opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, morgen geleverd (momenteel n.v.t.)
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Dit gebeurt er wanneer een blind persoon psychedelica neemt

psychedelica blind persoon

Heb jij weleens een psychedelisch middel genomen zoals paddo’s, magic truffles, ayahuasca, mescaline-cactussen of LSA-zaden? Dan hoeven we je waarschijnlijk niet meer uit te leggen welke extreem bijzondere effecten de werkzame stoffen in deze producten hebben op de manier waarop je de wereld ziet. Figuurlijk, in de zin van emotionele veranderingen, maar ook letterlijk, gezien de vele visuele hallucinaties die zich voordoen. 

Dutch-Smart zou Dutch-Smart niet zijn als we dit soort stoffen niet op de meest uiteenlopende manieren bekijken. En dat gaan we in dit artikel dan ook precies doen. Want wat gebeurt er nou eigenlijk wanneer een blind persoon deze stoffen in zou nemen. Wat ‘ziet’ hij - als je al in die termen kan praten? Nou, iets heel bijzonders. Dezelfde vraag werd namelijk gesteld door onderzoekers die onlangs een studie hebben gepubliceerd in Consciousness and Cognition. 

De proefpersoon

Het doel van de onderzoekers was simpel: uitvinden wat er gebeurt in het brein van een blindgeboren man die LSD neemt. Ze bekeken één persoon die in 1948 te vroeg werd geboren en permanent blind is geworden vanwege een oververzadiging van zuurstof bij de geboorte. Zijn liefde voor muziek leidde ertoe dat hij een aantal jaren een professioneel pianist, zanger en entertainer werd. Hij had regelmatig LSD en andere soorten drugs genomen zoals marihuana en paddo's, voordat hij met onderzoekers over zijn ervaringen sprak.

In eerste instantie meldde de man dat hij nog nooit visuele hallucinaties had ervaren door het gebruik van LSD, maar wel zei hij dat het gebruik van psychedelische drugs zijn ervaring van geluid, aanraking en geur versterkte. “Elke keer dat ik LSD nam, ervoer ik iets nieuws en spectaculairs. Overduidelijk door de zintuigen die voor mij beschikbaar zijn! Ik heb nooit visuele beelden tot me gekregen. Ik kan niet zien of voorstellen hoe licht of donker eruit zou kunnen zien. Met LSD en cannabis heb ik echter zoveel meegemaakt via mijn gehoor, aanraking en emoties dat het al genoeg was om te nemen.”

Synesthesie

Het blijkt dat de psychedelische stoffen synesthesie-achtige ervaringen kan veroorzaken bij personen die zonder zicht worden geboren. Synesthesie treedt op wanneer een persoon een overlap in zijn zintuigen ervaart. Een persoon met synesthesie kan bijvoorbeeld kleuren proeven of geluiden zien. Het gebeurt niet zelden dat gebruikers van psychedelica soortgelijke ervaringen rapporteren - maar dit onderzoek is het eerste in zijn soort die bekijkt wat er gebeurt wanneer zicht niet aan de orde is. 

“Tijdens mijn psychedelische ervaringen voelde ik me telkens wanneer ik naar muziek luisterde, ondergedompeld in de mooiste waterval ooit. De aflevering van de waterval was de dichtst bij dat ik ooit iets als synesthesie ervoer. De muziek van Bachs derde Brandenburgse concert bracht het watervaleffect teweeg”, vertelde de man. “De geluiden van nummers waar ik normaal naar zou luisteren, werden driedimensionaal, diep en vertraagd. Het leek erop dat muziek uit elkaar begon te vallen en zich ontrafelde."

“Mijn dromen zijn in het verleden altijd heel levendig geweest, maar toen ik onder de invloed van LSD was, merkte ik dat ik af en toe in proza ​​droomde... ik kon niet altijd slapen, maar als het lukte, dan waren mijn dromen zeer gedetailleerd, soms zelfs in een zeer woordelige Shakespeariaanse taal, die vaak langer duurt dan mijn normale dromen”. De man vertelde ook dat de drug zijn tactiele sensaties en perceptie van tijd veranderde - redelijk gebruikelijke waarnemingen voor LSD-gebruikers. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.