opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Genot uit het Midden-Oosten: ervaar de waterpijp!

waterpijp

Iedereen die weleens op vakantie is geweest naar een land als Egypte heeft het ongetwijfeld mogen aanschouwen (of uitproberen): de waterpijp. Dit in traditie gehulde product is volgens velen het ideale gezelschaps-item. Samen met wat vrienden een waterpijp aansteken zal resulteren in een avond vol plezier. Maar wat is zo’n waterpijp nou eigenlijk, en welke hebben we voor je in de aanbieding? Lees snel verder!

De waterpijp: meer dan roken alleen!

De waterpijp, ook wel bekend als Shisha, is in het kort gewoon een manier om tabak met een smaakje te roken uit een waterpijp, waarin de slang om uit te roken vaak wordt gedeeld met vrienden en familie. De traditie van het waterpijp roken gaat niet puur om het roken zelf; het draait om het voeren van goede gesprekken en verbondenheid tussen de deelnemers te bevorderen. 

Het is dan ook niet gek dat het lurken aan zo’n shisha pijp een diepgewortelde culturele traditie is die al generaties lang bestaat bij Perzische, Turkse, Egyptische en andere volkeren uit het Midden-Oosten. Het is meer dan een vermakelijke sociale activiteit of middel om te ontspannen, het is een manier waarop families, familieleden, vrienden en zakenpartners in deze culturen gastvrijheid bieden en de band met elkaar versterken. 

Geschiedenis van de waterpijp

De eerste waterpijp in de vorm die we vandaag kennen dateert uit de 16e eeuw in India uit de tijd dat de Indiase glasproductie booming was. Tijdens deze periode werd tabak roken ook populair bij de edelen in de hogere samenleving. In een poging om rook te zuiveren door water in een glazen basis genaamd een "Shisha", werd de waterpijp uitgevonden. Waterpijp werd voor edelen al snel een manier om hun hoge sociale status te illustreren.

In de 17e eeuw werd de waterpijp een deel van de Perzische cultuur waar sterke, donkere tabaksbladeren genaamd Ajami werd gebruikt. Vaklieden waren trots op de esthetiek en hebben het uiterlijk van de pijp opnieuw gedefinieerd door middel van houtbewerking. Voor het eerst werd Hookah toegankelijk voor iedereen en ontstond er een industrie van waterpijpservices. Zelfs de Shah, de oud-Perzische koning, had destijds zijn eigen dienaren voor het roken van waterpijp.

Uiteindelijk migreerde shisha naar de Turkse cultuur en bleef het in de 18e eeuw bloeien door middel van meer innovatie en verbeterde pijpen. Het gedateerde uiterlijk van de waterpijp werd uitgebreid toen smeden ingewikkelde koperen ontwerpen begonnen te gieten en de pijp versierden met koninklijke en religieuze aftekeningen. Waterpijp was prominent in de Ottomaanse high society en was een waar statussymbool. Het werd gerookt na koninklijke diners en tijdens diplomatieke vergaderingen. Het aanbieden van een waterpijp aan een gast werd een belangrijk teken van vertrouwen en het achterhouden ervan kon als een ernstige belediging worden opgevat.

Perfect om wiet te roken

Vandaag de dag is de waterpijp nauwelijks van de traditie verbroken, omdat het nog steeds wordt vereerd als een manier om respect te tonen en goede gastvrijheid te bieden zoals het honderd jaar geleden was. Familieleden, goede vrienden en nieuwe kennissen komen samen en verdiepen de banden over een waterpijp op dezelfde manier als al generaties lang. Maar anno 2019 is het meer dan dat: een waterpijp kan altijd en overal: het is gezellig, lekker en ze zijn er zelfs met meerdere slangen - zodat jij en je vrienden er tegelijk aan kunnen lurken! 

Waterpijp maakt deel uit van een uitgebreide gemeenschap die mensen samenbrengt ongeacht sociale klasse, religie of politieke overtuigingen. Hoewel er door de jaren heen vorderingen zijn gemaakt in waterpijp, blijft de praktijk diep geworteld in traditie. Er wordt tegenwoordig overigens niet enkel meer tabak met een smaakje door de waterpijp gerookt, ook hasj en cannabis zijn een populair goedje wat op de waterpijp wordt geplaatst om samen met vrienden goed stoned te worden. 

Geïnteresseerd geraakt? Neem dan snel eens een kijkje in onze headshop voor alles op het gebied van de waterpijp, shisha, cannabis, hasj en nog veel meer!

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.