opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Onderzoek: Eet een truffel, red de natuur!

natuur truffels

Zet jij thuis alles op alles om het klimaat te redden? Eet je enkel voeding uit je eigen tuintje, scheur je dagelijks op de fiets naar je werk en voorzie je je huis voor de volle 100% van energie middels zonnepanelen? Dan ben je natuurlijk lekker bezig, maar het overgrote deel van de bevolking heeft het vooralsnog niet zo op die ‘klimaatgekte’. Nu blijken er een aantal voedingsmiddelen te zijn die misschien wel eens de aarde zouden kunnen redden, en wij verkopen er een paar van hier in de shop! Weten wat het is? Lees dan snel verder…

Eén met de natuur...

Een voedingsmiddel dat de aarde kan redden? Dat klinkt natuurlijk veel te mooi om waar te zijn, en waarschijnlijk is dat het ook. Maar nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het International Journal of Environmental Research and Public Health wijst uit dat er een aantal middelen zijn die wel degelijk kunnen veranderen hoe we naar de natuur kijken en er ook mee omgaan. Dit gouden goedje? Psychedelica. 

De onderzoekers concludeerden dat personen die eens of regelmatig een psychedelische ervaring hebben, een veel sterkere band met de natuur hebben en krijgen dan mensen die dit niet doen. "We vonden een sterke relatie tussen de hoeveelheid gebruik van psychedelica en de omgang met de natuur, evenals een toename in een ‘connectie met de natuur’ van voor tot na psychedelisch gebruik", concludeerden ze in een studie die vorige maand werd gepubliceerd. 

Van paddo’s tot peyote

Om te meten hoe psychedelica onze kijk op de natuur beïnvloeden, werden 654 mensen die van plan waren om stoffen zoals psilocybine (magic truffels en paddo’s), LSD, ayahuasca, DMT, mescaline en ibogaïne te nemen, uitgenodigd door het Centre for Psychedelic Research van Imperial College London om deel te nemen aan de online studie. Deelnemers kregen vervolgens e-mailherinneringen "op meerdere tijdstippen vóór en na de aangegeven datum van de ervaring."

Met behulp van statistische analyse ontdekten de onderzoekers dat het gevoel van een connectie met de natuur aanzienlijk was toegenomen op zowel twee weken, vier weken en twee jaar na de psychedelische ervaring. Ook vonden ze dat  de ervaringen van de deelnemers gevoelens van welzijn verhoogden toen hun positieve houding ten opzichte van de natuur toenam. Met andere woorden: de door psychedelica veroorzaakte waardering voor de natuur zorgde ook nog eens voor een sterker gevoel van welzijn en een verbeterde psychologische gezondheid. "Een significant positief verband werd waargenomen tussen veranderingen in de natuurgerelateerdheid en veranderingen in psychologisch welzijn," schreven de auteurs.

Tot twee jaar na inname!

Verrassend genoeg werden de associaties met de natuur niet alleen in stand gehouden, maar groeiden deze zelfs nog tot twee jaar na de ervaring. Volgens de auteurs kunnen de deelnemers een 'positief-feedbackachtig effect' ervaren, waarbij psychedelisch gebruik 'individuen ertoe bracht om vervolgens meer blootstelling aan de natuur te zoeken', waardoor hun banden met de natuurlijke wereld werden versterkt. Dit zou misschien kunnen betekenen dat we geen verschrikkelijke filmpjes van stervende natuur moeten laten zien om mensen hun mindset te veranderen, maar ze gewoon een portie truffels moeten toedienen… Interesting!

"Deze bevindingen wijzen op het potentieel van psychedelica om blijvende positieve veranderingen teweeg te brengen in de manier waarop mensen omgaan met hun natuurlijke omgeving," schreven de auteurs. Volgens de onderzoekers is deze studie "het eerste empirische bewijs voor een oorzakelijke rol van psychedelisch gebruik in de verbetering van de natuurgerelateerdheid in een grote groep gezonde deelnemers."

Gezondere levensstijl

Door zinvol contact te maken met de natuur tijdens een psychedelische ervaring (vooral als de ervaring in de context van een aangename natuurlijke omgeving is), kunnen gezonde individuen volgens de studie dus worden verleid om in de toekomst meer tijd in de natuur door te brengen, waardoor ze een gezondere en meer aan de natuur gerelateerde levensstijl kunnen onderhouden, aldus de onderzoekers. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.