opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, morgen geleverd (momenteel n.v.t.)
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Is dit het oudste gebruik van marihuana ooit ontdekt? (2500 jaar!)

cannabis 2500 jaar

Tegenwoordig roken meer dan 150 miljoen mensen regelmatig cannabis. Dit maakt het zonder twijfel een van ‘s werelds populairste recreatieve drugs. Toch is het altijd de vraag geweest wanneer mensen ooit zijn begonnen met het roken van deze magische groene plant. Nieuw onderzoek heeft het oudste bekende gebruik van marihuana laten zien, nadat wetenschappers de archeologische overblijfselen van een begraafplaats in het Pamir-gebergte in China hebben geanalyseerd met behulp van forensische technologie. De bevindingen werden deze week gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances.

Mocht je tijdens het lezen van dit artikel direct zin krijgen in dit bijzondere groene kruid, bekijk dan snel onze headshop om je te voorzien van alles wat je nodig hebt om wiet te kunnen gebruiken!

Chemische eigenschappen

Een team onder leiding van archeologen Yang Yimin en Ren Meng van de Chinese Academie van Wetenschappen in Beijing rapporteert duidelijk fysiek bewijs dat rouwende mensen ongeveer 2500 jaar geleden cannabis rookten voor haar bedwelmende eigenschappen. De studie is gebaseerd op nieuwe technieken die onderzoekers in staat stellen de chemische eigenschappen van de plant te identificeren en zelfs de potentie ervan te evalueren. "We bevinden ons midden in een zeer opwindende periode", zegt teamlid Nicole Boivin van het Max Planck Instituut voor de Wetenschap van de Mensgeschiedenis (MPI-SHH) in Jena, Duitsland. Het artikel maakt deel uit van een bredere poging om bij te houden hoe het medicijn zich heeft verspreid over de ontluikende Silk Road, op weg om de populaire drug te worden die het vandaag de dag is.

“Archeologen dachten dat cannabis al 5000 jaar geleden ritueel werd gerookt in Centraal-Azië, maar nieuwe analyses van plantenresten ontkrachten dat.”

Een eerder gelanceerd pollenonderzoek toonde aan dat cannabis ongeveer 28 miljoen jaar geleden op het oostelijke Tibetaanse plateau evolueerde. Meer dan 4000 jaar geleden begonnen Chinese boeren het te verbouwen voor olie en om vezels om touw, kleding en papier te maken. Maar het bleek stukken lastiger om te laten zien wanneer de plant werd gebruikt vanwege haar psychoactieve effecten. Archeologen dachten dat cannabis  al 5000 jaar geleden ritueel werd gerookt in Centraal-Azië, maar nieuwe analyses van die plantenresten door andere teams suggereren dat vroege cannabissoorten zulke lage niveaus van tetrahydrocannabinol (THC) hadden, dat ze helemaal niet psychoactief waren. Een academicus die in Centraal-Azië werkt, zei dat hij en zijn collega's deze ‘oude’ cannabissoort probeerden te roken, maar zeer totaal niet high van werden.

Brandende vuurpotten

Maar dat was compleet anders bij de cannabis die werd gevonden in de 2.500 jaar oude begraafplaats Jirzankal, 3.000 meter hoog op de Pamir gebergten in West-China. Opgravingen hebben skeletten en houten platen, kommen en Chinese harpen gevonden, evenals houten vuurpotten met brandend materiaal. Ze zijn allemaal typerend voor de Sogdians, een volk van West-China en Tadzjikistan dat over het algemeen het Perzische geloof van het zoroastrianisme volgde, dat later de geestverruimende eigenschappen van cannabis vierde in heilige teksten. Aanwezige glasparels die typisch zijn voor West-Azië en zijde uit China bevestigen de langeafstandshandel waarvoor de Sogdians beroemd werden, en isotoopanalyse van 34 skeletten toonde aan dat bijna een derde migrant was. Daarnaast werd in houten vuurpotten cannabis met ongewoon hoge THC-gehaltes gevonden. De conclusie van het onderzoek: Aanwezige mensen gebruikten cannabis als onderdeel van hun rouwproces.

“Het is duidelijk dat de plant in talloze millennia een lange geschiedenis heeft van menselijk gebruik, medicinaal, ritueel en recreatief”

"Moderne perspectieven op cannabis variëren enorm van interculturele aard, maar het is duidelijk dat de plant in talloze millennia een lange geschiedenis heeft van menselijk gebruik, medicinaal, ritueel en recreatief," zei Robert Spengler, een archeobotanist bij het Max Planck Institute for the Science of Human History in Jena, Duitsland, die aan het onderzoek heeft gewerkt."We kunnen een beeld samenstellen van begrafenisrituelen met vlammen, ritmische muziek en hallucinogene rook, allemaal bedoeld om mensen naar een veranderde gemoedstoestand te leiden", schreven de auteurs in het onderzoek.

Hoge waardes THC

Een van de vragen die de bevindingen opwerpen, is hoe en waarom rouwende mensen voor cannabis met hogere waarden THC kozen. Wilde cannabis, die gewoonlijk groeit in de goed bewaterde uitlopers van de bergen in Centraal-Azië, heeft meestal lage hoeveelheden cannabinol, een metaboliet van THC, schreven de onderzoekers. In plaats daarvan suggereren deze hogere THC-waarden dat "mensen mogelijk cannabis verbouwen en mogelijk actief selecteren voor sterkere exemplaren" , voegde ze eraan toe.

De onderzoekers zeggen overigels wel dat deze ontdekking niet suggereert dat oude Chineze bevolkingen druk bezig waren met recreatief drugsgebruik. In plaats daarvan was het waarschijnlijk een spiritueel gebruik - het was bedoeld voor het inluiden van de doden in het hiernamaals en het helpen van de levende gemeenschap met de aanwezigheid van goden of de geest van de overledene.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.