opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, morgen geleverd (momenteel n.v.t.)
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Rook je binnenkort ‘staatswiet’ uit je bong of waterpijp?

Cannabis staatswiet

Waar Nederland altijd voorop heeft gelopen met wetten rondom cannabisgebruik, lijkt het erop dat een aantal Amerikaanse staten ons inmiddels ver vooruit zijn. Op deze plekken is het namelijk al mogelijk om staatswiet te kopen: wiet die legaal door de overheid wordt gekweekt én verkocht. 

Legaal gekweekte wiet

Ook Nederland moet daar naartoe, vinden velen, en het lijkt erop dat de eerste stappen gezet zijn. Tien gemeenten doen namelijk op korte termijn mee aan een experiment voor de teelt en verkoop van legale staatswiet. De kans is dus vrij aanwezig dat je binnenkort gewoon naar een coffeeshop kunt om legaal gekweekte wiet te kopen en deze vervolgens te nuttigen in je favoriete bong of waterpijp

Lees ook: Combineer cannabis met dit product voor een heerlijk euforisch effect

In totaal waren er 26 gemeenten geïnteresseerd in het experiment, maar opvallend was het uitblijven van interesse vanuit de grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Zij waren het niet eens met de opzet van de plannen. De gemeenten die uiteindelijk zijn geselecteerd om mee te doen zijn Groningen, Tilburg, Almere, Breda, Maastricht, Nijmegen, Arnhem, Zaanstad, Heerlen en Hellevoetsluis. 

Ook Utrecht behoorde tot de geïnteresseerde gemeenten, maar deze wilde pas meedoen aan het experiment als de voorwaarden werden aangepast. Het grootste bezwaar van de gemeente was dat alle coffeeshops in de gemeente verplicht moeten meedoen. Dat wilde Utrecht - en de andere grote steden - niet. 

Grensgemeenten

Breda, Maastricht en Heerlen zijn vanwege hun ligging aangemerkt als ‘grensgemeenten’. De coffeeshops in deze gemeenten mogen geen wiet verkopen aan buitenlanders om te voorkomen dat het drugstoerisme in deze gemeenten sterk toeneemt.

Het doel van het experiment is om te onderzoek of wietteelt uit het criminele circuit kan worden gehaald en wat de effecten daarvan op overlast en veiligheid zijn. Coffeeshops zouden in dat geval hun wiet direct van de overheid kunnen kopen, zonder eventuele tussenpersonen. Ook moeten prijzen en kwaliteit op deze manier gegarandeerd kunnen worden. 

Lees ook: Nieuw onderzoek: cannabis en CBD effectief bij pijnbestrijding

Nederlandse coffeeshops bieden al sinds 1976 legaal wiet aan met een maximum van vijf gram cannabis per klant. Het feit dat het verbouwen van de plant verboden is, heeft er echter toe geleid dat eigenaren van coffeeshops het groene goedje illegaal verkrijgen om het vervolgens legaal (onder voorwaarden) te verkopen. Wietverkoop wordt in Nederland gezien als een grijs gebied, maar met dit experiment wordt de verkoop wellicht een volledig gelegaliseerd proces. 

De proef duurt zo’n vier jaar en na evaluatie kan de proef eventueel worden verlengd. Wil je ook eens staatswiet uitproberen? Dan moet je dus de komende tijd in Groningen, Tilburg, Almere, Breda, Maastricht, Nijmegen, Arnhem, Zaanstad, Heerlen en Hellevoetsluis zijn!

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.