opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

5 dingen die je moet weten voor een ayahuasca-trip

ayahuasca ceremonie

Ayahuasca is misschien wel het meest heftige psychedelische middel dat er bestaat. Vooral het afgelopen jaar kende dit hallucinogene brouwsel uit het Amazonegebied een explosieve groei in populariteit. De kranten, tv-zenders en magazines stonden vol met de wildste verhalen van personen die zelf een ayahuasca-ervaring achter de rug hebben gehad, maar ook van experts die wel of niet achter het gebruik van dit kruidenmengsel staan. Er is dan ook veel verdeeldheid over de potentiële therapeutische toepassingen van het middel. Want waar de één het gevaarlijk vindt, zegt de ander dat het zijn leven heeft verbeterd en korte metten heeft gemaakt met depressies. 

Eén van de personen die tot de laatste groep behoort, is de 32-jarige Dylan, die de afgelopen jaren meerdere ayahuasca-ceremonies heeft bijgewoond. Twee daarvan deed hij zelfs in de jungle van Peru. Hoewel hij zelf naar Peru afreisde om positiever in het leven te komen te staan en deze ervaringen zelf ook als positief omschrijft, is hij het compleet eens met de berichten dat ayahuasca als iets serieus moet worden behandeld. Speciaal voor Dutch-Smart.nl heeft hij een lijst opgesteld met 5 dingen waarvan hij wist dat hij ze geweten had vóór hij het bijzondere brouwsel dronk. 

1. Ayahuasca is geen partydrug

“De allereerste keer dat ik met ayahuasca in aanraking kwam, was toen een collega me vertelde over zijn wilde ervaringen met het middel in een bungalow ergens in de bossen van Noorwegen. ‘Daar ga je me een partij heftig van trippen’, vertelde hij me. Al snel kreeg ik de indruk dat ayahuasca - waar ik tot op dat moment nog nooit van had gehoord - een soort natuurlijke variant van LSD was. Niets is echter minder waar. Hoeveel MDMA, LSD of paddo’s je ook hebt gebruikt, ayahuasca is vele malen heftiger. Niets lekker stampen op lekkere muziek of samen met een groep vrienden ‘lekker trippen’. Een ayahuasca reis is geen party-reis, maar een psychologische reis. Het is niet gek dat mensen zich tot ayahuasca wenden omdat ze met zichzelf in de knoop zitten of omdat ze klaar zijn met psychologische klachten zoals negativiteit of uitstelgedrag. Een ayahuasca trip is diep. Het is bijzonder. Het is huilen. Het is lachen. Het is duister en het is licht.”

2. Ayahuasca is niet voor iedereen

“Eén van de grootste effecten van ayahuasca is dat je in staat stelt om tot het binnenste van je ziel te kijken. Je diepste trauma’s en weggestopte herinneringen kunnen tijdens zo’n trip naar boven komen. Mijn reisgenoot met wie ik naar Peru vertrok, twijfelde tot het laatste moment of hij zo’n sessie eigenlijk wel nodig had. Uiteindelijk besloot hij het niet te doen, omdat hij eigenlijk best tevreden was met het leven dat hij leidt. En dat is een belangrijk punt. Want hoewel een ayahuasca sessie voor de één therapeutisch kan werken en misschien zelfs nodig is om problemen tot diep in de ziel aan te pakken, is het ook prima om zo’n ervaring af te slaan. Niet iedereen hoeft ergens aan te werken. En doe je het enkel om even lekker te spacen, dan raad ik je aan toch voor een ander psychedelisch middel te kiezen.”

3. Ayahuasca is onvoorspelbaar

“Neem je vanavond een hijs van een joint, dan weet je best wat je te wachten staat. Hetzelfde geldt voor paddo’s of LSD. Hetzelfde valt echter niet te zeggen over ayahuasca. Want vergeet alles wat je denkt te weten over wat ayahuasca met je zal doen: waarschijnlijk klopt er helemaal niets van. De één moet verschrikkelijk overgeven en heeft de meest visuele reis die ze ooit gehad hebben, terwijl de ander juist enkel diep in zichzelf keert en helemaal geen visuele effecten opmerkt - of in ieder geval herinnert. Mijn ervaring was een visueel spektakel. Het was kleurrijk, wild, onthullend en ik durf bijna te zeggen goddelijk. Het was een complete mix van gevoelens, beelden, gedachten en visioenen die ik tot weken na mijn reis nog aan het verwerken was. Maar dat dit mijn ervaring was, wilt niet zeggen dat dit ook jouw ervaring zal zijn. In Peru vertelden mensen me over vrolijke gesprekken met spirituele wezens, maar ook over demonen die ze naar de duisternis mee wilde nemen. Je complete psyche wordt door ayahuasca blootgelegd. En dat is heftig. En onvoorspelbaar. Of het het waard is? Absoluut. “Take risks: if you win, you will be happy; if you lose, you will be wise”, zei Swami Vivekananda. Daar geloof ik heilig in”

4. Een goede voorbereiding is cruciaal

“Mama Ayahausca is ongenadig voor personen die zich niet goed voorbereiden. En dan heb ik het vooral over het voorgestelde dieet. Doe je mee aan een ayahuasca-ceremonie, dan is er namelijk een specifiek dieet dat je moet volgen. Het nuttigen van ayahuasca de dag na het nuttigen van alcohol, drugs, vlees, gefermenteerde voedingsmiddelen of MAO-remmers kan een zeer negatieve reactie veroorzaken. Aangeraden wordt echter nog een strenger ‘dieet’. Gedurende ten minste drie dagen vóór de ceremonie en drie dagen daarna wordt aangeraden ook geen suiker, olie, gekruid voedsel en zuivelproducten te gebruiken. Houd je je niet aan dit ayahuasca-dieet? Dan zullen de planten je een handje helpen door deze ‘gifstoffen’ te verwijderen. Deze ‘zuivering’ is eigenlijk een mooi wordt voor ‘je ingewanden eruit kotsen’. En dat wil je niet. Een ander punt van voorbereiding is jezelf extreem goed inlezen. Sterker nog, ik ben van mening dat je nooit genoeg kunt leren voordat je aan een ayahuasca-ceremonie deelneemt.”

5. Heb intenties, maar geen verwachtingen

“In mijn eigen ervaringen en de vele gesprekken die ik heb gevoerd met mensen die ayahuasca hebben mogen ervaren, blijkt dat wanneer je een duidelijk idee hebt van wat je wilt bereiken met het middel, je er veel meer profijt van hebt. Misschien zit je niet lekker in je vel door een scheiding, ben je net je baan kwijtgeraakt of zit je al langer in de put. Misschien ben je zelfs wel verslaafd en wil je hier vanaf komen. Benader een ayahasca-sessie met intenties, maar heb tegelijkertijd niet teveel verwachtingen van wat er staat te gebeuren. Ayahuasca neemt je mee naar plekken diep van binnen waarvan je het nooit zou verwachten, maar dit wordt door veel mensen als iets moois en unieks gezien. Het nadenken over je persoonlijke doelen helpt je met het focussen van je aandacht - tot ayahuasca de controle overneemt.”

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.