opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, morgen geleverd (momenteel n.v.t.)
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Cannabis dabben, wat is dat nou eigenlijk?

cannabis dab

Ben je je jointjes of plakken spacecake beu? Dan is het misschien tijd om nieuwe manieren te vinden om je cannabis te nuttigen. Hier op Dutch-Smart vertellen we je bijvoorbeeld geregeld over onze hoge kwaliteit kruidenverdampers, maar er is nóg een manier die steeds populairder wordt: dabben. Deze vorm van marihuanaconsumptie is in sommige opzichten nogal controversieel, dus dat is precies waarom we je er vandaag wat meer over gaan vertellen.

Eh, wat? Dabben?

Nee, we hebben het hier niet over die viral beweging waarbij je je armen schuin langs je hoofd plaatst. Dabben is in het kort uitgelegd een methode om cannabisconcentraten te consumeren door een kleine hoeveelheid op een heet oppervlak te laten vallen en het vervolgens te laten verdampen. Deze ‘dabs’ zijn dus in feite geconcentreerde doses cannabis die worden gemaakt door THC en andere cannabinoïden te extraheren met een oplosmiddel zoals butaan of kooldioxide, wat resulteert in plakkerige oliën. Afhankelijk van hun consistentie worden deze marihuanaconcentraten ook vaak aangeduid als wax, shatter, rosin en butaan hasjolie (BHO).

Maar waarom al die moeite doen voor wat cannabis? Nou, daar is een reden voor. Het dabben van cannabis is namelijk zeer sterk en de effecten zijn dan ook veel krachtiger dan wanneer je bijvoorbeeld een jointje zou roken. Het punt is namelijk dat deze concentraten zéér zuiver zijn en tussen de 50 tot 95 procent THC bevatten. Je snapt het al. je hebt niet veel nodig om compleet van de wereld te zijn en knetterstoned te worden. Om je een idee te geven: qua formaat heb je vaak niet meer dan een rijstkorrel aan concentraat nodig om flink high te worden. 

De Puffco Peak is de meest geavanceerde Dab Rig die je kunt kopen. Het is het toppunt van dab rigs en biedt een perfecte mix van de kunst van verhitten, het inhaleren van damp en de verfijning van eersteklas materialen. Een must-have voor iedere serieuze dab-liefhebber.

Hoe werkt het?

Marihuanawas en andere dabs worden meestal verwarmd op een heet oppervlak, meestal een nagel, en vervolgens ingeademd door een dab-installatie. Dabs roken als consumptiemethode bestaat al minstens een decennium, maar de komst van meer geavanceerde extractiemethoden heeft geleid tot een stroom van cannabisconcentraten die de populariteit van dabbing hebben vergroot. 

Dabs kunnen worden gerookt of verdampt, maar de traditionele manier om te dabben is met een dab rig. Zo’n dab installatie bestaat uit een waterpijp en een metalen stuk dat een nagel wordt genoemd. Bij het dabben heb je ook een blaasbrander nodig om de nagel op te warmen en een ander metalen gereedschap om de dab op te pakken en in de nagel te plaatsen. Voor iemand die niet bekend is met het proces, kan het behoorlijk ingewikkeld en zelfs riskant zijn om het proces van dabben onder de knie te krijgen. Dit is de reden waarom steeds meer gebruikers de voorkeur geven aan een dab pen zoals de Dr. Dabber Ghost

Zo’n dab pen is in principe een vaporizer die erg lijkt op andere vaporizers en e-sigaretten. Het apparaat is echter aangepast zodat de gebruiker een enkele hit van een dab kan nemen, en vaak is het verdampen van kruiden of e-liquids er niet in mogelijk. Net als een vapen, is er een verwarmingselement dat de cannabis dabs opwarmt om de juiste temperatuur te bereiken. Veel gebruikers die de eerste keer dabben, geven er de voorkeur aan om pennen te gebruiken omdat ze veel gemakkelijker te gebruiken en minder ingewikkeld zijn. Daarnaast zijn ze portable en zien ze eruit net als alle andere vaporizers. 

Verschillende soorten dabs

Dabs worden vaak gemaaktl gemaakt van de stengels of andere overblijfsels van de cannabisplant. Afhankelijk van de extractiemethode kunnen verschillende soorten concentraten worden gewonnen. De meest voorkomende soorten zijn:

Wax: Deze dab soort lijkt vaak op bruine suiker omdat het grof en kruimelig is. Het kan soms lijken op oorsmeer als gekeken wordt naar consistentie en kleur, maar gelukkig is zo’n dab íets smakelijker… Het heeft doorgaans een THC-percentage van zo’n 50 tot 80 procent, absoluut niet mis dus.

Shatter: Deze soort kan worden omschreven als een glasachtig en hard concentraat. Het bereikt THC-gehaltes van tot wel 95 procent en behoort dus tot de absolute top wanneer we kijken naar de kracht van cannabisconcentraten. Is je doel zo stoned als een garnaal worden, dan zit je met shatter wel goed.

Live resin: Deze variëteit is totaal anders van andere concentraten omdat er geen gedroogde toppen worden gebruikt, maar verse cannabisplanten. Het is één van de moeilijker te vinden dabs, maar naar verluidt zou het een betere smaak bieden dan andere opties. 

Net begonnen met dabben? Dan is de Dr. Dabber Ghost de perfecte keuze. De Ghost kit wordt geleverd met alles wat je nodig hebt om direct te kunnen beginnen, inclusief USB-oplader, siliconen balletje, dab stokje en extra titanium atomizer.

Zijn er ook bijwerkingen?

Wanneer je dabs met een verdamper verhit, dan wordt vaak aangenomen dat het veiliger voor de longen zou zijn in vergelijking met het roken van wiet omdat er geen verbranding is. In hoeverre dit ook zo is, daar kunnen we hier op Dutch-Smart helaas geen uitspraken over doen, omdat er simpelweg te weinig onderzoek naar vapen gedaan is. Dit argument wordt echter vaak door dabbers gebruikt. 

Maar er is meer, echter heeft dit niet zozeer te doen met het dabben zelf, maar met het extractieproces van het cannabisextract. Omdat vaak butaan wordt gebruikt - hetzelfde gas waarmee je je aanstekers vult - moeten mensen die proberen thuis dabs willen extraheren zich ervan bewust zijn dat het proces gevaarlijke explosies kan veroorzaken. Dit geldt vooral voor mensen zonder veel ervaring in het proces, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. 

En dan is er ook nog wat te zeggen over de sterkte van dabs. Omdat dabs in sommige gevallen tot wel 95 procent THC kunnen bevatten, is de kans vrij aanwezig dat je binnen no-time flink van de kaart bent. Om je wat perspectief te geven: de sterkste soorten wiet bevatten zo’n 25% THC. De high die wordt ervaren bij het dabben is dus veel sterker en wordt ook nog eens sneller bereikt dan bij het roken van wiet.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.