hebben deze mescaline cactussen een lange geschiedenis als medicijn in deze culturen. Mensen gebruikten de cactussen bijvoorbeeld om te helpen bij koorts, huidproblemen, blindheid, verkoudheid, diabetes en pijn, hoewel Amerikaanse (en Europese) instanties deze medicinale beweringen nooit hebben erkent of ondersteund. Vandaag de dag is mescaline weer helemaal hot, en mede omdat sommige van deze cacti - samen met paddo’s - in Oakland, Califnornië in de Verenigde Staten vorig jaar werden gedecriminaliseerd. Goed nieuws voor psychedelisch liefhebbend Amerika, dus! 

Lees ook: 5 bijzondere Amazone-kruiden die je een gelukkiger mens maken

Hoe ziet een mescaline trip eruit?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de cactus zelf geen ‘mescaline’ heet. Het zijn voornamelijk de peyote, San Pedro en Peruvian Torch cactussen die hoge concentraties mescaline bevatten, met peyote aan de absolute top. Nu dat duidelijk is, kunnen we gaan kijken naar de wetenschap achter mescaline. Mescaline werkt in op het serotonine neurotransmitter in je brein - een transmitter die onder andere je manier van denken en gedrag beïnvloed. Omdat de potentie van plant tot plant varieert, is het moeilijk om het medicijn met echte nauwkeurigheid te doseren. Toch wordt zo’n  10 tot 20 gram gedroogde peyote gezien als een gemiddelde dosis.

Mescaline-effecten worden over het algemeen binnen 45-90 minuten na consumptie gevoeld, met een piek van twee tot vier uur en een duur van maximaal acht. Tijdens deze trip is de kans groot dat je spectaculaire visuals te zien krijgt, zoals patronen, mozaïeken en spiralen, maar ook visioenen van objecten zoals architectuur, dieren en mensen. Daarnaast worden normale objecten om je heen in veel gevallen als mooier, interessanter of mystieker ervaren. Ook bestaat de kans dat fysieke objecten om je heen, waaronder je eigen lichaam, kunnen veranderen van grootte en vorm. Redelijk bijzonder als je dit voor het eerst meemaakt! Sommige mensen hebben zelfs het complete verlies van ledematen gerapporteert, of juist dat harde voorwerpen zoals stenen of muren plots heel zacht en kneedbaar aanvoelen. 

Voor veel personen die peyote, San Pedro, Peruvian torch of een van de vele andere mescaline cacti innemen, veroorzaakt het een ervaring van depersonalisatie of de ontbinding van het ego; alles, dus ook jezelf, kan daardoor verenigd aanvoelen. Dit kan gepaard gaan met heldere en verbonden gedachten, zelfrealisatie, empathie en euforie. In sommige gevallen komen ook bad trips en zogenaamde ‘dysfore symptomen’ voor, maar over het algemeen gebeurt dit vaak  wanneer te weinig aandacht is besteed aan de setting, of wanneer er een geschiedenis is van psychische aandoeningen.

Lees ook: 7 bijzondere psychedelica die werden gebruikt in religieuze ceremonies

Waarom mescaline goed is voor persoonlijke groei

Dat mescaline een ontzettend bijzonder stofje is, dat moge inmiddels dus wel duidelijk zijn. Maar de grote vraag is: wáárom zou je mescaline gebruiken? Psychonauten over de hele wereld vinden mescaline een geweldig middel om simpelweg lekker te trippen en flink te hallucineren, maar er zijn ook heel andere beweegredenen te vinden, en in het bijzonder een waar we het vandaag dus over willen hebben: persoonlijke groei. Het blijkt namelijk dat veel peyote gebruikers een persoonlijke of spirituele groei vermelden na gebruik. 

Sommigen vermelden bijvoorbeeld blijvende waardering voor de onderlinge verbondenheid van al het leven in het universum en hun rol daarin. Anderen voelen een diep gevoel van dankbaarheid en onvoorwaardelijk mededogen voor iedereen en alles om hen heen. In de jaren vijftig en zestig werd mescaline onderzocht op zijn psychotherapeutisch potentieel, vooral in combinatie met LSD. Sommige onderzoekers ontdekten dat voordelen gecorreleerd waren met de bereidheid van proefpersonen om met de ervaring bezig te zijn, zichzelf onder ogen te zien en te handelen naar de verkregen inzichten.

Lees ook: Jezelf behandelen met psychedelica een goed idee? Dit zeggen experts

Maanden na gebruik nog steeds effect

Interessant is dat enkele van de meest significante transformaties of doorbraken maanden na de ervaring zelf plaatsvonden, zelfs als de eerste sessie met psychedelische therapie een mislukking leek te zijn. Gemelde voordelen zijn onder meer een groter gevoel van welzijn, innerlijke kracht en vitaliteit. Daarnaast zou mescaline nuttig kunnen zijn voor het herbeleven of oproepen van verdrongen herinneringen in psychotherapeutische context. Deze effecten zou het mogelijk maken om met mescaline specifieke persoonlijke problemen te overwinnen. 

Maar er zijn ook daadwerkelijke onderzoeken. Bij een van de onderzoeken kreeg een groep van bijna 30 mannen het medicijn toegediend en werd gevraagd na te denken over een probleem waarmee ze op het werk werden geconfronteerd. Sommige van deze problemen hielden al maanden aan. Gevraagd werd om na een enkele dosis mescaline het probleem op te lossen of na te denken over manieren om dit te doen. Met succes, want vrijwel elke deelnemer lukte dit. Deze bevindingen ondersteunen de heersende opvatting dat mescaline en andere psychedelica de creativiteit kunnen vergroten.

Kortom: mescaline is een zeer interessant stofje die zonder twijfel de potentie heeft te kunnen helpen bij persoonlijke groei. Momenteel voert de Universiteit van Maastricht een groot onderzoek uit naar de effecten van mescaline. Goed om eens in de gaten te houden!

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.