opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, morgen geleverd (momenteel n.v.t.)
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Valentijnsdag is in aantocht - dit is wellicht hét geheim voor een sterke relatie...

microdoseren valentijnsdag relatie

Volgende week vrijdag is het weer zover; de dag dat Cupido door de wolken vliegt, de rode rozen overal uitverkocht zijn, restaurants vol zitten én de dag dat je jezelf voor je kop slaat wanneer je het wéér eens bent vergeten. We weten best dat Valentijnsdag een iets té verplichte dag van romantiek is, maar zoals je uit onze blogs over intimiteit en seksualiteit wel op kunt maken vinden we hier bij Dutch-Smart wél gewoon dat je tijd en moeite in je relatie moet stoppen. Maar naast cadeautjes, therapie en chocola blijkt er misschien nóg iets te zijn wat je relatie als nooit tevoren zou kunnen versterken… 

Microdoseren, daar red je relaties mee!

Waar we het over hebben? Magic Truffles en Paddo’s, en dan in het bijzonder het microdoseren van magic truffles en paddo’s. In steeds meer media lees je namelijk tegenwoordig dat psychedelica de drijvende kracht lijkt te zijn achter de frisse wind die door menig relatie waait. Zo lazen we het verhaal van Zack en Amy, twee voormalige lovebirds die besloten gedurende twee weken elke ochtend een kleine dosis psilocybine te nemen - zowel uit nieuwsgierigheid en uit verlangen om elkaar beter te begrijpen. 

Al snel merkten zowel Zack als Amy dat ze beide rustiger en eerlijker waren, maar ook dat ze veel opener durfden te zijn over hun gevoelens - iets wat cruciaal is in een goede relatie. Andere ervaringsdeskundigen zeggen zelfs dat het microdoseren hun seksleven sterk heeft verbeterd. Maar kan dit microdosing van psychedelica écht je relatie verbeteren? En zo ja, hoe werkt dit dan?

Hoe werkt het?

Het antwoord is niet eenvoudig. Sterker nog, zelfs experts op gebied van psychedelica zeggen dat het goed mogelijk is dat het zo is, maar dat er eigenlijk nog te weinig onderzoek naar gedaan is. "We weten dat hoge doses psychedelica een sterke wetenschap achter zich hebben voor het hebben van therapeutische effecten”, vertelt Matthew Johnson, universitair hoofddocent psychiatrie en gedragswetenschappen aan de Johns Hopkins University School of Medicine tegen Mic.com. 

Een andere expert voegt daaraan toe dat een aantal studies suggereren dat deze psychedelica de openheid, empathie, stemming en tevredenheid van het leven kunnen vergroten - en deze voordelen zouden dan ook heel goed de romantische relaties van mensen beïnvloeden . "Wanneer je jezelf verbetert, kun je betere relaties met andere mensen hebben", zegt Emily Kulpa van het Psychedelics Studies Research Program van de Universiteit van Toronto.

Of toch placebo...

Maar dat een trip-dosis paddo’s of truffels je bewustzijn kan veranderen, dat weet je als psychonaut natuurlijk al als geen ander. En in tegenstelling tot de vele studies naar grotere doses psiloycbine, moeten we het wat betreft het gebruik van microdoses nog voornamelijk doen met anekdotisch bewijs. Een van de experts wijst erop dat de vaak genoemde voordelen van microdoseren misschien zelfs wel te maken hebben met de verwachting dat alles er beter van zal worden. Een soort self-fulfilling prophecy dus: je wilt beide dat je relatie sterker wordt én je gelooft in de kracht van psilocybine, dus het resultaat is positief. Een beetje placebo dus, maar ook dát is niet bewezen. 

Om erachter te komen of al die duizenden verhalen over de positieve effecten van paddo’s microdoseren op relaties écht kloppen, wilde Kulpa op onderzoek uit. "We wilden het onderzoek doen om te zien of de voordelen vergelijkbaar zouden zijn met de hoge dosis," vertelt Kulpa. Als een microdosis op dezelfde receptoren inwerkt als een hoge dosis, dan zou je in theorie “wat voordelen kunnen zien”. Het probleem was echter dat er geen geld beschikbaar was en het middel in het land ook nog eens illegaal is. Kortom: het juiste onderzoek laat nog op zich wachten. Tough luck. 

Waarom microdoseren?

Een microdosis magic truffles voor het verbeteren van je relatie zal je voorlopig dus nog niet voorgeschreven krijgen van een relatietherapeut, maar wellicht zijn er andere redenen waarom microdoseren interessant voor je kan zijn. De meeste mensen binnen de microdosing community lijken het fenomeen bijvoorbeeld vooral te gebruiken om hun creativiteit en productiviteit een boost te geven. Denk aan kunstenaars en muzikanten, maar ook ondernemers die op zoek zijn naar nieuwe ideeën en oplossingen voor problemen. Daarnaast zou het mogelijk helpen bij uitstelgedrag, waardering voor de natuur, het laten verdwijnen van negatieve gedachten en om je sociale skills een boost te geven. Een poging waard? 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.