opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, morgen geleverd (momenteel n.v.t.)
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

‘Psychedelische drugs veel minder schadelijk dan alcohol’

alcohol drinken paddo

Psychedelische drugs zoals paddo’s, ayahuasca of de peyote-cactussen waar we het gisteren over hadden, worden gebruikt voor verschillende doeleinden. De één gebruikt het om tot in het binnenste van zijn ziel te treden, de ander omdat ze er profijt van hebben op emotioneel vlak en sommigen willen gewoon een heftig visuele trip tegemoet gaan.

Hetzelfde geldt overigens voor niet-psychedelische drugs, zoals bijvoorbeeld alcohol. Toch zijn er enkele grote verschillen: uit onderzoek gepubliceerd in het Journal of Psychopharmacology blijkt namelijk dat psychedelische drugs níet het risico verhogen op het ontwikkelen van psychische problemen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld alcohol. 

Paddo’s vs alcohol

De Noorse klinische psycholoog Pål-Ørjan Johansen en neurowetenschapper Teri Suzanne Krebs zeiden dat de bevindingen aantonen dat de meeste claims over de schade van psychedelische medicijnen zoals LSD, paddo’s, truffels en mescaline-bevattende cactussen ongegrond zijn. “Er is weinig bewijs dat psychedelisch gebruik in verband brengt met langdurige psychische problemen. Over het algemeen lijkt het gebruik van psychedelica niet bijzonder gevaarlijk in vergelijking met andere activiteiten die als acceptabel worden beschouwd”, schreven de onderzoekers - duidelijk verwijzend naar drugs zoals alcohol.

"De bezorgdheid over psychedelisch gebruik lijkt te zijn gebaseerd op sensatiezucht in de media, gebrek aan informatie en culturele vooroordelen, in plaats van op bewijs-gebaseerde schadebeoordelingen." De specifieke studie was gebaseerd op 135.095 Amerikaanse volwassenen die deelnamen aan de jaarlijkse National Survey on Drug Use and Health. De onderzoekers vonden geen verband tussen psychedelisch drugsgebruik en psychologisch leed, depressie, angst, zelfmoordgedachten, plannen en pogingen. Integendeel, zelfs. Mensen die psychedelica gebruikten, hadden een kleinere kans op een behandeling van geestelijke gezondheidsproblemen dan degenen die deze middelen niet gebruikten.

‘Geen verband met geestelijke problemen’

"Meer dan 30 miljoen Amerikaanse volwassenen hebben psychedelica geprobeerd en er is gewoon bijna geen bewijs van gezondheidsproblemen," zei Johansen in een persbericht. De studie wordt bijgestaan door veel nieuwe onderzoeken, maar ook reeds bestaande studies. Een eerdere studie uitgevoerd door Johansen en Krebs vond ook geen verband tussen psychedelische gebruik en ernstige psychische nood, de noodzaak voor geestelijke gezondheid behandeling, of symptomen van acht psychiatrische diagnoses, met inbegrip van depressie, angststoornissen, manie en psychose, of visuele hallucinaties (al is de laatste tijdens de trip waarschijnlijk wél aanwezig…). 

"Drugsexperts beschouwen LSD en psilocybine-paddenstoelen consequent als veel minder schadelijk voor de individuele gebruiker en voor de samenleving dan alcohol en andere gereguleerde stoffen," voegde Krebs eraan toe. Maar… zoals altijd is er natuurlijk een kanttekening. "Gezien de opzet van onze studie, kunnen we de mogelijkheid niet uitsluiten dat het gebruik van psychedelica een negatief effect kan hebben op de mentale gezondheid voor sommige individuen of groepen, misschien gecompenseerd op populatieniveau door een positief effect op de mentale gezondheid in anderen," zei Johansen. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.